Energiatakarékosság az otthonunkban nyáron is

Amikor egyre följebb kúszik a hőmérő higanyszála, mindenki az árnyékot és a hűsítő megoldásokat keresi. Vértezd fel otthonodat költséghatékonyan a meleg ellen, így még a számlákon is spórolhatsz.


Tippek a hűsöléshez

Az energiamegtakarítás már egy kis odafigyeléssel is megvalósítható. A lakás stílusához igazodó árnyékoló ablakra helyezésével nemcsak a hangulatot dobhatod fel, de a melegítő napsugarakat is kizárhatod. Otthonod hűtése klíma nélkül is kivitelezhető. Nyáron a legmelegebb időszakokban érdemes hajnalban szellőztetni. Napközben csukd be az ablakokat, húzd be a sötétítő függönyt vagy akár a redőnyt is leengedheted, így tovább megőrizheted a kellemes hűvös érzést.

A ház hőszigetelésével is nagy lépést tehetsz előre, hiszen így télen sem szökik ki a meleg a falakon és a tetőn át. Ha szeretnéd, hogy a légkondícionálás otthon is elérhető legyen, akkor már 200-300 ezer forintért vásárolhatsz klímaberendezést. Válassz energiatakarékos A++-os megjelölésű készüléket!

 

Legyen környezetbarát kerted!

Környezettudatos megoldásokkal is sokat tehetünk a Földért és persze bónuszként még spórolhatunk is. Az esővíz gyűjtésével például az öntözés díját teheted félre fontosabb dolgokra. A kertben talajtakarással óvhatod növényeidet a kiszáradástól, ami még a gyomokat is visszaszorítja. Permetezés helyett növénytársításokkal és feromon csapdákkal üzenj hadat a kártevőknek.

A bosszantó vérszívók ellen erős vegyszerek helyett természetes illóolajokkal – például eukaliptusszal vagy levendulával – is védekezhetsz, ami nem károsítja a környezetet és a szervezetedet sem.

Hasznos lehet a citromfű is, amit cserépben az ablakpárkányra helyezhetsz, hogy távol tartsd a szúnyogokat.

A zöldségek, gyümölcsök héja, a levágott fű és az apróbb gallyak ne a kukában, inkább a kerti komposztálóban landoljanak, idővel pedig tápanyagdús földet nyerhetsz belőlük, amit a növényeid is meghálálnak.

 

Előzd meg a pazarlást!

A lakásban ügyelj rá, hogy csak abban a helyiségben égjen a villany, ahol éppen tartózkodtok, néha pedig egy hangulatos, gyertyafényes estével adózhatsz az öko szemléletnek.

Az internet szinte kimeríthetetlen tárháza az újrahasznosítási ötleteknek. Régi ruháidat és tárgyaidat elajándékozhatod vagy akár el is adhatod, ha garázsvásárt vagy online aukciót szervezel.

A környezet- és egészségtudatos gondolkodás a zöldház alapja. Ha teheted, használj természetes, lebomló építőanyagokat. Ma már egy városi balkonon vagy a tetőn is létrehozhatsz egy kis oázist, de remek ötlet, ha az egész házat befuttatod vadszőlővel vagy borostyánnal, ami nemcsak gyönyörű, de plusz szigetelést is biztosít.