Provident
blog

Spórolási tippek – hogyan spóroljunk könnyedén és okosan?

A spórolás és megtakarítás gondolata elsőre bonyolult feladatnak tűnhet, sokan nem tudják hol kezdjék, illetve, mit érdemes figyelembe venni. A megfelelő trükkökkel és praktikákkal viszont hamar el tudjuk sajátítani a spórolás művészetét.

Alábbi cikkünkben is ehhez adunk tanácsokat, tippeket.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Készíts költségvetést

Mindennek az alapja a pontos tervezés, nincs ez másképp akkor sem, ha spórolni szeretnénk.

Költségvetés tervezésekor látjuk igazán mire mennyit költünk és itt éleződik ki az is, hogy pontosan mire szeretnénk félretenni. Vezessük pontosan, mire megy el a pénz havonta, illetve, hogy hó végén mennyi pénzünk marad, amit érdemes félretenni céljaink elérése érdekében.

Költségvetési stratégia

Erre rengeteg technika létezik, a legkézenfekvőbb a fizikai, azaz papír alapú költségvetés tervezés vagy a saját, „házi készítésű” spórolási Excel táblázat. Viszont a mai digitális világban szerencsére rengeteg applikáció is rendelkezésünkre áll, amik nagyban megkönnyítik majd a dolgunkat.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy a havi kölcsönét, ha olyan befektetésbe kezdenél, amely hosszútávon megtérül és költséghatékony életet eredményez!

Milyen appokkal tudunk spórolni?

A költségvetési appokon belül lehetőséged van rendszerezni a kiadásaidat, így láthatod, hogy egy kategórián és alkategórián belül (például étel-ital) mire és mennyit költesz. Az alkalmazás ezután magától összesíti az adott kiadásokat, ezzel leveszi rólad a terhet, hogy esetleg pontatlanul adod össze a kiadásokat.

Google Play és App Store digitális áruházakban is elérhetők ezek az applikációk, mint pédául:

  • Koin vagy MoneyLover. 
  • A Good Budget applikáció alapjáraton úgy működik, mintha kis borítékokba raknánk félre a pénzünket: beállítjuk, mennyi megy el a különböző kiadásokra és az applikáció segít minden kategóriában félretenni a megspórolt pénzünket.
  • Egy másik app, a Toschl Finance, tökéletes a heti, havi, vagy akár az éves költségvetés tervezésére, megjegyzi az állandó kiadásokat, illetve a bevételeket, és infografikát is készít.
  • Az Mvelopes nevű alkalmazás pedig havi bevétel alapján készít egy költségvetési tervet arról, hogy mire mennyit költhetünk.
Hogyan spórolj okosan?

Spórolj kuponokkal

Manapság a legtöbb szupermarketnél, ruhaboltnál, drogériánál és rengeteg másik boltnál is elérhető a pontgyűjtés, illetve különböző kuponok gyűjtése is. Érdemes ezekre a kedvezményekre lecsapni, hisz nagyon jó spórolási lehetőségek.

A kuponokhoz általában tartozik egy online felület is, a bolt applikációja, amiben elsőként értesülhetünk az akciókról, leárazásokról vagy akár csak online elérhető kedvezményekről.

Természetesen a kuponokon kívül érdemes odafigyelni a nagy akciós napokra is, kivárni őket és akkor megvenni a hőn áhított termékeket.

Mielőtt végérvényesen beleszerelmesedünk pár kedvezményes termékbe, érdemes ellenőrizni az akció pontos részleteit: mikor kezdődik, meddig tart, milyen termékekre érvényes, vagy, hogy összevonható-e más akciókkal?

Hatalmas összegeket spórolhatunk meg, ha mindezt figyelembe vesszük.

Spórolási tippek rezsicsökkentéshez

Az emberek nagy része az albérlet, lakás vagy ház fenntartására költ a legtöbbet, de szerencsére e költségek csökkentésére is vannak egyszerű megoldások. Mind a gáz, mind a villany esetében könnyedén lehet spórolni, csak pár trükk kell hozzá.

Spórolj a közüzemi számlákon

A lakás bizonyos pontjain is könnyedén és gyorsan tudsz spórolni.

Egyik legnagyobb kiadásunk általában a rezsi, amely összegén egyszerűen tudsz csökkenteni, például egy energiatakarékos villanybojler beszerelésével. Hosszútávon megköszönik majd a rezsi számláid ezeket a beruházásaidat.

Ha pedig rövidtávú megoldásokon gondolkodsz, elég pár fokkal lejjebb állítani a termosztátot, amellyel rögtön tudsz spórolni a fűtésszámládon.

Ugyanilyen jó ötlet lehet kihúzni a konnektorból a nem használt elektronikai eszközeinket is.

Spórolni szeretnél? Mi segítünk?

Spórolási tippek otthon

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy hogyan spóroljunk otthon, az úgynevezett 50-30-20 szabály.

  • 50: Ennek a stratégiának az a lényege, hogy a fizetésünk 50%-át elköltjük az alap szükségletekre, mint az albérlet vagy a rezsi költsége. A maradék 50%-ot pedig kettéosztjuk.
  • 30: 30% megy az egyéni szórakozásra, mint például mozi vagy étterem.
  • 20: A maradék 20% pedig a megtakarításokhoz kerül. Így könnyedén tudjuk szabályozni mire költünk, nem vonunk meg magunktól semmit, mégis van lehetőségünk félretenni.

Sok kicsi sokra megy mondás alapján az aprónk félrerakása is nagyban növelheti megtakarításaink összegét. Az ember nem is gondolná milyen nagy összegek gyűlhetnek össze, ha odafigyelünk a mindennapi aprónkra.

Spórolj a szórakozáson

Szórakozáson belül sem kell feltétlen nagy kiadásokra gondolni. Ha szórakozni van kedvünk, akkor választhatunk egy olcsóbb éttermet vagy bárt, mehetünk kedvezményes filmpremierekre, vagy ha találkozni szeretnénk a barátainkkal, egy közös piknik vagy séta a parkban mindig pénztárcabarátibb megoldás lesz, mint beülni valahova.

Ezzel lépcsőzetesen lecsökkentjük a havi kiadásunkat a szórakozás terén.

Spórolási tippek sportoláshoz

Ha szeretnénk egy kicsit spórolni, akkor érdemes elgondolkozni, azon, hogy valóban kellenek-e az edzőtermi bérletek vagy megoldható-e a testmozgás olcsóbban, esetleg ingyen.

A legtöbb ember nem tudja kihasználni ezeket a bérleteket, amik ezáltal csak nyelik a pénzt. Viszont, ha a futópadot a természetre cseréljük és a szabadban edzünk, máris találtunk egy költéshatékony megoldást a sportolásra.

Spórolj minél többet a segítségünkkel!

Spórolás vásárláskor

Sokszor esünk abba a hibába, hogy a hirtelen megkívánt termékeket kapjuk le a boltok polcairól. Ezt nevezik impulzusvásárlásnak. Sajnos az átgondolatlan vásárlás következménye néha a túlköltekezés, olyan dolgokkal kapcsolatban, amikre lehet, igazából nincs is szükségünk.

Spóroljunk az élelmiszer vásárlásakor

Ha már sportolás, akkor az egészséges életmódra is hoztunk egy spórolási trükköt.

Ne rendelj, hanem főzz. Manapság már több ezer forintba is kerülhet egy ételkiszállítás, olyan ételekkel, amiket otthon is el tudunk készíteni, akár ennek a 4-5000 Ft negyedéből, sőt talán még finomabban is.

Élelmiszervásárláskor mindig érdemes bevásárlólistát készíteni, elkerülve így az impulzusvásárlást a bolt polcait látva. Ezáltal kevesebb felesleges dolgot halmozunk fel, amik lehet alapjáraton csak megromlanának, mert csak a pillanat hevében kívántuk meg őket.

Spórolás online vásárlás esetében

Ugyanez vonatkozik az egyéb online vásárlásokra is. Mindig várjunk 1 napot, mielőtt ténylegesen megrendelnénk az adott terméket, hisz ez idő alatt van lehetőségünk átgondolni, valóban szükségünk van-e rá.

Hogyan spórolj ott ahol tudsz? Kövesd tippeinket!

Spórolási tippek közlekedéshez

Bár az autó valóban a legkényelmesebb és néha a leggyorsabb közlekedési forma, érdemes figyelembe venni alternatív közlekedési megoldásokat is, hogy ezzel is spóroljunk a benzin költségeket.

A bicikli használata nem csak a spórolásban segít, hanem környezetbarát és egészséges választás mindenki számára.

A tömegközlekedés kitűnő választás lehet azok számára, akik olcsóbban szeretnének kijönni. Tény, hogy a bérletre itt is kell költeni, de sokkal pénztárcabarátabb.

Jelenleg a havi bérlet ára 9.500 Ft, ami évente 114.000 Ft kiadást jelent.

Legtöbbünk általában havi bérletet vásárol, miközben az éves bérlet 103.000 Ft, aminek a megvásárlásával máris egy szép összeget takarítottunk meg.

Természetesen nem mindenki engedheti meg magának ezt a fajta hirtelen, nagy összegű kiadást, viszont, ha negyedéves bérletet veszünk, ami 3 hónapra 28.500 Ft-ba kerül, akkor is 103.000 Ft lesz az éves költségünk. A negyedéves bérlet 100 napra szól, nem kereken 3 hónapra. Ez 10 hónapra 95.000 Ft-ot jelent, 1 évre pedig ugyanannyit, mint az alap éves bérlet.

Spórolási kisokos – infografika

A megtakarítás folyamatában segíthet egy kisokos is, amely a bevásárláshoz adhat támpontokat és tanácsokat. Tekintsd meg Infografika formájában Provident vásárlási kisokosunkat, amely segít egy olcsó és hatékony módot találni a kötelező vásárlások véghezvitelében.

Kövesd tippeinket, hogy minél többet megspórolhass!

A spórolásnak nem feltétlenül kell hatalmas erőfeszítésnek lennie, legtöbbször elég annyi, hogy tudjuk alkalmazni a megfelelő spórolási stratégiát.

Jó spórolást mindenkinek!