Provident
blog

3 + 1 hibátlan magyarországi kirándulóhely

Nem kell feltétlenül külföldre utaznia annak, aki gyönyörű tájakat, nagy hegyeket akar látni. Szerencsére Magyarország is bővelkedik csodás természeti értékekben, és bár nincsenek több ezer méter magas hegyeink, akkora magaslatokkal azért pont rendelkezünk, ahonnan semmihez sem hasonlítható kilátás nyílik a vidékre. 3 + 1 tökéletes kirándulócélpontot ajánlunk mindenki figyelmébe, amelyeknél szebb és olcsóbb kikapcsolódást nehezen tudunk elképzelni.

1. Prédikálószék

A Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsáról olyan kilátás nyílik a Dunakanyarra, amitől szó szerint elakad a kirándulók lélegzete. Vitán felül a legszebb magyarországi panorámák közé tartozik az elénk táruló kép, a Dunakanyaron kívül még a Börzsöny, Nagymaros és Visegrád, valamint a Naszály is látható.

A Dobogó-kőről a piros háromszöggel jelölt úton közelíthető meg a legegyszerűbben, a csúcson a megfáradt kirándulókat padok és asztalok várják.

2. Szépkilátó

A Balatongyöröknél található Kápolna-domb a maga 140 méteres magasságával nem sorolható a legmagasabb kilátópontok közé, a Balaton és a környező tanúhegyek miatt azonban mégis páratlan.

A Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Tóti-hegy, a Gulács, a Ság-hegy, a Haláp, a Somló-hegy és a Kis-Somló mind látható. A szintén bemérhető Szigligeti vár már csak hab a tortán, az 1855-ben Eötvös Károly által elnevezett Szépkilátó ráadásul tökéletes helyen, az országút közelségében található.

3. Tar-kő

Magyarország 11. legmagasabb hegye a 949 méter magas Tar-kő. A Bükk-fennsík déli oldalán található, és nemigen emelkedik ki a környezetéből. Ennek oka egyrészt, hogy több, 900 méternél magasabb hegy van a környéken, de a tetejéről remek kilátás nyílik a környező hegyekre és az Alföld felé.

+1. Hármashatár-hegy

Ki ne ismerné a Budai-hegység 495 méter magas ormát, a Budapest határán belül található Hármashatár-hegyet? Fantasztikus kilátás nyílik innen a fővárosra, látni a kanyargó Dunát, a Parlamentet, a Budai Várat, öt hidunkat és még Csepelt is egy kicsit. Egészen fantasztikus szögből tekinthető meg innen Budapest, nem csoda, hogy kedvelt kiránduló célpont.