Provident
blog
5 ok, miért érdemes felkészülnöd úti célod kultúrájából

2019-07-11

Szabadon

5 ok, miért érdemes felkészülnöd úti célod kultúrájából

Amikor összeül a családi kupaktanács és eldöntjük, hogyan töltsük el a nyári szabadságot, többféle szempont szerint választhatunk. Belföldi vagy külföldi nyaralás mellett voksolunk, aktív pihenésre vágyunk vagy inkább a tengerparton heverésznénk, koktélokat szürcsölgetve. Bármi is legyen a cél, akkor lesz igazán felhőtlen az utazás, ha felkészülünk az adott ország kultúrájából és szokásaiból.

 

Színesítsd látásmódodat

A világ megismeréséhez elengedhetetlen, hogy néha egy-egy külföldi utazás is felkerüljön céljaink közé, hiszen egy másik kultúra felfedezése nemcsak remek kaland, de minket is gazdagít.

Éppen ezért fontos, hogy ne csak azt kutassuk fel, hol fogunk megszállni, de érdemes előre feltérképezni a helyi szokásokat, a kulturális sajátosságokat, melyek többletet adnak utazási élményünkhöz.

Testközelből tapasztalhatjuk meg az ország történelmét, építészetét, gasztronómiáját, amit könyveken vagy videókon keresztül egészen biztosan nem élhetünk át.

 

Nyaralj feszengés nélkül

Ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetekbe keveredni, nem árt tisztában lenni az ország tradícióival. Egyes nemzetek például a gesztusoknak is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Az Európában megszokott, OK-t jelentő feltartott hüvelykujj például máshol durva sértésnek minősül, de a bólintás vagy a fejrárzás sem jelent mindenhol igent és nemet. Az érintést egyes országokban a túlzott közvetlenség jelének tekintik és nem feltétlenül pozitív a megítélése.

 

Élvezd a gasztronómiát

A nyaralások egyik sarkalatos pontja az étkezés. A hagyományos ételek új színt vihetnek a táplálkozásunkba, hiszen elcsenhetünk néhány apró trükköt vagy elkészítési módot és fűszerezést, amik aztán mindig arra a feledhetetlen nyaralásra emlékeztetnek majd. Az éttermek és vendéglátóhelyek tárt karokkal várják a turistákat, de, hogy a látogatás mindkét fél számára pozitív élmény maradjon ügyeljünk a borravalóra is. Olaszországban például mindig megtalálod a számlán, de ha Kínába vagy Japánba utazol kerüld a jattolást, hiszen számukra ez sértésnek minősül.

 

Bővítsd nyelvtudásodat

Ha nem is tanulod meg az adott ország nyelvét, néhány szót érdemes elsajátítani és a helyiek bizonyára nagyra értékelik majd igyekezetedet. A köszönés, a kérés, és a vásárláshoz kapcsolódó kifejezések alapnak számítanak, de ha bizonytalan vagy, segítségedre lehet egy jó útikönyv vagy akár egy online szótár is a telefonodon.

 

Erősítsd empatikus oldalad

Az újdonság öröme már önmagában hatalmas élmény, de a világgal és az emberekkel kialakított kapcsolatod is más megvilágításba kerülhet, ha nyitottá válsz. Más kultúrák felfedezése is segíthet még empatikusabbá válni, melynek alapja, hogy bőrszíntől, vallástól és kulturális értékektől függetlenül elfogadjuk a másikat.