Energiatakarékossági tippek a hűvösebb hónapokra

A hidegebb hónapokban akarva-akaratlanul több energiát használunk el, így mindig jól jöhet néhány tudatos, takarékos tipp és trükk, amivel spórolhatunk!

Spórolj a rezsin!

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre lejjebb kúszik, úgy tekerjük egyre feljebb bent a fűtést. Ez az időszak a rezsi növekedését is magával hozza, de van néhány egyszerű dolog, amit te is megtehetsz, hogy megtakarításaidat ne a számlákra kelljen költened.

Takarékoskodj karbantartással!

Akár vegyes-, akár fatüzelésű kazánnal fűtesz vagy gázkonvektorod van, a karbantartásra mindenképpen gondot kell fordítanod, hiszen ha levegő kerül a rendszerbe vagy a konvektor már nem a legújabb, az nemcsak a fűtés hatékonyságán mutatkozik meg, de akár balesetveszélyes is lehet. Hívj szakembert még a szezon előtt, hogy ne a mínuszokban érjen kellemetlen meglepetés.

Rezsi megtakarítás

Trükközés a fokokkal

Amikor éppen nem tartózkodsz otthon, akkor az energiatakarékosság jegyében a fűtést is lejjebb veheted. Átlagosan 16-18 fok az optimális ilyenkor, ám ennél alacsony hőfoknál már nem érvényesül a megtakarítás, hiszen a felfűtés még több energiába kerül, mint egy viszonylagos szinten tartás.

A spórolás a fűtéssel úgy is megoldható, ha éjszakára mindig 20 fok alatti hőmérsékletet állítasz be, így még az alvás is sokkal pihentetőbb lesz. Ha fázós vagy, használj vastagabb takarót és vegyél fel meleg pizsamát.

Zárd ki a hideget!

Köztudott, hogy a nyílászárók résein és a nagy üvegfelületeken is rengeteg hő távozik. Ha korszerűsítésre már nem futja a szezon előtt, akkor is megtehetsz néhány egyszerű dolgot a fűtésszámla csökkentéséért. Ilyen például az ablakpárkányra helyezhető huzatfogó párna, mely megakadályozza a hideg közvetlen beáramlását a réseken.

Üvegre ragasztható hőszigetelő fóliát szinte fillérekért beszerezhetsz, mégis nagyon hatékony és, ha maximálisan kihasználnád a radiátor teljesítményét, helyezz mögé tükörfóliát, így nem a falak fogják elnyelni az értékes meleget.

Egy redőny vagy egy spaletta felszerelése is remek befektetés, hiszen mikor éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet vagy fúj a szél, jelentős védelmi szerepet tölt be a hideg levegő betörése ellen.

Ablakok szigetelése, hőáteresztés

Spórolás okosan

Ha a fűtés rendben van, még akkor is sokat tehetsz azért, hogy csökkentsd a kiadásaid. Bár bizonyára nagy a kísértés, hogy a kimosott ruhákat a radiátorokon szárítsd meg, ezek ugyanúgy akadályozzák a meleg kiáradását a szobába, mint egy hosszú vastag függöny vagy egy elé tolt bútor.

Ha alacsony a páratartalom a lakásban, az a hőérzetünkre is negatív hatással van. Tölts meg egy párologtatót vízzel és akaszd vagy helyezd a radiátorra, ezzel máris sokat tettél, hogy néhány fokkal kellemesebben érezd magad.

Amikor télen süt a nap, használd ki a melengető sugarakat és engedd őket a lakásba a függönyök széthúzásával. Ez szintén hozzájárul a lakás melegéhez, és a hangulatodnak is jót tesz a téli szürkeségben, ráadásul teljesen ingyen van.

Zöldenergiával az alacsonyabb rezsiért

A zöldenergiával való spórolás télen is megvalósítható, mivel a vákuumcsöves napkollektorok egész évben működnek. Nyáron elraktározódik a megtermelt energia, télen pedig – ugyan kisebb hatásfokkal – a fűtés kiegészítésére használható.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Az autó “téliesítése”

Nemcsak a lakást, de a kocsit is érdemes kicsit felkészíteni a téli időszakra, mert ezzel elejét veheted a hideg miatti meghibásodásoknak, ami jóval többe kerülhet, mint a karbantartás.

Gondoskodj az olajcseréről, a fagyálló feltöltéséről és a téli ablakmosó folyadékról is, ha pedig nem garázsban tartod az autót, az akkumulátor szigetelésével az élettartamát is meghosszabbíthatod és gördülékenyebben indul majd a motor.

Ha az élet minden területén előre tervezel és egy kis pénzügyi tartalékkal felkészülsz a nem várt kiadásokra is, akkor nem érhetnek megoldhatatlannak tűnő, kellemetlen meglepetések.

Felkészültél a hidegebb hónapokra?