Tervezd újra – Mire figyelj a 2021-es évben

Mire figyelj 2021-ben

A te elképzeléseid sem alakultak az előző évben a tervek szerint? Itt az ideje az újévi újratervezésnek! Összegyűjtöttük azokat a pénzügyi tippeket, amelyeket érdemes lesz követni 2021-ben.

Az év első pár hónapja sokak számára az újévi fogadalmakról szól, de mindannyian tudjuk, hogy nem egyszerű betartani azokat. Korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy hogyan tudod tudatosan megtervezni elképzeléseidet, illetve könnyedén és gond nélkül véghez is vinni őket. Aktuális bejegyzésünkben pedig olyan pénzügyi és spórolási tippekről írunk, amelyek segíthetik az újratervezést.

Készíts előre pénzügyi tervet

Hazánkban nagyon kevesen rendelkeznek rendszeres megtakarítással, pedig most még fontosabb, hogy odafigyeljünk és tudatosan kezeljük pénzügyeinket. Egy kis odafigyeléssel és erőfeszítéssel akár több tízezer forintot is megspórolhatsz havi szinten. A kulcs a tervezésben rejlik, illetve az arra való törekvésben, hogy ezt a tervet pontosan betartsd.

Egy részletes pénzügyi tervben átláthatóvá válnak bevételeink és kiadásaink, ezek pontos vezetésével pedig megtervezheted, hogy mi az, amiről még le tudsz mondani annak érdekében, hogy félre tudj tenni. Egy tudatos tervvel növelheted megtakarításaidat, ezzel megalapozva a pénzügyi biztonságot – akár éves szinten.

A pénzügyi tervezés természetesen nem csak hosszú, hanem rövid távra is szólhat, sőt, kezdetnek az utóbbit érdemes megpróbálni. Először készíts heti tervet, és ha sikerül betartani, akkor terjeszd ki egész hónapra, ha pedig nem, akkor gondold át, min kellene még változtatnod. Mindehhez egy egyszerű Excel tábla vagy egy kockás füzet is elegendő.

Tudatos pénzügyi tervezés 2021-re

Tűzz ki magadnak egy célt

Ha előre kitűzöl magadnak egy célt, amire gyűjteni szeretné, sokkal könnyebb lesz a jövőben megállni, hogy feléld a megspórolt összeget. Ez a cél lehet adósság vagy hitel törlesztése, lakásvásárlás, felújítás, bármi, a lényeg, hogy – ha csak a szükség nem úgy kívánja, – ne költs más okból az erre a célra félretett összegből.

Ha nem várt plusz pénz áll a házhoz, mert például a munkahelyeden jutalmat kapsz, élvezd bátran, de ne a teljes összeget éld fel! Érdemes az extra pénz egy részét a vésztartalékba helyezni, vagy arra a célra félretenni, amit kitűztél magadnak. Nem szabad azonban átesni a ló túloldalára sem, így a fennmaradó összeget költsd, amire szeretnéd, ezzel elkerülve, hogy nyomasztóvá váljon a folyamatos spórolás. Legyen kellemes eredménye is erőfeszítéseidnek!

A pénzügyi tudatosság terén fontos azonban, hogy tudj a terveiden változtatni, ha az élet úgy hozza. Nem szabad foggal-körömmel ragaszkodni az eredeti tervekhez, hiszen bármikor bekövetkezhet egy olyan esemény, amely következtében változtatnod kell. A lényeg, hogy ne mondj le a tudatos tervezésről és a megtakarítás lehetőségéről!

Csökkentsd adósságaidat

Akár tervezetten, akár kényszerhelyzet miatt keletkezett, adósságaid csökkentése a tudatos pénzügyi tervezés egyik alapköve, így érdemes elsődleges céljaid közé felvenni az adósságtörlesztést. Ha egyszerre több hiteled is van, amelyekre sikerült félretenned, két lehetőséged is van: a legköltségesebb (legmagasabb kamatú) hitel előtörlesztésével is kezdheted, vagy ha nincs nagy különbség a hitelek között, akkor rendezheted mihamarabb a legkisebb összegű tartozásodat. Egy korábbi cikkünkben körüljártuk, hogy milyen praktikákat érdemes követni az adósságok rendezéséhez.

Csökkentsd adósságaidat 2021-ben

Nézz szét a lehetőségek között

Ha bármilyen okból kifolyólag hitel- vagy kölcsönfelvétel mellett döntenél, érdemes jól körüljárnod, hogy melyik típus lenne a legmegfelelőbb szükségleteid rendezésére. Alapszabály, hogy a váratlan helyzetekben sem szabad kapkodni, mindent döntést átgondoltan, számításokkal alátámasztva kell meghozni.

Mielőtt azonban végleges döntést hoznál, érdemes a következő szempontokat végig nézned:

  • Elsőként győződj meg arról, hogy vállalni tudod a törlesztőrészletek határidőre történő fizetését.
  • Tisztában kell lenned azzal, hogy a szerződés aláírásával olyan kötelezettséget vállalsz, amely nem teljesítése jogi következményekkel jár.
  • Ismerd a különböző lehetőségeket és kölcsön típusokat, és a saját szempontrendszered alapján – tudatos tervezéssel – hozd meg a legjobb döntést.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Készen állsz az év megtervezésére?