Provident
blog

A világ legnépszerűbb fánkjai

Nincs farsangi szezon fánk nélkül! Összeszedtük neked, hogy milyen különböző típusú fánkok léteznek, és melyek a legnépszerűbbek szerte a nagyvilágban!

Bizonyos ételek több kultúrában is szerves részét képzik a gasztronómiának, ennek egyik ékes példája pedig a hazánkban is közkedvelt fánk. Az évnek kifejezetten ebben a szakaszában több otthonban is sorra készülnek a finomabbnál finomabb, olajban sült tészták, de a világ számos pontján egész évben népszerű desszert, ünneptől vagy évszaktól függetlenül. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen különböző típusú fánkokkal találkozhatsz, és melyeket érdemes kipróbálnod, ha te is a fánk rajongók közé tartozol!

Hazánk kedvenc fánkjai

Bár szinte az összes típusú fánkkal találkozhattunk már Magyarországon, az örök kedvencek mindig is a hagyományos farsangi szalagos, csöröge- és képviselőfánkok lesznek. Jellemzően desszertként, egy finom tea vagy kávé mellé szoktuk fogyasztani, jó sok porcukorral megszórva.

A szalagos fánk nem csak itthon, de más európai országokban is nagy klasszikus. Kelt tésztából készül, és a híres ismertetőjele, az oldalát ékesítő világos csík („szalag”) a sütési módszer hatására keletkezik rajta, amiért csak félig süllyed el az olajban. Egyes legendák szerint Ausztriából származik, ahol nevét állítólagos feltalálója, Krapfen pékné után kapta.

A csörögefánk a nevét szintén külalakjáról kapta, hiszen sokan tepertőhöz hasonlították kinézete alapján, a Dunántúlon pedig a töpörtyűt más néven „csörögének” hívják. Kifejezetten népszerű fánkféle, hiszen elkészítése gyors és egyszerű, csupán néhány, mindenki számára elérhető alapanyag kell tésztájához, ráadásul még keleszteni sem kell. Hagyományosan lisztből, tejfölből, tojássárgájából és cukorból készül, de egyesek még egy kevés sütőport is szoktak keverni hozzá.

A képviselőfánk az előzőktől eltérően sütőben, égetett tésztából készül, legnépszerűbb változata vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltött. Bár valamivel nehezebb elkészíteni, de érdemes megpróbálkozni vele az ínycsiklandó eredmény érdekében!

Magyar szalagos fánk

Francia eredetű fánkok

A fánkok eredetét több legenda is övezi, és Krapfen pékné története mellett egy másik legenda a híres francia királyné nevéhez, Marie Antoinette-hez köti. A történet szerint a királyné megszökött egyik udvari farsangi báljából, és amíg a francia utcákat rótta, megéhezett, és egy utcai árustól fánkot vásárolt. Annyira megízlett neki a desszert, hogy később fánksütő mestert rendeltetett a palotába, és ettől kezdve a királyi lakomák fő desszertjévé vált a beignet néven ismertté vált édesség. A beignet szintén egy kelt tésztás fánk, viszont a „hagyományostól” eltérő, szögletes formájú.

Egy másik, hazánkban is népszerű, francia eredetű fánk az éclair (más néven ekler fánk). A képviselőfánkhoz hasonlóan ez is égetett tésztából készül, különlegessége pedig hosszúkás formájában rejlik. Krémmel kell tölteni, majd csokoládé vagy karamell kerül a tetejére.

A híres spanyol churros

A sokak által ismert churros egy égetett tésztából készülő, nagyjából 10-12 cm hosszú édesség, amelyet forró olajban kell kisütni, és még melegen fahéjas cukorban kell megforgatni. Az utcákon, illetve a spanyol tematikájú éttermekben csokoládészósszal szokták kínálni. Az autentikus változat tojás nélkül készül, így jóval ropogósabb lesz.

Spanyol churros

Az amerikai donut

Természetesen nem maradhat le listánkról a klasszikus amerikai „donut” fánk, amivel gyakran az amerikai filmekben találkozhatunk. A kelt tésztából készülő donut kör alakú, amelynek a közepén egy lyuk található, tetejét pedig csokoládé vagy színes mázak és cukorkák díszítik. Ha hihetünk a sztereotípiának, legfőbb fogyasztói még mindig az amerikai rendőrök.

Indiai különlegesség

Végül, de nem utolsó sorban az egyik legkedveltebb indiai fánkot, a gulab jamun-t hoztuk el neked, amelynek neve annyit tesz, mint virágvíz. Nevét édes fűszerezéséről, illetve elkészítési módszeréről kapta: a tejpor alapú tésztát kis gömbökké kell formálni, majd a forró olajban történő sütés után édes, például rózsavizes vagy más fűszerekkel ízesített szirupban kell megforgatni.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Te melyik fánkot kóstolod meg legközelebb?