Aranyat érő energiatakarékos tippek hétköznapokra

energiatakarékos tippek

Az energiaárak növekedése és a környezetvédelmi szempontok fontossága miatt egyre hangsúlyosabb szerephez jut az energiagazdaságos építkezés. A minőségi építőanyagok többe kerülnek ugyan, de hosszútávon olyan okos befektetés használni őket, amiért később nem lehetünk elég hálásak magunknak.

Akkor sem kell elkeserednünk, ha nem most építkezünk, hiszen megfelelő hőszigeteléssel a régi házak is jobb energetikai besorolást kaphatnak, főként, ha az elavult nyílászárókat is szigeteltre cseréljük és nem feledkezünk meg a tető felújításáról sem, hiszen fűtési szezonban ezen keresztül is rengeteg hő távozik.

 

Építkezés a spórolás jegyében

Hogy milyen épitőanyagokat választunk, azt az elképzeléseinken túl persze a pénztárcánk is megszabja, de ha a jövőben a spórolás is lényeges szempont, ezzel jelentős megtakarítás ütheti a markunkat. Az úgynevezett U-értéket kell figyelnünk, mely az anyagok hőátadási tulajdonságát mutatja és minél jobban közelít a nullához, annál jobb hőszigetelő. Ha passzívházat szeretnénk építeni, akkor 0,12-es U-értékű építőanyag már megfelelő lesz hozzá.

Nemcsak a falak, de egy nyílászáró is hatalmas szerepet játszik abban, hogy mennyi energia távozik feleslegesen. A rozoga ablakok és a tokok melletti repedések akár 10-25%-kal is megdobhatják a fűtési költségünket, ezért válasszunk modern, 2-3 rétegű, nemesgáz töltetű szigetelt ablakokat, melyekkel 9-14 köbméter földgáz is megspórolható négyzetméterenként. A hatást pedig tovább fokozhatjuk hőszigetelő tulajdonságú függönyökkel és külső redőny vagy spaletta felszerelésével.

Sokat jelent az a tény is, ha az ablakok déli tájolásúak, hiszen így a Nap energiáját használhatjuk és a hideg északi, észak-nyugati szelek sem a nyílászárókat ostromolják majd.

A ház koronája kétségtelenül a tető, mely markánsan meghatározza az épület stílusát és rendkívüli szerepet tölt be az energiaspórolásban is. Míg a padlást régebben szinte kizárólag tárolásra használták, manapság egyre gyakoribb, hogy a tetőfedés elkészültével ez is beépítésre kerül, ebben az esetben pedig nélkülözhetetlen a szigetelés megoldása. A gerendák megválasztásától kezdve a födém anyagán át a tetőcserép fajtájáig minden egyes jó döntésünk plusz megtakarítás a jövőben.

Hogy ne érjen minket meglepetés, mindig kérjünk árajánlatot a mesteremberektől, és azt is jó tudni, hogy a kiválasztott anyagokra hány év minőségi garanciát vállal a gyártó.

 

Mindennapi spórolási tippek

Mikor a ház elkészült és mindent elkövettünk, hogy a legjobb energetikai besorolást kapja, még akkor is előttünk áll számtalan buktató, mely észrevétlenül vékonyítja pénztárcánkat. Szerencsére csak némi odafigyelés és egyszerű szokások rutinná tétele szükséges, hogy elkerüljük a felesleges kiadásokat és ne a közüzemi számláinkat hízlaljuk.

Banálisan hangzik, mégis sokan elkötvetik azt a hibát, hogy azokban a helyiségekben is égve hagyják a villanyt, ahol éppen nem tartózkodnak. A megoldás pedig pofonegyszerű: kapcsoljuk le a lámpákat és azokat a készülékeket is, amik üzemen kívül vannak.

Ha az izzókat hagyományosról energiatakarékosra cseréled és olyan LED-es fényforrásokra, melyek akár 80%-kal kevesebbet fogyasztanak és akár 25-ször tovább bírják, akkor egy sokszorosan megtérülő befektetésre szavazol.

Készülékeid megválasztásánál is vedd figyelembe az energiaosztályt, hiszen a rezsi 13%-át a háztartásban használt gépek adják. Bár az “A+++” besorolású készülékek drágábbak, mint  hagyományos társaik, mégis megéri ezekbe invesztálni, mert 10-25%-kal alacsonyabb lehet a fogyasztásuk. Egy három pluszos mosógép például 45%-kal kevesebb vizet fogyaszthat.

Ha egyszer rákaptál a spórolás ízére, akkor már olyan apróságok sem fognak gondot jelenteni, hogy vízforralót használj melegítéshez vagy, hogy rövidebb ideig zuhanyozz és elzárd a vizet fogmosás közben.

 

Okos otthon, olcsóbb otthon

Miért ne használnánk fel az elektronika legújabb fejlesztéseit és a mobilokra telepíthető applikációkat annak érdekében, hogy még többet spórolhassunk? Remek eszköz például az intelligens elosztó, melynek segítségével a kikapcsolt, de áram alatt lévő készülékek áramellátását szüntethetjük meg. Ezzel a módszerrel kiküszöbölhetjük azokat a fantomtöltéseket, amik bizony komoly összegeket produkálnak a havi áramszámlánkon.

A programozható vagy intelligens termosztátok szintén hű társaink a takarékoskodásban: ezeket a kis készülékeket előre beállíthatod, hogy amíg távol vagy, vagy alszol, addig takarékon működjön a fűtés.

energiatakarékos tippek

Ma már azt is megteheted, hogy csupán egyetlen okoseszközzel az egész lakás energiafogyasztását a kezedben tartsd a fűtéstől a redőnyökig. Ez egy olyan befektetés lesz a számodra, mely nemcsak gazdaságossá, de kényelmessé és biztonságossá is teszi a mindennapjaidat. Ugye, jól hangzik?

Készen állsz rá, hogy Neked is okos otthonod legyen?