Balatoni látnivalók – az ország egyik leglátogatottabb turisztikai területe különböző érdekességekkel várja az érdeklődőket. Összegyűjtöttük a szerintünk legszebb és legfontosabb helyszíneket, érdemes elolvasni cikkünket!

A Balatonról

A tó több majdnem 16 ezer éves, elődje az ősi Pannon tenger volt. Ma a Balaton területét 592 km2-re becslik, partjának hossza 235 km területű, az eddig mért legnagyobb mélysége pedig 12.5 méter. Szélessége 1.3 és 14 km között változik, területtől függően. 

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Balaton északi part látnivalók

A Balaton északi partvonala és vidéke az egyik legnépszerűbb turisztikai régió az országban. Ez nem véletlen, hisz a strandolás mellett rengeteg más izgalmas programot tartogat magában a part.

Provident tipp: Pénzügyeidben számíthatsz ránk! Álmaid megvalósítására válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét!

Balaton felvidék látnivalók

Látnivalóink listáját az Őrtorony-kilátóval kezdjük, amely Tihanyban található.

Őrtorony-kilátó, Tihany

A kilátót az Apáti-hegy erdőségében találjuk.

3 emeletes és 16,5 méter magas, így igazán szép látvány tárul az odalátogatók számára.

A kilátó tetejéről az apátság, illetve a Balaton panorámája látható.

balatoni látnivalók - Tihany és környéke

Szent György-hegyi bazaltorgonák, Badacsony

A Balaton látnivalói közül mindenképpen érdemes kiemelni ezt a badacsonyi kirándulóhelyet. A Szent György-hegy 415 m hosszan húzódik. Bár fennsíkja kopár, kilátása ellenben páratlan, hisz a meredekebb oldalán az ország leglátványosabb bazaltorgonáit pillanthatjuk meg.

Szigligeti vár

A Szigligeti vár a Tapolcai-medence délnyugati részén helyezkedik el.

A vár, illetve annak maradványai egy 230 m magas vulkanikus hegy területén helyezkednek el. A várból körpanoráma tárul elénk, ez egész évben látogatható.

A belépők ára:

  • Felnőtt (18 év felett): 800 Ft
  • Gyerek (6-18 év között): 400 Ft

Festetics-kastély, Keszthely

A Balaton környékének egyik legnépszerűbb látnivalója a Festetics-kastély.

A kastély múzeumában a kiállítás az 1700 és 1800-as évek főúri mindennapjait követi le. Különálló múzeumában egy vadászati kiállítás mellett Közép-Európa legnagyobb vasútmodell kiállítása is megtalálható.

Kertjében gyönyörű és egzotikus növények tömkelegét csodálhatjuk meg.

balatoni látnivalók - keszthelyi Festetics-kastély

Tapolcai-tavasbarlang

Magyarország egyik leglátogatottabb barlangjáról van szó, amelyet a 20. században fedeztek fel. 1912-ben nyitották meg a publikum számára és 1938 óta pedig akár mi magunk is felfedezhetjük, csónakok segítségével.

Béke-sztúpa, Zalaszántó

A zalai dombok között, Zalaszántón találhatjuk meg Európa egyik legnagyobb sztúpáját, amely a Keszthely környéki kirándulások elmaradhatatlan látványossága.

A sztúpa egy hófehér buddhista szentély, amely a békét jelképezi.

Érdekesség: a nevezetesség közelébe érve egzotikus füstölők illata csapja majd meg az orrunkat.

Balatoni kirándulóhelyek az északi parton

Csak úgy, mint a felvidék, a Balaton északi partja is rengeteg látványosságot tartogat magában.

Cseszneki vár

A Bakony látványos várromja az ország legszebb kirándulóhelyei közé tartozik. Csesznek Veszprém és Győr között található, mindkét településtől körülbelül 35 km-re, így érdemes ellátogatni, ha arra járunk.

Kis-Balaton: Kányavári-sziget és a kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Az ide kirándulók megtekinthetik a Kis-Balaton különleges vízi világát, megfigyelhetik a békákat és a vízimadarakat természetes élőhelyükön. Ehhez egy tanövény vezet, mely közben egy különleges fa szerkezetű híddal is találkozhatunk.

A Bivalyrezervátum a Magyarországon őshonosnak számító bivalyok megőrzésében játszik fontos szerepet, hisz génállományuk fenntartása az egyik fő feladatuk.

A rezervátum nagy hangsúlyt fektet a faj ismeretterjesztésére is. Minden érdeklődőt szívesen fogad, az idelátogatóknak lehetőségük van megfigyelni az állatokat természetes környezetükben.

balatoni látnivalók - Kis-Balaton melletti kápolnapusztai bivalyrezervátum

Termáltó Hévíz

Aki a Balaton északi partjára látogat természetesen nem hagyhatja ki Hévíz ékességét sem.

A csodás környezeten kívül, a tó vize tömérdek pozitív hatással is rendelkezik és sok panaszra nyújthat megoldást.

Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C körül mozog, de a melegebb napokon elérheti akár a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőfok 24-26 °C körül mérhető.

Balatonakarattya

A Magaspart tökéletes lehetőség arra, hogy megcsodálhassuk a Balaton teljes területét.

Körülbelül 60 méter magasról belátjuk a teljes a kenesei partszakaszt, úgy, mint Aligát, Siofókot vagy Almádit.

Balaton déli part látnivalók

A Balaton déli partja is bővelkedik látványosságokban és kirándulóhelyekben, így azok is élvezhetik az ott eltöltött időt, akik kicsit nyugodtabb programra vágynak. A kalandosabb emberek számára pedig a terület rengeteg kirándulásra alkalmas lehetőséget nyújt.

Dél Balaton látnivalók

Szerencsére a Balaton déli partvonala is bőven tartogat látnivalókat az odalátogatók számára. Mind természeti, mind művészeti kuriózumok várják érdeklődőket.

Xantus János gömbkilátó – Balatonboglár

A Várdomb tetején találjuk Balatonboglár egyik legismertebb jelképét, a Gömbkilátót.

A különleges építészeti remekmű eredetileg a magyar alumíniumipar jelképeként szolgált és az 1958-ban tartott brüsszeli világkiállítás ihletésében született meg. A létesítmény szabályos gömb alakú, 15 méter átmérőjű, szerkezetét pedig 240 háromszöglemez tartja össze.

balatoni látnivalók - balatonboglári Xantus János gömbkilátó

Fordított ház – Siófok

Ha Siófokra látogatunk semmiképp se hagyjuk ki a Fordított házat!

A Fordított házban, ahogy a neve is mutatja minden a feje tetejére van állítva és igazi különlegesség a fotózást kedvelő emberek számára. Itt biztosan remek képek születnek majd!

Hajózástörténeti Látogatóközpont – Balatonföldvár

Ha érdekelnek a hajók, illetve a hajózás történelme, akkor mindenképp ajánljuk a Hajózástörténeti Látogatóközpontot.

Kiállítás, játszótér, moziterem és kávézó várja az oda látogatókat.

Található itt egy kilátótorony is, amely körülbelül 25 méter magas, így közel 70 méteres magasságból csodálhatjuk meg Balaton mindkét medencéjének és Somogy megye dombjainak panorámáját.

Kirándulás Balaton déli partján

Most pedig nézzük milyen természeti látványosságokkal találkozhatunk, ha a Balaton déli partjára kalandozunk el.

Töreki Természetvédelmi Tanösvény – Siófok

Siófokon található a Töreki Természetvédelmi Terület.

A legszebb ékessége a Cinege-patak, amely egy kifejezetten különleges patak, hisz ez az egyetlen olyan élővizet szállító vízfolyás, amely a Balatonba torkollik.

Erre járva belebotlunk majd a változatos vízi élővilágba is és lehet pár horgászt is elcsíphetünk.

Panorámaterasz – Balatonlelle

Nemrég az a hír járta be az országot, hogy egy 20 négyzetméteres kilátóterasz épült a Balaton déli partján. A teljes területet felújították és kiépült egy direkt oda vezető út is.

A pihenésen kívül több szolgáltatás is várja az odalátogató személyeket, úgy mint kerékpártároló vagy játszótér. Tűzrakásra is van lehetőség, ha valaki piknikezni vagy sütögetni szeretne.

Krisna völgy – Somogyvámos

Végezetül Somogyvámos Krisna völgyét szerettük volna bemutatni.

Krisna-völgybe látogató vendégek a Krisna-hívők valódi életébe kaphatnak bepillantást. Lehetőség van idegenvezetést igényelni, ahol konkrét program várja az érdeklődőket.

A területen az öko-tudatosság dominál és emiatt egy gyönyörű indiai építészeti stílus vehető észre, amely a hívők természettudatosságát tükrözik. Élénk színek, különleges, indiai formák és művészeti jegyek a jellemzőek.

Kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek!