Ahogy beköszönt az ősz, a levelek színesedni, a pulcsik pedig vastagodni kezdenek. A konyhában pedig feltűnik az év egyik legfinomabb, legsokoldalúbb zöldsége: a sütőtök. Édes, fűszeres, melengető – minden benne van, amiért ezt az évszakot szeretjük. Összegyűjtöttünk 5 könnyen elkészíthető, mégis különleges sütőtökös receptet, amelyekkel garantáltan élvezetesebb lesz a hűvösebb időszak.
1. Fűszeres és melengető sütőtökkrémleves a hűvös estékre
Egy hideg őszi estén kevés dolog esik jobban, mint egy tál forró, fűszeres, sütőtökkrémleves. A legjobb az egészben, hogy szinte bármilyen formában elkészítheted – lehet tejszínnel krémessé gazdagított, vagy egy könnyedebb, tejszínmentes változat, ha inkább kalóriaszegényen szereted.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 db nagy sütőtök
- 1 zacskó pirított tökmag
- 2 dl főzőtejszín (vegán opció: növényi tejszín)
- 2 db húsleveskocka
- 1 l víz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma kisebb
- 1 teáskanál só
- 1 késhegynyi bors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 késhegynyi gyömbér
- evőkanál olaj
- opcionálisan: cayenne bors

Elkészítés:
Először alaposan mosd meg a sütőtököt, majd hámozd meg, kapard ki a magokat, és vágd fel kisebb, egyforma méretű kockákra, hogy egyenletesen puhuljanak. Egy közepes lábasban hevíts kevés olajat, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre. Amikor már illatos és üde, dobd rá a felkockázott sütőtököt, kevergesd pár percig, hogy egy kis pörzsanyagot kapjon, így még intenzívebb lesz az íze.
Fűszerezd sóval, frissen őrölt borssal, egy csipet szerecsendióval, egy kevés reszelt gyömbérrel, valamint zúzott fokhagymával. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és morzsolj bele egy zöldségleves-kockát, hogy még gazdagabb legyen az alap. Fedd le, és főzd közepes lángon körülbelül 15–20 percig, amíg a tök teljesen meg nem puhul.
Ha már vajpuha, botmixerrel pürésítsd simára, majd keverd bele a főzőtejszínt. Tedd vissza a tűzre, és hagyd, hogy éppen csak egyet forrjon – ez elegendő ahhoz, hogy az ízek szépen összeérjenek. Tálalás előtt szórd meg pirított tökmaggal, ami roppanós kontrasztot ad a selymes leveshez.
Vegán verzió növényi alapú tejszínnel
Ha vegán életmódot folytatsz vagy vendéget vársz, aki növényi alapú étrendet követ, semmi gond! Növényi tejszínnel simán kiválthatod a főzőtejszínt, a végeredmény ugyanolyan selymes lesz.
A sütőtök előkészítése
A sütőtök süthető hagyományosan sütőben is, de ha gyorsabban szeretnéd elkészíteni, a meleglevegős sütő is tökéletes megoldás. Kockázd fel a tököt, locsold meg egy kevés olívaolajjal, fűszerezd ízlés szerint, és süsd 200 fokon kb. 20 percig. Ha már szépen karamellizálódik a széle, akkor biztos lehetsz benne, hogy tökéletes.
Kis tuning a tetejére
Ha szereted az izgalmakat, egy kis chilipehely vagy cayenne bors remekül feldobja az élményt. A tetejére kerülhet reszelt sajt, pirított tökmag, vagy a klasszikus levesgyöngy, esetleg kenyérkockák – hogy ropogtatni is legyen mit! Így nemcsak ízletes, de látványos is lesz a tálalás.
Pirítóssal vagy bagettel kínálva lesz teljes a vacsora
A végén ne feledkezz meg a tálalásról! Egy szelet ropogós pirítós, egy vajas croissant, vagy akár egy házi sajtos stangli tökéletes kiegészítője lehet ennek az őszi, lélekmelengető levesnek.
Provident tipp: Válasszátok a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsátok meg az elképzeléseiteket!
2. Sütőtökös pite, ahogy az amerikaiak készítik
A sütőtökös pite (vagy angolul pumpkin pie) az amerikai kultúra ikonikus édessége, különösen Hálaadás idején. Az íze olyan, mintha belülről ölelnének át a legfinomabb fűszerek – fahéj, szerecsendió, szegfűszeg mind egybekeveredve a selymes sütőtökpürében.
Az alapja egy tojásos-cukros tökkrém, amit előzőleg megsütött, pürésített sütőtökből készítenek. Ezt öntik a tésztára, majd aranybarnára sütik. A textúra selymes, a teteje enyhén megkeményedik, de belül mégis krémes marad.
Hozzávalók egy 25 cm-es pitéhez
Tésztához:
- 190 g vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
- 300 g finomliszt + kevés a formázáshoz
- 65 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 5 g sütőpor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
Töltelékhez:
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 g barna cukor
- 70 g kristálycukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ db citrom reszelt héja
- 420 g sült sütőtök
- 370 ml habtejszín

Elkészítés
A tésztához a lisztet, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót a keverőgép táljába tesszük, majd morzsás állagúra dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, és sima, egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A töltelék elkészítéséhez az egész tojásokat és a tojássárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük. Beleforgatjuk a fűszereket és a reszelt citromhéjat. A megsütött tököt a tejszínnel együtt aprítógépben simára turmixoljuk, majd a tojásos masszához adjuk, és egyneművé keverjük.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Egy kivehető aljú piteformát kivajazunk és kilisztezünk, majd a tésztával kibéleljük. A felesleges széleket levágjuk és félretesszük. A formába beleöntjük a sütőtökös tölteléket, majd a pitét 220 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Körülbelül 50 percig sütjük, de 15 perc elteltével a hőmérsékletet 175 °C-ra csökkentjük, és ezen a hőfokon fejezzük be a sütést.
A félretett tésztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, sütőpapíros tepsire szórjuk, és a sütés utolsó 15 percében a pite mellé tesszük a sütőbe, hogy ropogós morzsát kapjunk.
Amikor a pite elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni vagy legalább szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután kivesszük a formából, és mascarponéval valamint a ropogós tésztamorzsával tálaljuk. De a tetejét feldobhatjuk még tejszínhabbal vagy pirított dióval is.
Linzertészta vagy bolti alap – melyiket válasszuk?
Az alap lehet saját kezűleg gyúrt házi linzertészta, de ha időszűkében vagy, tökéletesen megteszi a bolti, kész linzertésztás alap is. A lényeg, hogy ropogós legyen, és ne ázzon el a tölteléktől. Tipp: elő lehet sütni pár percig a tésztát, mielőtt beleöntöd a krémet – így biztosan nem lesz pépes.
3. Puha és könnyű sütőtökös muffin
A sütőtökös muffin az egyik legpraktikusabb édesség ősszel. Nemcsak gyorsan elkészül, de hűtőben napokig eláll, és tökéletes egy sietős reggelen. A sütőtök püréje nemcsak édes ízt, hanem szaftos állagot is ad a muffinnak, ami sokáig puha marad.
Gyerekekkel is élvezetes közös program
Ez az egyik legjobb recept, amit akár gyerekekkel együtt is elkészíthetsz. A keverés, a töltelék formákba ügyesgetése, a díszítés mind-mind jó móka számukra. Ráadásul ők is szívesebben megeszik, amit saját kezűleg készítettek. A kész muffinokat pedig – kis méretüknek köszönhetően – a gyerkőcök uzsonnának is elvihetik.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 25 dkg sütőtök
- 15 dkg liszt
- 15 dkg barnacukor
- 8 cl olívaolaj
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- ½ kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet só
- 1 marék apróra vágott dió vagy pekándió
- opcionálisan: 5 dkg étcsokoládé-darabok

Elkészítés:
A meghámozott, kimagozott sütőtököt kockákra vágjuk, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük. Pürésítjük, és hagyjuk kihűlni.
Egy tálban elkeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a sütőtökpürét. Egy másik edényben összeforgatjuk a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót. És ha már ősz van, megbolondíthatjuk az évszak legfinomabb fűszerével: egy csipetnyi gyömbérrel is. Ezután a száraz keveréket a sütőtökös masszához adjuk, és egyneműre keverjük.
Végül beleforgatjuk a diót (vagy pekándiót), és ha szeretnénk, a csokidarabokat is. A tésztát a muffinformákba adagoljuk (háromnegyedig töltve), majd 190 °C-on kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A muffinokat hűlni hagyjuk, majd porcukorral, juharsziruppal tálaljuk.
Variációk csokidarabokkal, magvakkal, öntetekkel
Az alap muffint feldobhatod ét- vagy tejcsokoládé darabkákkal, darált dióval, mogyoróval, vagy egy kis fahéjas morzsával a tetején. Ha különlegesebb desszertet szeretnél, locsold meg csokoládé- vagy karamellöntettel, esetleg koronázd meg egy kis krémsajt-habbal.
4. Kávézói élmény otthonodban egy finom sütőtökös lattéval
Ha már jártál egy kávézóban ősszel, biztosan találkoztál a híres sütőtökös lattéval (Pumpkin Spice Latte), ami már nemcsak a tengeren túl, hanem itthon is évről-évre népszerűbb. Miért ne készítenéd el otthon, jóval olcsóbban, egészségesebben és még finomabban is? A bolti változatok gyakran tartalmaznak mesterséges aromákat, így érdemes a fűszerkeveréket otthon, házilag elkészíteni.
Összetevők:
- 2 evőkanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál őrölt kardamom (opcionális)
- 1 presszókávé vagy hosszúkávé
- tej ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőtökpüré a latte lelke. A legjobb itt is, ha saját magad készíted el: süss meg egy kisebb tököt, majd kanalazd ki a húsát, és pürésítsd botmixerrel. Ha selymesebb textúrát szeretnél, egy kis sima vagy növényi tejjel hígíthatod. Ez a püré több napig eláll a hűtőben, így ha egyszer elkészíted, akár 4-5 lattéval is megajándékozhatod magad. Ha marad belőle, simán mehet palacsintába, zabkásába, sőt akár a muffin tésztájába is!
Közben keverjük össze a fűszereket is. Egy csipet ebből a keverékből bármilyen lattét azonnal őszi hangulatúvá varázsol.
Ha elkészültél mindkettővel, fontos, hogy rétegezve öntsd össze őket a kávéval. Mielőtt beleborítanád a kávét, a pohár vagy bögre aljára tegyél 1-2 evőkanál sütőtökpürét, és szórd rá a fűszerkeveréket. Ezután jöhet a kávé, majd végül a forró tejhab – növényi vagy hagyományos, ízlés szerint. Ha a kávét lassan, óvatosan, öntöd a másikra úgy, hogy közben egy teáskanalat ferdén a pohár falához támasztasz, megadályozhatod, hogy összekeveredjenek, és pépessé váljanak a rétegek.
A tetejére tehetsz egy kis fahéjjal megszórt tejszínhabot, esetleg kókuszreszeléket vagy sütőtök chipset, ha extráznád. Ezzel a házi sütőtökös lattéval garantáltan olyan hangulatot teremtesz, mintha egy kávézóban ülnél – csak éppen a nappalid kényelmében!
Úgyhogy ne habozz bevackolni magad az ágyadba, kezedben a gőzölgő, fűszeres sütőtökös lattéddal, és elindítani a kedvenc sorozatodat! Vagy csak a levélhullást néznéd odakint? A döntés rajtad áll! Egy biztos: a lattéd kivül-belül átmelegít majd.

5. Sütőtökös krém, az ideális őszi vendégváró
A sütőtök nemcsak édesen, de sósan is zseniális. Egy finom, fűszeres sütőtökkrém remek vendégváró, amit mártogatósnak vagy pirítósra kenve is tálalhatsz. A textúra krémes, az íz pedig attól függ, mit álmodsz bele: legyen az pikáns fokhagyma, füstölt paprika, vagy épp egy csipetnyi chili a vagányabb változathoz.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes sütőtök
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál frissen aprított petrezselyemzöld
- ½ teáskanál himalája só
- ¼ teáskanál őrölt chili
- 1 evőkanál natúr joghurt
A tálaláshoz:
- pirítós
- kevés olívaolaj a tetejére
Elkészítés:
A sütőtökös szendvicskrém elkészítését azzal kezdjük, hogy a sütőtököt körülbelül 1 cm-es kockákra vágjuk. A darabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, a cikkekre vágott vöröshagymát, a mézet, az olívaolajat, a sót, a borsot és az apróra vágott zsályaleveleket. Az egészet alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszerek és az ízesítők egyenletesen bevonják a sütőtökkockákat – a fűszerek együtt sülve sokkal intenzívebben kihozzák a tök ízét, mintha utólag szórnánk rá őket.
Ezután 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt puhára és aranybarnára sütjük a kockákat.
Amikor a tök szobahőmérsékletűre hűlt,választhatunk, mivel keverjük össsze.
- Görög joghurt – egészségesebb, savanykásabb változat
- Tejföl – klasszikus, lágy ízvilág
- Krémsajt – igazi luxus textúra, különleges vendégségekhez
Ha választottunk, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet is. Az egészet simára turmixoljuk, amíg selymes, krémes állagú lesz. Kóstolás után ízlés szerint még sóval és borssal finomíthatjuk.
Tálalási tippek és mártogatós ötletek
Tálald egy csinos tálkában, a tetejét szórd meg friss petrezselyemmel, pirított tökmaggal, vagy gránátalmamaggal, ha kicsit ünnepibb megjelenést szeretnél. Mártogatósnak tökéletes mellé:
- pirított pita szelet
- zöldséghasábok (sárgarépa, uborka, paprika)
- ropogós kézműves kenyér
Az ősz a sütőtöktől lesz az, amiért szeretjük
Az ősznek megvan a maga varázsa – a levelek színesebbek, a levegő csípősebb, a idő pedig mintha lelassulna valahogy. Ehhez a nyugodtabb, bekuckózósabb hangulathoz tökéletes kiegészítő lehet a sütőtök, akár levesként, akár desszertként, akár mártogatósként fogyasztod!
Ne félj kísérletezni – használd édességekhez vagy sós fogásokhoz, próbáld ki új és új fűszerekkel, és alkoss belőle valami igazán különlegeset!
Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.