A nyári nagy melegben inkább könnyű ételeket kívánunk sok lédús zöldséggel: cukkini, paradicsom, saláta, kukorica, paprika. Most izgalmas zöldséges receptek következnek, amikben a szezonális finomságokat használhatjuk fel!
Mindenki szeretni fogja!
A hús nélküli fogásokat nem csak a vegetáriánusok kívánják meg a nyári hőségben, hiszen a jól elkészített vegetáriánus ételek a húsimádóknak is élvezetet nyújtanak. A nyári hónapokban könnyen válogathatunk az alapanyagok közül, hiszen ilyenkor rengeteg friss és zsenge zöldség érik, amik magas vitamintartalmuk miatt kimondottan egészségesek is. A következő recepteket gyorsan elkészíthetjük, és ha megtetszettek, felvehetjük őket a vacsora ötletek listájára, hogy egy-egy munkanap után könnyű és tápláló étel kerülhessen az asztalra.
Tészta helyett saláta
A caprese salátában a tésztát vékony csíkokra szelt cukkinivel helyettesíthetjük, a saláta mégis kifejezetten laktató lesz.
Hozzávalók:
- fél kg cukkini
- 15 dkg mozzarella sajt
- 20 dkg koktélparadicsom
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- friss bazsalikom
- só, bors
A cukkinit legyaluljuk, vagy vékony csíkokra szeljük egy nagyobb tálba – ha túl sok levet eresztene, akkor érdemes egyszer kifacsarni a zöldséget. A koktélparadicsomokat félbe vágjuk és a mozzarella golyókkal együtt hozzáadjuk a cukkinihez.
A vinaigrette öntetet is elkészítjük a salátához: a balzsamecetet, az olívaolajat, a friss bazsalikomot, a sót és a borsot egy kis tálban összekeverjük, majd ráöntjük a zöldségekre. Tálalás előtt tegyük egy kis időre hűtőbe a salátát, hogy az ízek jól összeérjenek, majd fogyaszthatjuk is.
Provident tipp:
Mivel a caprese salátában nincs semmi nehéz és hizlaló alapanyag, így azok is bátran fogyaszthatják, akik éppen diétáznak.
Hűsítő hideg leves
Amíg kint tombol a kánikula, hideg levessel hűsíthetjük magunkat. A kapros uborkaleves elkészítéséhez ezekre lesz szükségünk:
- 2 nagyobb kígyóuborka
- 3 dl natúr vagy görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- 10 dkg fetasajt
- fél dl fehérbor
- 1 dl zöldség alaplé
- citrom
- friss menta és kapor
- só és bors
A meghámozott uborkát a joghurttal, a fűszerekkel, a felaprított hagymával, a fél citrom kifacsart levével, a fehér borral és a zöldség alaplével turmixoljuk össze selymes állagúra. Ha csomó mentes a levesünk, már csak le kell hűtenünk, és utána élvezhetjük is a finom ízeket.
Provident tipp:
A két kígyóuborkából az egyiket helyettesíthetjük cukkinivel, így még különlegesebb lesz a levesünk íze.
Egyszerű finomság a meleg napokra
Ha egyszer kipróbáltuk, onnantól már a sajtos spárgás tart lesz az új kedvencünk a nyáron! Elkészíteni egyszerű, viszont igazán finom sós ételt kapunk, amit főételként és nassolnivalóként is fogyaszthatunk.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 evőkanál mézes balzsamecet
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 20 dkg gruyere sajt
- 20 dkg spárga
- 1 evőkanál olívaolaj
- só és bors
180 fokra melegítsük elő a sütőt, béleljünk ki egy tepsit leveles tésztával, a tésztát ne felejtsük el megnyomkodni villával kicsit. 15 perc alatt aranybarnára kell sütni a tésztát, majd ezután megkenni mustárral és balzsamecettel, és rátenni a sajtot is. A felaprított spárgát is tegyük a tésztára, locsoljuk meg olívaolajjal, fűszerezzük ízlés szerint és 20 percre tegyük vissza a forró sütőbe. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk, az ízek mindenhogy élvezetesek lesznek!
Provident tipp:
A nyári melegben könnyen készíthetünk új húsmentes ételeket, de a klasszikus finomságokról se feledkezzünk meg: a sült zöldségek, a paradicsomsaláta, a lecsó is szerepeljen heti menünkben!
Neked melyik a kedvenc zöldséges ételed a nyáron? Írd meg nekünk kommentben!