Provident
blog

Kerti tó újrahasznosított gumiabroncsból

Ha felépült a kertes ház, szépen berendeztük és örül az egész család, a következő dolog, amire mindenképpen szánjunk pénzt és időt, a kerttervezés. A gyerekeknek biztosan kell majd medence, az anyukának virágoskert, esetleg veteményes, apának nyírni való zöld gyep és persze kerti tó. Bár a kerti ötletek kifogyhatatlanok, a pénztárcánk már inkább véges. Mégis, egyszerű házi praktikákkal gyönyörű kertet varázsolhatunk anélkül, hogy hatalmas költségekbe hajszolnánk magunkat! A használt gumiabroncs felhasználása, vagy a lomtalanításra szánt régi bútorok újragondolása pl. többszázezer forintot is megspórolhat nekünk.

 

Kertépítés házilag, régi gumiabroncsból

 

A gumiabroncsokat számtalan módon újra lehet hasznosítani. Láthatunk pl. az óvodák kertjében abroncsos mászókákat, vagy hintát, szúnyogcsapdaként is visszaköszönnek, de az egyik legjobb módja az újrahasznosításnak, ha szép kis kerti tavat építünk belőlük. Mi kell hozzá?

– Egy régi abroncs
– Kerti fólia
– Homok
– Kavicsok
– Kerti tó növények
– Nagy kövek
– Aranyhal

Az abroncs tetejét le kell vágni, beásni a földbe, majd kifejezetten kerti tavakhoz használt vízálló fóliával kell kibélelni. Ezután már csak díszíteni kell kövekkel, feltölteni vízzel, telerakni növényekkel, pár aranyhalacskával és már kész is a tó! Kis kertben is jól néz ki és pár óra alatt elkészíthető. Ha pedig valami extrát szeretnénk belecsempészni, egy kis csobogó is elfér az abroncs-tó közepén.

Ha csak feldobnánk vele a kertünket, elég egy kisebb autógumi is, de ha már növényeket, állatokat is szeretnénk, érdemes nagyobb traktorgumit használni. Állatoknál mindenképp nézzünk utána, hogy az ékszerteknős tartása milyen kötelezettségekkel jár, vagy, hogy milyen típusú hal, milyen környezetben érzi jól magát. Az sem árt, ha nincsen mellette kutyánk, vagy macskánk, mert ők könnyen kihalászhatják ezeket az apró kis állatokat a kerti tavunkból.

 

Virágtartó régi bútorból

 

Ha már készen van az abroncs-tó és már nagyon belelendültünk a kertépítésbe, a régi, kiselejtezett bútorokat könnyen átalakíthatjuk növénytartó ládákká. Ha pl. van egy ütött-kopott polcunk, ültessük tele a fiókjait földdel és apró, sziklakerti növényekkel. Nagyon jól mutat majd a tavunk mellett!