Provident
blog

Cserelakásban ingyen nyaralás

Számos módja van annak, hogy a nyaralásunk, utazásaink költségeit lefaragjuk. Van egy módszer, aminek köszönhetően a szállásköltség teljes egészében megspórolható, bár minimális áldozatokkal jár. Ha bízunk a másik félben, és betartjuk a szabályokat, akkor a cserelakás oldalak minden eddiginél olcsóbb nyaraláshoz segítenek hozzá minket.

Van egy módszer, aminek köszönhetően úgy nyaralhat bárki, hogy nem kell fizetni a szállásért. Elsőre valószínűleg ez hihetetlenül hangzik, de az úgynevezett otthoncserés programoknak hála, a költőpénzen és az utazási költségen felül nem kell másra költenünk a nyaralás alatt.

Mi az az otthoncsere?

Magyar és nemzetközi példák is vannak otthoncserés oldalakra, amelyeknek a lényege, hogy az oldal közönsége (és közössége) bizonyos havidíj mellett szerepel a rendszerben, és ennek fejében lakást cserélhetnek a közösség egy másik tagjával.

Szó szerinti cseréről van szó, ha például Stockholmban, Kuala Lumpurban, vagy Mexikóvárosban szeretnénk szétnézni, akkor a csereoldal segítségével keresünk egy cserelakást. Ebben fogunk élni adott ideig, ez idő alatt a cserelakás tulajdonosa a mi lakásunkban nyaral.

Nem veszélyes ez?

A bizalmatlanság valószínűleg sokunkban ott motoszkál egy ilyen kezdeményezés kapcsán, amit sokszor az ingyenes szállás lehetősége sem tud teljes mértékben elhessegetni. A rendszer hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legnagyobb és legismertebb oldal, a www.homeexchange.com 1992 óta működik, és több mint 36 ezer regisztrált tagja van a világ 130 országában.

A problémamentes lakáscseréről a szabályok világos közlése és persze betartása gondoskodik. Annak ellenére, hogy a legtöbben soha nem találkoznak a vendéglátójukkal, a levelezés során meglepően sok információt tudhatunk meg a másik félről, így az is hamar kiderül, hogy mennyire megbízható embernek adjuk oda a lakásunkat.

Ha már leküzdöttük abbéli félelmünket, hogy egy távoli ismeretlen mit fog csinálni a lakásunkban, akkor soha nem gondolt lehetőségek nyílnak meg előttünk, és potom összegekből utazhatjuk körbe a világot.