Háztartási kisokos 3. – Milyen tűzhelyt válasszunk?

tűzhely vásárlás

A lakás szíve a konyha, ezt a szívet pedig a tűzhely tölti el csupa-csupa melegséggel (és finomsággal). Ezért fontos, hogy megfontoltan, igényeinknek és pénztárcánknak megfelelő változatot válasszuk. Természetesen van pár tippünk, ami közelebb visz álmaink sütőjéhez!

Méret

Magától értetődő szempont, és mégis annyiszor rontják el! Nem győzzük hangsúlyozni: érdemes pontosan lemérni az új háztartási eszköznek szánt hely méreteit, mielőtt vásárlásba fogunk. A leggyakoribb méret egyébként a 60 cm széles tűzhely, ami egy átlagos család számára általában elég is. Azonban nagyobb háztartásokban, ahol gyakori a vendégeskedés, vagy rendszeresen főznek sok főre, érdemes méretesebb példányt vásárolni: a kínálat alapján akár 150 cm széles változatban is gondolkodhatunk. Ugyanilyen fontos a sütőtér nagysága is, amiből az átlagos méretű gép 55-60 liter űrtartalommal bír, de a szélességgel párhuzamosan természetesen ez is növekszik.

 

Beépített, különálló, dupla

A beépített háztartási gépek egységes, kifinomult stílust adnak a konyhánknak. Azonban ami ma még praktikus és ízléses megoldásnak tűnik, az kifejezetten bosszantó problémává válhat, amikor pár év után tönkremegy a sütő, és lehetetlen pont ugyanakkorát találni a helyére. Ennek ellenére a mai napig ez az egyik legnépszerűbb elhelyezési módja a tűzhelyeknek, pedig az elkülönített változatok esztétikai szempontból is egyedülállók: minimális dizájnnal máris magukra vonzzák a tekintetet, izgalmas fókuszpontot biztosítva a helyiségnek. Ezek mellett pedig könnyebben tisztítható és cserélhető. Aki pedig gyakran süt egyszerre két fogást, annak érdemes beruházni egy beépíthető duplasütőre (ebben az esetben azonban külön tűzhelyre lesz szükség, ami tovább növeli a költségeket).

 

Provident tipp

Már csak egy kisebb összeg hiányzik az ideális tűzhelyhez? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részletek: https://providentonline.hu/kolcsonok/provident-kolcson/

 

Gáz, villany, kombinált

Az egyik legfontosabb szempont! Sokan esküsznek rá, hogy igazán jót főzni csak gáztűzhelyen lehet: azonnal melegít, egy pillanat alatt állítható a hőfok, rugalmasabban kezelhető, ráadásul olcsóbb és kevesebbet fogyaszt. Kifejezetten ajánlott olyan divatos technikákhoz, mint például a wokos fogások. Azonban az elektromos főzőlapokhoz képest sokkal nehezebb tisztítani, és egyértelműen nagyobb esélyt ad a konyhai baleseteknek. Az elektromos, kerámialapos tűzhelyek hőkibocsátása egyenletesebb és tartósabb, teljesítménye pedig nem függ a gáz minőségétől. Mindkét változat előnyeit kiélvezhetjük kombinált tűzhely vásárlása esetén, melyen gáz és elektromos főzőlap is található. A sütőknél is hasonló a helyzet: a gázzal működő gépek sokak szerint természetesebb, markánsabb ízeket biztosítanak, míg az elektromos sütés kiszámíthatóbb, több funkcióval (légkeverés, grill) bír, és egységesebben melegít.

 

Ti milyen készülékre cserélnétek jelenlegi tűzhelyeteket?