Milyen dokumentumok kellenek a hiteligényléshez?

Milyen iratok szükségesek a hiteligényléshez

A hitelbírálat nem az ügyfelek dolga, ám nagyban megkönnyíthetjük a pénzintézetek dolgát hiteligénylés esetén, ha minden olyan dokumentummal, okirattal felszerelkezve megyünk az első találkozásra, ami szükséges a pozitív hitelbírálathoz. Összeszedtük, hogy mi szükséges a hitelfelvételhez, mivel készüljön az igénylő, ha hitelért folyamodik a pénzintézetéhez.

A hiteligényléshez a pénzintézetek eltérő dokumentumokat kérhetnek, attól függően, hogy milyen szempontok alapján bírálják el az igénylő hitelkérelmét. Vannak mindenhol kötelező jelleggel elkért okmányok, azonban vannak olyan dokumentumok, amelyek bankonként, illetve az igényelt hiteltől, vagy személyi kölcsöntől függően változnak.

A szükséges dokumentumoknak alapvetően négy csoportja van:

  • személyes okmányok
  • banki formanyomtatványok
  • dokumentumok a jövedelem igazolására
  • kiadásokról, illetve a már meglévő hitelekről szóló igazolások

1. Személyes okmányok

– Személyi igazolvány és lakcímkártya elengedhetetlen, elvileg egyes bankok elfogadják az útlevelet, vagy a jogosítványt is, de ez nem általános.
– Adókártya, de ha nincs, akkor az adóazonosító jelről szóló eredeti NAV igazolást is elfogadhatják.

2. Banki formanyomtatványok

– A legfontosabb, amit mindenhol kérnek, az a munkáltatói igazolás. A bank innen látja, hogy van munkája a hitelért folyamodónak, és azt is ebből látják, hogy mennyi a kérelmező jövedelme. Legalább 3 hónap, folyamatos munkaviszony szükséges, ezt törvény írja elő, ez alatt próbálkozni sem érdemes.

3. Dokumentumok a jövedelem igazolására

– Személyi kölcsön esetén előfordul, hogy a bank nem kér munkáltatói igazolást, elég csak a rendszeres jövedelmet igazoló bankszámlakivonatok bemutatása.
– Fordítva ugyanakkor nem működik, a bankszámlakivonatok bemutatása minden esetben kötelező. A bank a rendszeresen kapott jövedelmek alapján állapítja meg, hogy hitelképes-e az ügyfél.

4. Kiadásokról, illetve a már meglévő hitelekről szóló igazolások

– Nem általános, de kérhet a pénzintézet közüzemi számlákról, egyéb hitelekről bizonylatokat. Ez is a hitelképesség elbírálását segíti.

Ezek az általánosan bekérendő dokumentumok, a kölcsön, vagy hitel függvényében természetesen további igazolásokat is kérhet a pénzintézet. Érdemes minden esetben követni a pénzintézet saját útmutatóját, hogy gördülékenyen menjen a hitelfelvétel.