Provident
blog
Környezettudatos iskolakezdés-kisokos

2020-08-27

Tudatos tippek

Környezettudatos iskolakezdés-kisokos

Hamarosan becsengetnek, így ideje felkészülni a tanévkezdésre. Ha te is azok közé tartozol, akik a környezettudatosságot az iskolakezdéskor is szem előtt tartják és szeretnéd, ha a gyerkőcök újrahasznosított, netán öko eszközökkel felvértezve ülnének be az iskolapadba, akkor adunk pár hasznos tippet.

Mindig tervezz előre!

A legfontosabb lépés, hogy mindig jól átgondolt listával indulj vásárolni, mert így elkerülheted az impulzus vásárlást és semmi szükséges nem marad ki a kosárból. Bár sokszor csábító lehet az “egyet kap, hármat vihet” akció, ha nincs rá szükség, akkor nem jársz jobban vele.

Az ár mellett a minőséget is vedd figyelembe, hiszen ha olcsóbb, de silány kivitelezésű terméket vásárolsz, az nagy valószínűséggel hamarabb tönkremegy és a szemétbe kerül.

 

A használt is lehet jó

Ha az előző évi iskolatáska és tolltartó jó állapotban van, de a gyerekek mégis újat szeretnének, kompromisszumos megoldás lehet, ha egy kicsit kicsinosítjátok a meglévő darabokat, ami nem mellesleg remek közös program is egyben. Használhattok textilfestéket, kitűzőket és bármit, amit otthon találtok.

Akár a cserebere is szóba jöhet: rendezzetek a szülőkkel közösen egy olyan garázsvásárt, ahol a megunt, de jó állapotú holmik találnak új gazdára.

Ha van rá mód, egyeztess az iskolával, hogy melyik tantárgyból használhatják az előző évi könyveket a gyerekek és csapj le a felsőbb évfolyamok használt darabjaira.

iskolakezdés

Zöldítsd ki a sulikezdő csomagot!

Bár a gyerekek sokszor elcsábulnak, ha kedvenc mesehősüket megpillantják egy filctollon, olykor-olykor engedhetsz ennek a kérésnek, de alapvetően tartsd szem előtt a környezettudatos nevelést és figyelj arra, hogy a ceruza FSC tanúsítvánnyal rendelkezzen az írószerek pedig újratölthető betéttel, így kevesebb műanyag kerül a kukába.

Az íróasztalhoz és székhez szintén hozzájuthatsz használtan, a szakkörök eszközeit – sportcuccokat és hangszereket – pedig egy darabig kölcsönözheted egy ismerőstől is, amíg kiderül, hogy valóban tartós az érdeklődés.

A gyerekek nagyon szeretnek rajzolni és festeni, ezért rengeteg papírra lehet szükség. Figyelj rá, hogy ezek is környezetbarát, újrahasznosított anyagból készüljenek.

Beszéld meg a kicsikkel, hogy ha vigyáznak a dolgaikra, akkor azt később – mikor már nekik nincs rá szükségük – tovább adhatják a rokonságban és a baráti körben vagy megkaphatja egy rászoruló nebuló.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Erre is gondoltál?

A tízórai is lehet környezetbarát, ami a csomagolást illeti: válassz többször használható textil szalvétát az alufólia és a műanyagzacskó helyett és az innivalót is egy saját kis kulacsba töltsd.

A tízórai mindig tartalmazzon saját kertetekből vagy helyi gazdáktól származó friss zöldséget és gyümölcsöt.

Ha lehetséges, válasszátok a gyaloglást, mint közlekedési formát, vagy pattanjatok buszra, ha pedig ez sem megoldható, akkor beszéljetek össze a többi szülővel és telekocsis módszerrel szállítsátok a gyerekeket az iskolába.

iskolakezdés

Online kinyílik a világ

Ha a közvetlen környezetedben nem elérhetőek az öko termékek, akkor is megvalósítható a zöld iskolakezdés: nézz körül a kifejezetten zöld témára épülő webshopok kínálatában. A hulladékmentes.hu oldalon remek kulacsokat találsz, míg a zöldmami.hu-n csodás biopamut termékek kínálatából válogathatsz.

Felkészültél a környezettudatos iskolakezdésre?