Provident
blog

Csíráztatás és mikrozöldek

A csíráztatás töretlen népszerűségét egy új fogalom, a mikrozöldek színesítették meg, miután hazánkban is szélesebb körben ismertté váltak.

 

Miért nem ugyanaz a csíra és a mikrozöld?

Kezdjük is a fogalmak tisztázásával, mielőtt belevágnánk abba, hogy miért is jó nekünk, ha csíráztatásba vagy mikrozöld nevelésbe vágunk! Bár első ránézésre nagyon is hasonlítanak egymásra, azért, ha már egy kicsit is ismerjük őket, akkor felismerhetjük a különbségeket. Például a csírának nincsenek zöld sziklevelei, ellenben a gyökerét is elfogyasztjuk. Ezzel szemben a mikrozöld a csíra „nagytestvére”, ennek már színes a szára és levelekkel is rendelkezik.

Összefoglalva: másképp kell őket nevelni, betakarítani, más fejlődési szakaszukban fogyasztjuk őket és más növényi részeket eszünk meg.

 

Csíráztass Te is otthon!

 

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és kertészkedj te is otthon!

 

Így csíráztass!

Ahhoz, hogy otthon csírát szórhass a szendvicsedbe, vagy, hogy egyszerűen csak feldobd egy kicsit az étkezéseidet, nem lesz szükséged sok mindenre. Elsősorban vegyszermentes, bio magokra valamint egy edényre lesz szükségünk. Ez utóbbi lehet akár egy befőttes üveg is, azonban már 2000 Ft-ért vásárolhatunk olyan speciális csíráztató edényt, amiben megoldott a fejlődő csírák folyamatos szellőztetése, hiszen egy üveg edényről van szó, aminek műanyag lyukacsos fedője van. A magok ára is vegyes, de 500 Ft-ért kaphatunk bio lucerna-, retek-, brokkoli magokat, amik éppen ideálisak a kezdéshez.

 

 

A csíráztatás folyamata:

  1. lépés: A magok öblítésével indul a folyamat, vagyis azzal, hogy a kiválasztott magból 1-1,5 evőkanálnyit belehelyezünk az edényünkbe, megtöltjük vízzel, felrázzuk, majd kiengedjük a vizet. Ezt a folyamatot aztán még kétszer megismételjük.
  2. lépés: Beáztatjuk a magokat egy éjszakára. A tisztítást követően ismét feltöltjük az üveget vízzel és úgy állítjuk, hogy a szája felfelé álljon, így a magok jól megtudják szívni magukat vízzel.
  3. lépés: Jöhet a csíráztatás! Ha már legalább 10 órát álltak a magok, öntsük le a felesleges vizet, töltsük újra az edényt, rázzuk fel, végül öntsük is le. Ezt követően ismét ferde állásba kell helyeznünk az üveget, azonban most már úgy, hogy a felesleges víz távozni tudjon. A csírákat pedig naponta mossuk át!
  4. lépés: Együk meg! A mag fajtájától függően 4-6 nap is eltelhet addig, amíg fogyasztható lesz a csíra, azonban elmondható, hogy minél tovább hagyjuk állni, annál lágyabb lesz az ízük.

 

Így fogj hozzá a mikrozöldekhez!

A csíráztatáshoz képest a mikrozöldeket teljesen máshogy kell termeszteni, mondhatni csak a mag a közös, bár ennek is érdemes vásárláskor utána kérdezni, egy biztos, a bio, vegyszermentes mag itt is elengedhetetlen. Azzal azonban számolni kell, hogy amíg a csíra akár egy héten belül fogyasztható lehet, a mikrozöldeknek hetek kellenek ahhoz, hogy az asztalunkra kerülhessenek. Ugyanakkor megéri várni, hiszen kutatások bizonyították, hogy a mikrozöldségek 4-40-szer több tápanyagot tartalmaznak, mint az érett növény!

 

Tudod mi a különbség a csíráztatás és a mikrozöldek termeszése között?

 

Mikrozöldség termesztés lépésről lépésre!

Ellentétben a csíráztatással, ahhoz, hogy mikrozöldséget szüretelhessünk le, egy kicsit több mindenre lesz szükségünk. Ezeket megvehetjük szettben is, egy kezdőcsomag ára 5000 Ft körül mozog, viszont tartalmazza: a magokat, a kenderrost lapot, a tálcákat, tálca lefedő lapokat és egy permetező palackot is.

  1. lépés: Tedd a tálcára a földalapot/kenderrostot/ kókuszrostlapot és szórd rá egyenletesen a magokat! A retekmagból lehet többet is szórni, míg a brokkoli magból inkább kevesebbet érdemes. A magokat viszont ne keverjük!
  2. lépés: Simítsd le, és ha földet használtál, akkor fedd be egy réteggel! Végül öntözd meg!
  3. lépés: Fényt neki! Azonban nincs szüksége direkt napsütésre, napi 14-16 óra fényre.
  4. Kapjon rendszeresen vizet! Míg ültetéskor közvetlenül kapta a vizet, később érdemes áttérni az alulról öntözésre, hogy onnan tudja felszívni a nedvességet.
  5. lépés: Szüreteljünk ollóval és fogyasszuk egészséggel!

Készen állsz a csíráztatásra és a mikrozöld nevelésre? Kezdj bele most!