Provident
blog

Mit érdemes tudni a kaucióról és mire figyelj bérlés során?

Ha béreltél már akár lakást, akár bármilyen eszközt – például autót, biciklit, szerszámot stb. -, akkor biztosan találkoztál már a kaució fogalmával. Ez egyfajta biztosíték a bérbeadó számára, hogy kellő gondossággal bánjunk a bérleménnyel és ne keletkezzen kára a kölcsönadás során. De mit érdemes tudni a kaucióról? Mikor és mennyit kell fizetnünk? Milyen esetekben jár vissza a kaució, és mikor nem kapjuk vissza a befizetett összeget? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Mi a kaució jelentése és miben különbözik az óvadéktól?

A kaució a latin cautio ’óvatosság, elővigyázatosság, óvadék, jótállás’ szóból ered. Egyfajta biztosítékul szolgál a bérlések során, melynek pontos szabályait a Polgári Törvénykönyv rögzíti. A kaució kifejezést elsősorban a köznyelvben használjuk, a hivatalos jogi megnevezése, óvadék. Tehát a két fogalom ugyanazt takarja. 

A lényege, hogy a bérbeadó egy bizonyos összeget kér a bérleti díjon felül, mellyel a bérleti jogviszonyt követően elszámol a bérlővel. A legtöbbször a lakásbérlés során találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, de kérhetnek kauciót például autó- vagy bicikli bérlés esetén, vagy ha az esküvői ruhaszalonban kikölcsönzünk egy ruhát.  

A kaució elsődleges célja, hogy a bérbeadót ne érje anyagi veszteség abban az esetben, amennyiben a bérlő nem fizet, illetve ha bármilyen kár keletkezik a bérleményben, illetve a kikölcsönzött tárgyban, eszközben.

Provident tipp: Nehézséget jelent albérleted kauciójának kifizetése? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és költözz be álmaid lakásába!

Milyen összegű lehet a kaució a bérlés során?

Hogy pontosan mekkora a kaució összege, ez elsősorban attól függ, hogy milyen típusú a bérlemény. Lakásbérlés esetén az óvadék összege általában 1-3 hónap, de akár magasabb is lehet, ha például olyan nagy értékű berendezés található az albérletben. Fontos tudni, hogy a Polgári Törvénykönyv szerint, amennyiben a kaució összege meghaladja a havi bérleti díj háromszorosát, akkor a leendő bérlő kérvényezheti, hogy a bíróság mérsékelje a túlzott mértékű óvadékot. A testület ilyenkor megvizsgálja annak jogosságát, és amennyiben indokoltnak tartja a nagyobb összegű biztosítékot, akkor a bérlőnek kötelessége ezt kifizetni, ha aláírásra kerül a bérleti szerződés.

Autó vagy egyéb tárgy, eszköz bérlése esetén a kaució mértéke egyedileg meghatározott. 

Milyen esetben jár vissza a kaució?

Eszközök, vagyontárgyak esetén akkor kapjuk meg maradéktalanul a kauciót, ha azokat sértetlenül visszaszolgáltattuk, és minden fizetési kötelezettségünknek eleget tettünk.

Lakásbérléskor az óvadék teljes összege visszajár, ha a bérleti jogviszony megszűnik, megfelelő állapotban adjuk át a lakást, valamint  kiegyenlítésre került a bérleti díj és a közüzemi számlák.

Mikor nem kapjuk vissza a kauciót? 

Tárgyak, eszközök kölcsönzése esetén akkor tarthatják vissza a biztosíték visszafizetését, ha a bérlő valamilyen kárt okozott. Ilyen lehet például, hogy eltűnik a bérbe vett kerékpár, megsérül a bérautó, vagy szakadtan / foltosan visszük vissza az esküvői ruhát.

Lakásbérlés esetén problémát okozhat, ha a bérlő tönkretette az ágyat, kárt tett a konyhabútorban vagy kiégette a kanapét. A bérleti szerződésnek pontosan meg kell határoznia, hogy a bérbeadó mire használhatja a kauciót, és milyen esetekben tarthatja vissza. Például ha ki kell egyenlítenie a felhalmozott közüzemi tartozásokat, a bérlő elmaradt a bérleti díjjal, vagy a keletkezett károk helyreállítását kell finanszírozni. 

Mit tehetünk, ha bérbeadó jogtalanul tartja vissza a kauciót?

Sajnos előfordulhat olyan eset, hogy a bérbeadó a rendeltetésszerű használatból eredő állapotromlásra hivatkozva nem akarja visszafizetni az óvadékot. Hogy ezt megelőzzük, célszerű előzetesen a szerződésben rögzíteni, hogy az ingatlan, vagy a tárgyak, eszközök milyen állapotban kerültek átvételre, hogy a későbbiekben ne alakulhasson ki vita az amortizációval kapcsolatban.

Amennyiben a bérlő nem akarja visszaadni a kauciót és ezt jogtalannak ítéljük, közjegyző segíthet fizetési meghagyás útján visszakapni az összeget, vagy ténytanúsítással igazolni az ingatlan átadáskori állapotát. 

Mire érdemes figyelni a kauciónál lakásbérlés esetén?

A kauciót a bérleti szerződéssel egyidejűleg szokás rendezni, azaz a bérlő ekkor fizeti ki a meghatározott összeget. Fontos beleírni a dokumentumba a kaució pontos mértékét és jogcímét, azaz, hogy óvadékként került átadásra. Ezen kívül le kell fektetni annak részleteit is, hogy milyen feltételek mellett, hogyan jár vissza az összeg. 

Arra is figyelni kell, hogy a bérbeadó írásos formában elismerje a kaució átvételét.

Kell-e adózni a kaució után?

A kaució alap esetben nem számít bevételnek, ezért nem kell utána adót fizetni. Ez egy olyan összeg, amelyet a bérbeadó a bérleti szerződés lejártát vagy felmondását követően teljes egészében visszafizet.

Ugyanakkor, ha a kauciót felhasználják, adókötelessé válik, és személyi jövedelemadó terheli. Az ingatlan bérleti díjára vonatkozóan kell leadózni. Ebben az esetben nem csak az adóügyi vonatkozása változik meg, hanem a jogi megnevezése is, bánatpénzként tekintendő.

Bérelhetünk-e bármit kaució fizetése nélkül?

Ingatlan és vagyontárgyak bérlése esetén a legtöbb esetben szükséges kaució fizetése. Ez alól lehet kivétel, például, ha egy termet bérlünk ki néhány órára, itt is szükség van azonban bérleti szerződés aláírására, valamint a bérleti díj – általában – előre történő rendezésére. 

Autóbérlés esetén a kaució általában attól függ, hogy milyen drága és milyen korú autót kölcsönzünk. Gépjárművek esetében egyáltalán nem könnyebbülhetünk meg, ha az autókölcsönző kaució nélkül kínálja a kocsit, hiszen ha bármilyen kár éri az autót, biztosan be fogják hajtani az összeget. A kaució mentesség helyett sokkal fontosabb annak utánajárni, hogy az autó milyen biztosítással rendelkezik, különben kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket, ha saját zsebből kell kifizetnünk az esetleges sérüléseket.