Kíváncsi vagy, hogyan tudod felújítani bútoraidat egyszerűen, gyorsan és olcsón? Próbáld ki az öntapadós bútorfóliákat – megmutatjuk, hogyan!

Fel szeretnéd újítani bútoraidat nagyobb beruházások vagy azok lecserélése nélkül? Kis türelemmel és némi kézügyességgel a bútor fóliázás is megoldást nyújthat problémádra! Napjainkban egyre népszerűbb a bútor fóliázás, vagyis az öntapadós bútortapéta használata otthonunk felújítására. Ezen fóliák segítségével könnyedén és olcsón új stílust adhatsz régi, vagy akár csak megunt bútoraidnak. Cikkünkben összeszedtük, hogyan tudod átváltoztatni otthonod ezen fóliák használatának segítségével, illetve, hogy mi mindenre kell odafigyelni használatukkor.

Mi is az a bútor fóliázás?

Az öntapadós fóliák vagy tapéták számos színben és mintában léteznek, például az egyszerű színek és minták mellett márvány hatású, vagy akár rozsdamentes alumíniumszínű matricák is vannak, sőt, még olyan felületek is, amelyre krétával lehet rajzolni. Emellett igényeid szerint tudod kivágni és formázni, és olyan helyeken is dolgozhatsz vele, ahol elsőre nem is gondolnád!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Az öntapadós tapéták beltéri felületek díszítésére és felújítására szolgálnak, de szerencsére nedves helyiségekben is alkalmazhatók. Használhatod tehát fürdőszobai vagy konyhai felületek lefedésére, polcok beborítására (akár a hűtőszekrényen belül is), de még a mennyezet és a falak leragasztására is alkalmasak. Arról nem is beszélve, hogy segítségükkel teljesen új dizájnt adhatsz bútoraidnak és tárolóeszközeidnek is.

Márvány bútorfólia

Az öntapadós fóliák használatának alapjai

Ha ez lesz az első alkalom, hogy belevágnál a bútor fóliázásba, érdemes egy egyszerű, egyenes és sima felülettel kezdened. Amire minden esetben nagyon oda kell figyelned, az az, hogy a felület, amelyre ráragasztanád az öntapadós tapétát, sima, por- és zsírmentes legyen. Az esetben, ha kezeletlen fa felületre ragasztanál, azt megfelelő alapozással elő kell készítened (pl. alapozóval le kell festeni).

Tanácsos a feldolgozás során mindig csak kb. 10-15 cm-t lehúznod a fólia hátoldalán lévő papírból (vagyis ami a ragasztót fedi), majd a fólia szabaddá vált részét középről a szélek felé haladva kisimítanod egy puha ronggyal vagy esetleg egy simítókéssel, ha van otthon. Így könnyedén elkerülheted a légbuborékok kialakulását a tapéta ragasztásakor. Nagyobb felületek esetén érdemes a nedves feldolgozás alkalmazása is, vagyis először kevés vízzel bepermetezni a ragasztandó felületet.

Ha véletlen elcsúszna a tapéta, vagy ferdén ragasztottad volna fel, semmi baj, hiszen a teljes ragasztóerő csak néhány óra elteltével alakul ki. Így még óvatosan le tudod szedni a fóliát és a hibákat korrigálva újra fel tudod ragasztani (kivéve papír és karton aljzat esetén).

Bemart bútorok fóliázása

A nem sík felületű, bemart bútorok, például komód- és szekrényajtók fóliázása valamivel nehezebb folyamat, de egyáltalán nem lehetetlen. Csak egy hajszárító és rengeteg türelem kell hozzá! Ezen egyenletlen felületek fóliázása során szépen lassan haladva, részleteiben nyomd ki a levegőt a vájatokból puha rongyok segítségével, és közben a mélyedéseknél hajszárítózd a felvitt réteget. Ami pedig a hajszárítót illeti, a forró fokozat hatékony lehet, de vigyázni kell közben, mert a bútorlap eredeti fóliáját is felhúzhatja.

Fontos! Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül! A bemart, de még a sima felületek fóliázása sem egyszerű feladat, azonban kellő kitartással elérheted a kívánt eredményt. Ne add fel!

Bútor fóliázás közösen!

Mennyibe kerül egy bútorfóliázás?

Az egyszerűbb, egyszínű vagy fa erezetű fóliákat 45 cm széles és 2 m hosszú egységekben mérik, amelyek egységára kb. 2.000 Ft. Azonban a legtöbb helyen szintén 45 cm széles, de 15 m hosszú tapétákat is vehetsz kedvezményesen kb. 10.000 Ft-ért. A valamivel extrább mintás vagy színesebb anyagok sem kerülnek sokkal többe, itt kb. 3.000 Ft egységárral (45cm X 2m) kell számolnod, ami a legtöbb esetben még mindig jobban megéri, mint lecserélni a bútorokat.

TIPP: Nagyon sok webshop van már, amik nem csak a tapétákat szállítják házhoz, hanem minden egyéb eszközt is, amire szükséged lehet! Érdemes lehet körülnézned közöttük, ha még kényelmesebben szeretnéd kivitelezni a felújítást.

Csatlakozol a trendhez és kipróbálod a bútor fóliázást?