Provident
blog

Dobd fel a zöldséges ételeidet!

A nyári nagy melegben inkább könnyű ételeket kívánunk sok lédús zöldséggel: cukkini, paradicsom, saláta, kukorica, paprika. Most izgalmas zöldséges receptek következnek, amikben a szezonális finomságokat használhatjuk fel!

Mindenki szeretni fogja!

A hús nélküli fogásokat nem csak a vegetáriánusok kívánják meg a nyári hőségben, hiszen a jól elkészített vegetáriánus ételek a húsimádóknak is élvezetet nyújtanak. A nyári hónapokban könnyen válogathatunk az alapanyagok közül, hiszen ilyenkor rengeteg friss és zsenge zöldség érik, amik magas vitamintartalmuk miatt kimondottan egészségesek is. A következő recepteket gyorsan elkészíthetjük, és ha megtetszettek, felvehetjük őket a vacsora ötletek listájára, hogy egy-egy munkanap után könnyű és tápláló étel kerülhessen az asztalra.

Tészta helyett saláta

A caprese salátában a tésztát vékony csíkokra szelt cukkinivel helyettesíthetjük, a saláta mégis kifejezetten laktató lesz.

Hozzávalók:

  • fél kg cukkini
  • 15 dkg mozzarella sajt
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • friss bazsalikom
  • só, bors

A cukkinit legyaluljuk, vagy vékony csíkokra szeljük egy nagyobb tálba – ha túl sok levet eresztene, akkor érdemes egyszer kifacsarni a zöldséget. A koktélparadicsomokat félbe vágjuk és a mozzarella golyókkal együtt hozzáadjuk a cukkinihez.

A vinaigrette öntetet is elkészítjük a salátához: a balzsamecetet, az olívaolajat, a friss bazsalikomot, a sót és a borsot egy kis tálban összekeverjük, majd ráöntjük a zöldségekre. Tálalás előtt tegyük egy kis időre hűtőbe a salátát, hogy az ízek jól összeérjenek, majd fogyaszthatjuk is.

Provident tipp:

Mivel a caprese salátában nincs semmi nehéz és hizlaló alapanyag, így azok is bátran fogyaszthatják, akik éppen diétáznak.

Hűsítő hideg leves

Amíg kint tombol a kánikula, hideg levessel hűsíthetjük magunkat. A kapros uborkaleves elkészítéséhez ezekre lesz szükségünk:

  • 2 nagyobb kígyóuborka
  • 3 dl natúr vagy görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 10 dkg fetasajt
  • fél dl fehérbor
  • 1 dl zöldség alaplé
  • citrom
  • friss menta és kapor
  • só és bors

A meghámozott uborkát a joghurttal, a fűszerekkel, a felaprított hagymával, a fél citrom kifacsart levével, a fehér borral és a zöldség alaplével turmixoljuk össze selymes állagúra. Ha csomó mentes a levesünk, már csak le kell hűtenünk, és utána élvezhetjük is a finom ízeket.

Provident tipp:

A két kígyóuborkából az egyiket helyettesíthetjük cukkinivel, így még különlegesebb lesz a levesünk íze.

Egyszerű finomság a meleg napokra

Ha egyszer kipróbáltuk, onnantól már a sajtos spárgás tart lesz az új kedvencünk a nyáron! Elkészíteni egyszerű, viszont igazán finom sós ételt kapunk, amit főételként és nassolnivalóként is fogyaszthatunk.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 evőkanál mézes balzsamecet
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 20 dkg gruyere sajt
  • 20 dkg spárga
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só és bors

180 fokra melegítsük elő a sütőt, béleljünk ki egy tepsit leveles tésztával, a tésztát ne felejtsük el megnyomkodni villával kicsit. 15 perc alatt aranybarnára kell sütni a tésztát, majd ezután megkenni mustárral és balzsamecettel, és rátenni a sajtot is. A felaprított spárgát is tegyük a tésztára, locsoljuk meg olívaolajjal, fűszerezzük ízlés szerint és 20 percre tegyük vissza a forró sütőbe. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk, az ízek mindenhogy élvezetesek lesznek!

Provident tipp:

A nyári melegben könnyen készíthetünk új húsmentes ételeket, de a klasszikus finomságokról se feledkezzünk meg: a sült zöldségek, a paradicsomsaláta, a lecsó is szerepeljen heti menünkben!

 

Neked melyik a kedvenc zöldséges ételed a nyáron? Írd meg nekünk kommentben!