Provident
blog

Készítsd fel az autódat a nagy útra!

A tavaszi jó idő, a közelgő tavaszi szünet tökéletes lehetőséget biztosít egy autós kirándulásra! Előtte azonban mindenképpen készítsd fel a járművedet!

 

Fogjon a fék!

Bizony, nem ti vagytok az egyetlenek, akiknek nem elég 3 nagy bőrönd, 5 kisebb táska és mellé még pár zacskó és egyéb kósza tárolóeszköz. A családok rendszerint megtömik az autót, ha nyaralni készülnek, a nagyobb tömeg pedig nagyobb terhelést is jelent az autó fékrendszere számára. Ebből kifolyólag nyilván jobb, ha ez is rendben van. A mindennapok során is természetesen kiemelten fontos, hogy megfelelő állapotú fékbetétekkel és féktárcsákkal rendelkezzen a járművünk, de egy utazás akkor is jó apropó az ellenőrzésre.

 

Te is telepakolod az utazásaid során a csomagtartód?

 

Provident tipp: Egy kis pluszra van szükségetek az autó megfelelő karbantartásához? A Provident segít! Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Hogyan gurul? Jók a kerekek?

Kezdjük ott, hogy feltesszük magunknak a kérdést: az időszaknak megfelelő gumi van az autónkon? Jó állapotban vannak azok a kerekek? Megfelelő a fogásuk? Amennyiben a gumiabroncs barázdáinak a mélysége eléri a 4 mm-et, az már jelentősen megnöveli például a vízen csúszás veszélyeit. Arra is figyeljünk természetesen, hogy a kopás mértéke nem mindenhol lesz egyforma! Aztán folytassuk azzal, hogy az utazást megelőzően leellenőrizzük a kerékben a nyomásértéket, ez ugyanis szintén kiemelten fontos a biztonságos kormányozhatósághoz és az optimális üzemanyag-fogyasztáshoz.

 

Legyen rendben a hűtővíz!

Nyáron kifejezetten kellemetlen, de már tavasszal is gondot okozhat, ha nem megfelelő az autónkban a hűtőfolyadék szintje. Ellenőrizzük indulás előtt, lehetőség szerint hideg motornál, hogy pontosan hol áll a folyadék szintje.

 

 

Mikor is esedékes az olajcsere?

Rendszerint az éves szerviz vagy bizonyos kilométerek megtétele után szokás az olajcserét beiktatni az autó életébe. Ne útközben derüljön ki, hogy milyen közel állunk már ehhez az ellenőrzési ponthoz, inkább nézzünk utána mikor esedékes és, ha az utazás után nem is olyan sokkal, akkor inkább hozzuk előre!

 

Világít? Mindent jól látsz?

Az izzókészlettel sem érdemes viccelni, nincs is annál kellemetlenebb, amikor az éjszakai vezetést kétségbeesetten meg kell szakítani azzal, hogy új izzót keressünk. Nem elég, hogy balesetveszélyes így közlekedni, még meg is büntethetnek minket érte. Arra is legyünk tekintettel, hogy a fényszóró megfelelő tisztaságú legyen és a beállítására is szánjunk rendszeresen időt.

 

Tavasszal mindenki szívesen ül autóba, hogy kiránduljon egyet!

 

Van, amit műhelyben érdemes ellenőrizni!

Vannak ugyan dolgok, amiket mi magunk is átnézhetünk, azonban hosszútávon csak jót tehetünk magunknak azzal, ha az utazás előtt beidőzítünk egy szerviz látogatást. Itt ugyanis olyan dolgokat is megláthatnak, amihez egy mezei autósnak vélhetően nincs szeme. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy mindenképpen legyen érvényes műszakija az autónknak!

 

Készítsd be a papírokat!

A technikai feltételeken túl természetesen az is nagyon fontos, hogy a megfelelő papírok is veletek legyenek a kirándulás során. Gondoskodjunk róla előre, hogy bekészítsünk mindent!

Készen álltok az indulásra?