Így lehet még az energiamenedzsment is okos az otthonodban!

okos energiamenedzsment

Azok az ingatlanok, amikben egy központi rendszer által szabályozhatjuk a lakásunk hőmérsékletét, az elektromosságot, sőt még a redőnyöket és a riasztórendszert is innen irányíthatjuk, megannyi könnyebbséget vihetnek az életünkbe, de a pénztárcánkkal is jót teszünk velük. Bár eleinte egy költségesebb beruházás, hosszútávon megtérül a befektetésünk – el is mondjuk hogyan és miért!

Hogyan működnek az okos otthonok?

A legtöbben azért döntenek egy intelligens ház kialakítása mellett, mert vonzó számukra mindaz a kényelem, gazdaságosság és biztonság, amit egy ilyen épületautomatizálás magában hordozhat. Nem kell többé azon agyalni a munkába menet, hogy vajon mindenhol lekapcsoltuk-e a villanyt, kihúztuk-e a kávéfőzőt vagy, hogy éppen beriasztottuk-e a házat. Ezeket ugyanis vagy ellenőrizhetjük, vagy akár le is kapcsolhatjuk egy applikáció segítségével, amit a mobilunkról elérünk.

 

Nincs többé felesleges elektromosság, éljen az energiatakarékosság!

Azok, akik eddig esetleg abba a táborba tartoztak, akiknél rendeszeresen felkapcsolva maradt a lámpa, feleslegesen ment valami, esetleg aggódott már azon, hogy kihúzta-e a vasalót, azoknak igazi megváltás lesz az okos otthon. A rendszer képes arra, hogy lekapcsoljon mindent, amikor senki sem tartózkodik odabent, egy alkalmazáson keresztül napi, heti vagy akár havi lebontásban is elemzéseket készít nekünk a fogyasztásunkról. Ezen keresztül mi is vizualizálhatjuk a kiadásainkat és stratégiát alkothatunk a spórolás nevében!

 

Ki csavarta fel már megint a fűtést?

Nincs az a háztartás, ahol a lakás hőfokában konszenzus alakul ki, valaki biztos máshogyan szeretné majd. Az okos épületek képesek arra, hogy bizonyos helyeken magasabb, néhol pedig alacsonyabb hőmérsékleten tartsák a teret.  Az okos fűtés, így már csak azért is hasznunkra válhat, mert eltérő lehet az, hogy a nap hogyan süt be az ablakokon és mennyire emeli meg a hőmérsékletet. Az pedig már abszolút hab a tortán, hogy spórolás céljából, nem fűti vagy hűti az ingatlant napközben. Így az energiafelhasználás optimalizálásával, ennek ellenére is képes arra egy előre programozott rendszer, vagy a felhasználók manuális közbeavatkozása, hogy kellemes legyen a hőmérséklet – télen és nyáron egyaránt –  mire haza érkezünk a nap végén.

 

Okos ingatlant kiépíteni költséges beruházásnak számít, mégis számtalan olyan lehetőséget és megoldást tartogat magában, ami megkönnyíti egy modern, megfontolt család mindennapjait. Ha szeretnél megtudni még többet az okos otthonokról, akkor olvasd el cikkünket, amiben bemutatjuk mi is az az épületautomatizálás!

 

Kit győzött meg az okos otthon?