Provident
blog

Energiatakarékosság otthon: így faraghatsz a rezsiköltségeken!

Hogy ne kelljen az egekbe emelkedő villanyszámla miatt aggódnunk, fontos, hogy tudatosan odafigyeljünk az energiahatékonyságra a mindennapjaink során. Ha ugyanazokhoz a feladatokhoz kevesebb energiát használunk, egyrészt több pénz marad a pénztárcánkban, másrészt bolygónkért is sokat teszünk. Cikkünkben most megnézzük, miért is fontos az energiatakarékosság, és milyen tippeket és trükköket használhatunk, hogy spóroljunk az energia számlákon.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Energiatakarékosság tippek

Az egyre növekvő rezsiárak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire vagyunk tudatosak az energiafelhasználás terén. Szerencsére már néhány szokásunk megváltoztatásával jelentősen faraghatunk rezsiköltségünkön.

Az energiatakarékosság fogalma: miért fontos az energiahatékonyság?

Ahogy növekszik a föld lakossága, úgy lesz egyre nagyobb az energiaigénye is. Sajnos azonban a hagyományos energiaforrások végesek, ráadásul a környezetre is igen károsak.

Az energiatakarékosság kifejezés azt jelöli, hogy kevesebb energiát használunk fel ugyanazokhoz a napi feladatokhoz, ezzel csökkentve kiadásainkat és környezetünk terhelését.

Tehát ha takarékoskodni szeretnénk az energiával, az egyáltalán nem azt jelenti, hogy  teljesen le kell mondanunk a világításról, a háztartási gépek használatáról, egyszerűen csak át kell alakítani pazarló szokásainkat, valamint a fosszilis energiaforrások helyett új, környezetbarát technológiákat beépíteni a mindennapjainkba.

Így csökkentheted költségeidet

Mik azok a környezetbarát energiaforrások?

Bár a fosszilis energiahordozókon nevelkedtünk, más megújuló energiaforrások is léteznek, amelyek  – ahogy nevük is utal rá – képesek megújulni, azaz soha nem fogynak el. 

Többségük káros anyag kibocsátása nélkül használható fel, azonban itt is fontos a tudatosság, hiszen önmagában az energiaforrás még nem garancia a valóban környezetbarát alkalmazásra.

A megújuló energiaforrások egy része szerencsére már a lakosság számára is egyre inkább elérhető a megfelelő energia- és költséghatékony háztartási fűtés és áramellátás biztosítása érdekében. Folyamatosan nő azok száma, akik a fenntarthatóság jegyében a hőszivattyúk és a napelemek felé fordulnak.

Melyek a legnépszerűbb környezetbarát energiaforrások?

Napenergia

A napelemek, más néven fotovoltaikus (PV) panelek a nap energiáját gyűjtik be és alakítják át elektromos árammá, amelyet otthonunkban használhatunk. Napelemek telepítésével saját magunk állíthatunk elő megújuló villamos energiát. A családi házak esetében egy napelemes rendszer általában 8-10 év alatt hozza vissza a villanyszámla költségét.

Geotermikus energia

A geotermikus energiát a föld belső hőjéből nyerik ki. A geotermikus hőt elsősorban fürdésre, épületek fűtésére és villamosenergia termelésre használják. A magyarországi átlagos geotermikus gradiens 5-7 °C /100 m között mozog, ami az átlagosnál nagyobbnak mondtható. Az ország területének több mint 70%-án rendelkezésre áll földhő közvetítő közegeként a termálvíz. Itthon a hőszivattyús földhőhasznosítás 2002-ben kezdett elterjedni.

Hőszivattyú és napelem

A hőszivattyú hatékonyan képes helyettesíteni a hagyományos fűtést, és elegendő mennyiségű, optimális hőmérsékletű meleg vizet biztosítani egy egész háztartásnak. Működéséhez azonban áramra van szükség, ezért érdemes napelemekkel kombinálni. A hőszivattyú újépítésű ingatlanok esetén kb. 2-3 év alatt térülnek meg, régebbi házak esetében ez hosszabb időintervallum, de nem több, mint 10 év.

Spórolj Te is ezekkel az energiatakarékossági tippekkel!

Vízenergia

A hidroelektromos energia, más néven vízenergia a mozgásban lévő víz – például a vízesésen átfolyó víz – erejét használja fel villamos energia előállítására. Magyarországnak sajnos a vízenergia hasznosítás szempontjából kedvezőtlen a földrajzi adottsága, így ez az energiafajta itthon nem meghatározó.

Szélenergia

A szélenergia, a  levegő mozgási energiáját hasznosító népszerű, fenntartható, megújuló energiaforrás. Történelmileg a szélenergiát vitorlákban, szélmalmokban és szélszivattyúkban alkalmazták, de ma már leginkább villamosenergia termelésre használják. A szélerőműparkok sok egyedi szélturbinából állnak, amelyek a villamos energia átviteli hálózatához vannak csatlakoztatva. Az ország adottságai miatt ez szintén nem annyira elterjedt itthon, mint például Nyugat-Európában.

Hogyan spóroljunk az energiával? 11+1 hasznos otthoni tipp!

A válasz egyszerű, tudatossággal! Ha van módunk rá, hogy otthonunkban környezetbarát energiaforrásokat használjunk, akkor ez remek megoldás a rezsicsökkentésre. Azonban ha éppen nem áll rendelkezésünkre elegendő pénz ahhoz, hogy nagyobb beruházásokba kezdjünk, akkor is lefaraghatjuk költségeinket némi odafigyeléssel.

Lássuk, hogy mik is ezek!

  1. Érdemes átvizsgáltatni az elektromos hálózatot, mert a nem megfelelő vezetékek vagy a rossz kötések melegedhetnek és felesleges áramot fogyaszthatnak.
  2. Mindig húzzuk ki a konnektorból azokat a berendezéseket, amelyeket nem használunk, ugyanis készenlét üzemmódban is pörgetik a villanyórát. Ha elutazunk, feltétlenül áramtalanítsunk. A legegyszerűbb módszer olyan elosztókat használni, melyeket könnyedén egy gomb segítségével kikapcsolhatunk.
  3. A fűtést csavarjuk napközben 1° C-kal alacsonyabbra a megszokottnál.
  4. Alvás közben elegendő a 18-19 ° C-ra állítani a hőmérsékletet. Ez ideális a szervezet számára a pihenéshez, azonban ha fázósak vagyunk, érdemes lehet kicsit jobban felöltözni, vagy egy plusz takarót használni.
  5. Napos időben mindig húzzuk el a  függönyöket, hogy a nap fénye beáramolhasson a lakásba, világosságot és meleget adjon. Kizárólag akkor kapcsoljuk fel a lámpákat, ha szükséges.
  6. A téli hidegben segíthet a hőszigetelő függöny a lakásban tartani a meleget.
  7. Amennyiben kazánunkat lehet időzíteni, úgy használjuk, hogy csak hazaérkezésünk előtt kezdjen fűteni, így jelentős energiát spórolhatunk meg a nap folyamán.
  8. Vásároljunk energiatakarékos izzókat, melyeknek jóval kedvezőbb a fogyasztása.
  9. Egyszerre többi helyiségben ne égjen feleslegesen a lámpa, csak ott kapcsoljuk fel, ahol épp tartózkodunk.
  10. Fényerő-szabályozóval beállíthatjuk, hogy mennyire legyen erős a lámpa fénye.
  11. Jelentősen spórolhatunk a nyári légkondicionálás költségén, ha gondoskodunk a külső árnyékolásról, például redőnyök felszereléséről, a kertben fák ültetéséről. Emellett éjszakánként alaposan átszellőztetjük helyiségeinket.

+1 tipp: LED-CSERE program

A LED-izzók Jelentős energiamegtakarítást jelentenek  a hagyományos izzókhoz képest. Egyenletes fényt és  jó fényhasznosítást biztosítanak, emellett kevesebb hulladékot termelnek, így alacsonyabb környezeti terhelés. A CYEB LED-csere programjában a lakossági résztvevők meghatározott feltételek mellett ingyen juthatnak LED-ekhez, és cserélhetik le a háztartásaikban található régi izzókat új, korszerű LED fényforrásokra. 

Provident tipp: Valósítsd meg álmaidat! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét és újítsd fel otthonodat az energiatakarékosság jegyében!

TUDTAD?  A ideális hőmérséklet otthonunk különböző helyiségeiben más és más, érdemes ezekhez igazítani a fűtésünket. Például a nappaliban, a fürdőszobában és a gyerekszobában 20-23 fok a legmegfelelőbb, míg a konyhában és a hálószobában elegendő a 18 fok is.

Energiatakarékosság a fürdőszobában

És akkor most nézzük meg néhány ötletet, hogy mire érdemes odafigyelnünk a fürdőszobában a leghatékonyabb energiafelhasználás érdekében!

Energiatakarékos fürdőszoba fűtés ötletek

A fürdőszoba egy ritkábban használt helyiség, így ha szeretnénk spórolni a fűtésszámlán, akkor nem kell feltétlenül egész nap biztosítanunk a meleget, hanem használhatunk gyorsfűtő megoldásokat is.

Infrapanel fürdőszobába

Bár sokan nem ismerik, az infrapanel egy nagyon költséghatékony fűtőeszköz. A panel által átadott hősugárzás kb. 15%-a visszaverődik, de a maradék 85%-ot elnyelik a berendezési tárgyak, és az így felmelegített tárgyak, vagy élő testek adják le a hőt a levegőnek. Nagyjából 18-24%-os költségmegtakarítás érhető el vele. Az infrasugarak által melegített 18-19°C -os környezetben  20-22°C hőérzet érhető el villámgyorsan.

Elektromos törölközőszárító

Szintén jó megoldás lehet a termosztáttal ellátott elektromos törölközőszárító, amellyel ha szükséges, állandó hőmérsékletet biztosíthatunk a nap folyamán, de akár ki is kapcsolhatjuk. Fürdés előtt pedig magasabbra tekerhetjük, tökéletes meleget biztosítva.

Ventilátoros fali hősugárzó

Az elektromos hősugárzókat olyan otthonokban gazdaságos alkalmazni, ahol van egyéb fűtési rendszer és kiegészítő megoldásra van szükség. A fürdőszoba pont olyan hely, ahol ideálisan lehet működtetni, hiszen nincs szükség az egésznapos használatára, elsősorban fürdés előtt célszerű beindítani.

Amit még érdemes megfontolni: padlófűtés

A fürdőszoba melegen tartásának egyik nagyon hatékony és költségkímélő módja, a padlófűtés, ami ráadásul kiváló komfortérzetet biztosít. Új lakás vásárlásakor, házépítésnél, vagy teljes felújításnál érdemes erre gondolni, hiszen rengeteget spórolhatunk a havi számlákon.

Energiatakarékos vízmelegítés

Egy átlagos háztartásban a fűtés után a víz melegítésére fordítjuk a legtöbb energiát.  A vízfogyasztás csökkentése és a rendszer beállításainak megváltoztatása is segíthet, de hosszú távon egy új, energiatakarékos bojler felszerelésétől várhatjuk a legnagyobb nyereséget.

Energiatakarékossági tippek neked!

Energiahatékony bojler hőszivattyúval

A hőszivattyús villanybojler hatékonyan kombinálja a hagyományos elektromos megoldást a hőszivattyús energia felhasználással, amivel akár 50%-os energiamegtakarítás is elérhető. Szakemberek szerint ez a metódus nagyjából 2 év alatt hozza vissza az árát.

Napkollektor földgázzal

A gázrásegítéses napkollektor az egyik legenergiatakarékosabb és legolcsóbb vízmelegítő rendszer. Üzemi költsége akár 80%-kal is alacsonyabb lehet mint a hasonló kapacitású elektromos melegvíz-tárolós rendszereké, tehát a befektetés 5-10 év alatt megtérül.

Elektromos hőszivattyú

A készülék a légköri hőt vonja ki és adja át a tartályban lévő víznek. Felszerelése ugyan nem olcsó, a használata azonban gazdaságos és környezetbarát, hiszen 70%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint a hagyományos villanybojler.

Energiatakarékos fürdőszoba világítás ötletek

A fűtés és melegvíz mellett a világítás szintén fontos energiatakarékossági szempontból. Érdemes LED-lámpákat választani és nemcsak a költségkímélés okán, hanem a technológia sajátos jellemzői miatt is.

  • A LED-ek nem melegszenek fel és ellenállnak a nedvességnek.
  • A hagyományos vagy halogén izzókkal ellentétben kisebb eséllyel mennek tönkre.
  • A LED-ek sokféle színben kaphatók, azonnal bekapcsolnak, szabályozható  az erősségük.
  • Biztonságosan újrahasznosíthatók, így rendkívül környezetbarátok.

Így spórolhatsz még energiát a fürdőszobában

  • A mosógép energiatakarékosabb megoldás, mint a kézi mosás. Mindig energiatakarékos, lehetőleg A, A+, A++ energetikai minősítésű  mosógépet válassz.
  • A mosógépet vagy töltsd meg teljesen, vagy válaszd a féltöltetes mosást.
  • Érdemesebb nagyobb kapacitású mosógépben gondolkodni, mivel így egyszerre nagyobb adag szennyest tudsz betenni, és a kevesebb mosási ciklus miatt kevesebb áramot használsz, ráadásul a mosásra szánt idő is jelentősen csökkenthető.
  • Amennyiben a ruhák nem annyira szennyezettek, elegendő 30-40 fokon mosni őket.
  • Szárítógép használata helyett, amennyiben van rá lehetőség, célszerűbb a szabad levegőn szárítani a ruhákat.

ÉRDEKESSÉG: A több mint tíz éves mosógépek akár 2,5-szer több áramot is fogyaszthatnak, mint egy ma kapható modern készülék.

Energiatakarékosság a konyhában

És akkor térjünk most át arra a helyiségre, ahol ételeink készülnek. Amire mindenképp érdemes a konyhában is odafigyelnünk, az a hőmérsékletszabályozás. Feleslegesen ne fűtsük a konyhát, ha napközben nem vagyunk otthon.

Takarékoskodj mosogatógéppel

Ugyan egyszerre nagyobb kiadást jelent beszereznünk egy új mosogatógépet, de az évek során biztosan visszahozza az árát, ami a villany- és vízszámlánkon látszódik majd meg.

Mutatjuk, hogy spórolhatsz ezekkel az energiatakarékossági módszerekkel!

Mikre figyelj a mosogatógép esetén?

  • Csakis A, A+, A++ energetikai minősítésű  mosogatógépet vásárolj.
  • Mindig várd meg, míg megtelik a gép és csak utána indítsd el, ne moss fél adagot ugyanolyan energiafelhasználással.
  • Amennyiben olyan készüléked van, amin lehet energiatakarékos, rövid programot választani, akkor használd ezt abban az esetben, ha kevesebb az edény.

TUDTAD? Érdekes tény, hogy ha ma hazánkban az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi 1,9 millió tonnával lenne csökkenthető Magyarország CO2-kibocsátása.

Energiatakarékos hűtőszekrény

Elképzelhető, hogy a nagyitól örökölt hűtőszekrény még mindig remekül működik, ám a fogyasztása ezeknek az ósdi műszaki cikkeknek az egekben van a mai, modern háztartási gépekhez képest.

  • A 10 éves hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. Ezért ha spórolni szeretnél,  A, A+, A++ energetikai minősítésű hűtőszekrényt válassz.
  • A legkorszerűbb hűtők ún. inverter lineáris kompresszorral készülnek, ami akár egyharmadával is csökkentheti a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest.
  • Az energiatakarékos működéshez mindig biztosítani kell a hűtő hátulján lévő kondenzátorrács szellőzését, ezért úgy helyezd el, hogy a faltól  legalább 10 cm távolságra legyen és félévente gondoskodj a rács portalanításáról.
  • Mindig ellenőrizd, hogy megfelelően zár-e az ajtaja.
  • Sose tedd olyan helyre a hűtőt, ahol hőhatás érheti (pl. fűtőtest vagy tűzhely közelébe).
  • Az élelmiszerek párolgása, valamint a beáramló meleg levegő jegesedést okoz, emiatt pedig többet fogyaszt a hűtő. A nem NO Frost rendszerű készülékeket legalább évente kétszer le kell olvasztani, de legjobb többszörös levegőkeringetéssel ellátott Total No Frost hűtőt választani.

Egyéb konyhai energiatakarékosság tippek

  • Csak akkor kapcsold be a sütőt és a tűzhelyet, ha valóban sütni és főzni kezdesz.
  • Fedd le a lábosokat főzés közben, mert így a hő az edényben marad és sokkal kevesebb energiára lesz szükség.
  • Elektromos tűzhely esetén 5-10 perccel korábban kapcsold ki a főzőlapot és így fejezd be a főzést.
  • Ne nyitogasd feleslegesen a sütőajtót.
  • A kuktában történő főzéssel 30-­40%-nyi időt és energiát takaríthatsz meg.

Neked milyen módszereid vannak az energiatakarékosságra? Írd meg nekünk kommentben!