Ha szeretnél igazán egészséges és finom kenyeret enni, amely garantáltan mentes a mesterséges adalékanyagoktól és tartósítószerektől, akkor a legjobb, ha magad sütöd cipócskáidat! Elsőre talán nehéz feladatnak tűnhet, azonban a kenyér készítés egyáltalán nem ördöngösség! Kevés alapanyag szükséges hozzá, ráadásul nem igényel speciális felszerelést, sütőben is hamar megvan. Cikkünkből most megtudhatod, hogy miért is olyan jó móka az otthoni kenyérsütés, valamint megismerhetsz néhány szuperegyszerű kenyér receptet.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért jó a házi kenyér készítése otthon?

Az otthoni kenyérkészítésnek számos előnye van, ezért mindenképp érdemes nekilátni és kísérletezni az alapanyagokkal és ízekkel.

Az otthoni kenyérkészítésnek számos előnye van.

#1. előny: Jobb íz és minőség 

Az otthon készített kenyér friss, ízletes és sokkal jobb minőségű, mint a boltban kaphatók. 

#2. előny: Egészségesebb összetevők

Saját sütés során egészségesebb összetevőket használhatunk, mint például teljes kiőrlésű lisztet (például rozs, tönköly stb.) vagy különböző magokat (len-,szezám-, napraforgó- vagy tökmag), amelyek több tápanyagot és rostot tartalmaznak.  Ezek támogatják egészségünket.

#3. előny: Gazdaságosabb 

A házi kenyér hosszú távon gazdaságosabb lehet, mivel a felhasznált  összetevők általában olcsóbbak, mint a boltban kapható kész veknik. Nem kell megfizetnünk a szállítást és a különböző kereskedelmi díjakat.

#4. előny: Megbízhatóbb és biztonságosabb

Ha magunk látjuk el a pék teendőket, akkor pontosan tudjuk, hogy mi kerül a kenyerünkbe, nem kell mesterséges adalékanyagok miatt aggódni.

#5. előny: Kreativitás

Az otthoni kenyérkészítés kreatív lehetőségeket kínál a különféle ízek, formák és díszítések kipróbálására, így egyedi és személyre szabott kenyereket süthetünk, melyekért az egész család rajong.

#6. előny:  Jó szórakozás

Kenyeret sütni nagyon kellemes időtöltés, amelyet családi vagy baráti találkozókkal is összeköthetünk, sőt a família legkisebb tagjait is bevonhatjuk. A kenyérsütés kiváló levezetése lehet egy stresszes napnak, és lehetőséget ad arra, hogy az ember megtanuljon valami újat és hasznosat. És természetesen utána elfogyassza az isteni végeredményt.

Provident tipp: Álmaid konyhájában szeretnéd megsütni kedvenc kenyér receptedet? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Egyszerű kenyér recept sütőben lépésről lépésre

Nézzünk most meg a házi kenyérkészítés legfontosabb lépéseit!

Kenyer recept sütőben.
  1. lépés: Hozzávalók előkészítése

A legegyszerűbb házi kenyér elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükség:

  • 500 g liszt
  • 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 10 g só
  • 350 ml víz
  • opcionálisan más ízesítők, például magvak vagy fűszerek
  1. lépés: Liszt és élesztő összekeverése

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és az élesztőt. Ezután adjuk hozzá a sót is, de figyeljünk arra, hogy az élesztőt ne tegyük közvetlenül a sóra, mert tönkreteheti.

  1. lépés: Víz hozzáadása

A víz hozzáadása után jól el kell keverni az összetevőket, amíg sima tésztát nem kapunk. Ha a tészta túl száraz, akkor adjunk hozzá még egy kis vizet, ha túl ragadós, akkor pedig lisztet.

  1. lépés: A tészta dagasztása

A tésztát addig kell dagasztani, amíg rugalmas és sima nem lesz. Ezt kézzel vagy robotgéppel is megtehetjük.

  1. lépés: A tészta kelesztése

A dagasztott tésztát egy nagy tálba tesszük, letakarjuk egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk megkelni. A kelési idő általában 1-2 óra, de ez attól is függ, hogy milyen hőmérsékleten tároljuk.

  1. lépés: A kenyér formázása

Miután a tészta megkelt, kiveszünk belőle egy darabot, majd megformázzuk a kívánt formát. Ezt egy lisztezett felületen érdemes elvégezni.

  1. lépés: A kenyér sütése

A tésztát mindig előmelegített sütőbe tesszük. Általában a kenyereket 200-220 fokon sütjük, de a pontos hőmérséklet függ az adott recepttől és a kenyér típusától. Sütés előtt érdemes a tetejét bevágni, hogy szépen megsüljön.

JÓ TUDNI: A fehér kenyér általában 200-220 fokon sül, míg egy rozskenyér rendszerint 180-200 fokot igényel. Célszerű betartani az adott receptben megadott sütési hőmérsékletet és időt, hogy a kenyér szépen átsüljön, de ne égjen meg.

  1. lépés: A kenyér hűtése

Miután kivettük a sütőből a kenyeret, hagyjuk, hogy kihűljön. Csak ezt követően vágjuk fel.

Viszlát élesztő! Hagyományos kovászos kenyér készítése házilag

Amennyiben szeretnénk teljesen száműzni az élesztőt étrendünkből, csodálatos kovászos kenyeret is készíthetünk otthon. Ez a változat gyakorlatilag abban tér csak el a hagyományos kenyértől, hogy kovász hozzáadása szükséges.

Kovászos kenyér

Miért szeretjük annyira a kovászos kenyeret? 

A kovászos kenyérnek számos előnye van, emiatt nem csoda, hogy egyre többen választják és nevelgetik otthon saját kovászukat. De lássuk is, hogy miért?

  • Egészségesebb – A kovászos kenyérnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos kenyérnek, ezért nem okoz olyan drasztikus vércukorszint-emelkedést. Ezen kívül a kovászos kenyér lassabban emészthető, ami hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít.
  • Táplálóbb – A kovászos kenyér több tápanyagot tartalmaz, mint a hagyományos kenyér, mivel a kovász fermentációja során a lisztben található tápanyagok jobban felszívódnak. A kovász előállítása során olyan probiotikumok és enzimek is képződnek, amelyek elősegítik az egészséges emésztést.
  • Hosszabb ideig friss marad – A kovászos kenyeret több ideig fogyaszthatjuk, mivel a kovász fermentációja tartósító hatással is rendelkezik. Így természetesen nincs szükség semmilyen mesterséges tartósítószer hozzáadására sem.
  • Finomabb – A kovászos kenyérnek intenzívebb íze van, ami a kovász fermentációja során képződött savaknak és enzimeknek köszönhető.

Kenyér kovász készítése házilag

Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy egy családtagtól, baráttól gondosan nevelgetett kovászt kapj, akkor sem kell csüggedni, mert könnyedén megcsinálhatod magad is. 

Mire van szükség a kovász készítéséhez?

Gyakorlatilag csak lisztre és vízre, valamint egy befőttes üvegre.

TIPP: A kovászt a leggyakrabban fehér lisztből, rozslisztből vagy tönkölylisztből készítjük.

A kovász elkészítése

  1. Egy nagyobb (kb. 400 g-os) befőttes üvegbe tegyünk 30 g lisztet és 30 g langyos vizet. Ezeket keverjük el csomómentesre, majd az üveget lazán fedjük le és 24 órán át pihentessük. Sose csavarjuk rá a tetőt, ugyanakkor fontos, hogy jól fedje az üveget. 

TIPP: Figyelj a megfelelő méretű befőttes üveg választásra! Amennyiben ugyanis túl kicsi az üveg, nem lesz elegendő levegő a kovásznak. Azonban ha túl nagy – például 1 literes -, az sem jó, mert nem tud elindulni felfelé a kovász.

  1. Ezt követően 12 óránként szükséges etetni a kovászt. Érdemes úgy időzíteni, hogy minden egyes nap azonos időben történjen. Ehhez mindig ugyanannyi lisztet és vizet adjunk hozzá, hogy az üvegben mindig 30 g maradjon. 
  2. Ezt folytassuk 5-6 napon keresztül. Az eredmény már a 3. naptól látható lesz, amikor kis buborékok jelennek meg a kovászban.
  3. A kovász nagyjából a 6-7. napon készül el.

FONTOS: A kovász elkészítése és karbantartása időigényes lehet, de a végeredmény egy ízletes, tápláló és egészséges kenyér. 

Hogyan tároljuk az elkészült kovászt?

Amennyiben rendszeresen sütünk, szobahőmérsékleten is tárolhatjuk és fontos, hogy napi 1-2-szer etessük. Ha azonban csak ritkábban adjuk kenyérkészítésre a fejünket, akkor hűtőbe is tehetjük.

Kovászos kenyér készítése házilag

A kovászos kenyér készítéséhez mindig aktív kovászra van szükség. A kovász általában etetés után 8-12 órával a legaktívabb, de ez hőmérséklettől függ. 

TIPP: Úgy ellenőrizheted, hogy megfelelő-e már a kovász, hogy etetés előtt egy gumit helyezel az üvegre, megjelölve ezzel a szintjét. Akkor válik alkalmassá a sütésre, ha az etetést követően a duplájára emelkedik. 

Hozzávalók:

  • 500 g liszt (lehet búzaliszt vagy rozsliszt)
  • 100 g kovász 
  • 10 g só
  • kb. 350 ml víz

EXTRA TIPP: A befőttes üvegben lévő kovászt használjuk oltóanyagnak az anyakovászhoz. Egy külön edénybe készítünk kovászt az előbbiekben leírtak szerint, hogy meglegyen a megfelelő mennyiség.

Elkészítés: 

  1. A kenyértészta elkészítése hasonlóan történik, mint a hagyományos kenyér esetében. Azonban élesztő helyett kovászt adunk a liszthez, vízhez, sóhoz.
  2. A kovászos kenyér tésztáját is ugyanúgy kell dagasztani, mint a hagyományos kenyeret. Azonban a kovászos tészta rugalmasabb lehet, és hosszabb ideig tart, amíg elkészül.
  3. Miután megvan a kovászos kenyér tésztája, letakarjuk és hagyjuk, hogy megkeljen. 

HASZNOS TIPP: A kovászos kenyér kelesztési ideje általában 6-12 óra között van, de akár 24 órát is igénybe vehet. A pontos időt befolyásolja a hőmérséklet, a kovász aktivitása, a tészta nedvességtartalma, mérete, valamint a kelesztési módszer. A kovászos kenyér általában jobban megemelkedik, ha hosszabb ideig kelesztjük, ezáltal a tészta könnyebb és levegősebb lesz, valamint jobb ízt ad neki. A kelesztési időt érdemes figyelni, és amikor a tészta megemelkedett és rugalmas, akkor készen áll a sütésre.

  1. Miután a tészta megkelt, a kovászos kenyér formázása következik. Ezt ugyanúgy kell elvégezni, mint a hagyományos kenyér esetében.
  2. Általában ajánlott 220-240°C-os hőmérsékleten sütni a kovászos kenyeret, ami kb. 40-60 perc között készül el. 

JÓ, HA TUDOD: Amennyiben a kovászos kenyér túl gyorsan barnul, akkor célszerű a hőmérsékletet csökkenteni, vagy a kenyeret lefedni sütés közben. A sütés vége felé, amikor a kenyér késznek tűnik, akkor ajánlott a sütő ajtaját kissé kinyitni, hogy a gőz távozni tudjon a sütőből, és a kenyér elérje a kívánt állagot.

  1. Miután a kovászos kenyér elkészült, hagyjuk kihűlni, majd tároljuk száraz helyen. 

Egyszerű kenyér recept sütőben: a legjobb egészséges kenyerek

Egészséges kenyerek készítése.

Most pedig jöjjön néhány szuper alternatív kenyér, amit biztosan imádni fog az egész család!

Öreg kenyér készítése

Az ún. öregtészta átmenet az élesztő és a kovász világa között. Tulajdonképpen egy 10-12 órán keresztül kelesztett, minimális élesztő hozzáadásával készült tésztáról van szó. Az öreg kenyér jellegzetessége a kovászhoz hasonlító kissé savanykás ízvilág.

Hozzávalók az öregtésztához:

  • 135 g búzaliszt
  • 100 ml víz
  • 3 g friss élesztő

Elkészítés:

Az öregtésztát a kenyér sütése előtt legalább 12 órával be kell keverni. Egy légmentesen zárható dobozba a vízben elkeverjük az élesztőt, majd a beleszitált liszttel csomómentessé dolgozzuk. Ezután állni hagyjuk.

A kenyér készítése ugyanúgy történik, mint a kovászos kenyér esetében, csak a kovász helyett az öregtésztát adjuk a liszthez, vízhez és sóhoz.

Teljes kiőrlésű kenyér készítése

Íme egy egyszerű, de ízletes teljes kiőrlésű kenyér recept:

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 400 ml langyos víz

Elkészítés:

1. Keverjük össze a lisztet, a sót és az élesztőt egy nagy tálban.
2. Adagoljuk hozzá a langyos vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, hogy a tészta rugalmas legyen.
3. Fedjük le a tésztát egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk állni meleg helyen legalább 1 órát, amíg a tészta megkétszerezi a méretét.
4. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra és helyezzük be a tésztát egy sütőpapírral bélelt sütőformába. Vágjunk egy keresztet a tészta tetejébe.
5. Süssük 10 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 200°C-ra és süssük további 30-40 percig, amíg a kenyér szép aranybarna nem lesz. Végül hűtsük ki.

Paleo kenyér készítése

A paleo diéta alapja, a cukor, liszt, feldolgozott ételek és alapanyagok, gabonák, hüvelyesek és tejtermékek elhagyása. Ezért a paleo kenyér készítése során ezeket az alap összetevőket nem használjuk. Lássunk most egy tökéletes paleo alternatívát!

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandulaliszt
  • 1 bögre lenmagliszt
  • 1/2 bögre kókuszliszt
  • 1/4 bögre szezámmag
  • 1/4 bögre napraforgómag
  • 1/4 bögre tökmag
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 5 tojás
  • 1/2 bögre kókusztej
  • 1/4 bögre extra szűz olívaolaj

A paleo kenyér elkészítése:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a mandula-, lenmag-, és kókuszlisztet, a szezámmagot, napraforgómagot, tökmagot, sót és szódabikarbónát.
  3. Egy másik tálban elkeverjük a tojásokat, a kókusztejet, az extra szűz olívaolajat és a mézet.
  4. A nedves hozzávalókat hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, és jól összekeverjük, amíg egy sűrű tésztát kapunk.
  5. Az elkészült tésztát beleöntjük egy kenyérformába vagy kenyérformára hasonlító sütőpapírral bélelt sütőedénybe.
  6. A kenyérformát vagy sütőedényt előmelegített sütőbe toljuk és 45-50 percig sütjük, amíg a kenyér szép aranybarna nem lesz.
  7. Kivesszük a sütőből, majd hagyjuk hűlni.

JÓ, HA TUDOD: A paleo kenyér tartósabb, mint a hagyományos kenyér, és hűtőben tárolható néhány napig, vagy fagyasztva is megőrizhetjük. 

Gluténmentes kenyér készítése

Napjainkban nagyon gyakori a gluténérzékenység, azonban a boltokban kapható kenyerek nem mindig a legfinomabbak. Szerencsére otthon is remek gluténmentes kenyeret készíthetünk. 

Hozzávalók: 

  • 2 és 1/2 bögre gluténmentes lisztkeverék (pl. rizsliszt, kukoricaliszt)
  • 1/4 bögre rizsliszt (a kenyér állagának javításához)
  • 1 evőkanál élesztőpor
  • 1 evőkanál cukor vagy méz
  • 1/2 evőkanál só
  • 1/4 bögre olívaolaj
  • 1/4 bögre natúr joghurt vagy sűrű kókusztej
  • 1 és 1/4 bögre langyos víz
  • 3 tojás

Elkészítés: 

  1. Keverjük össze a gluténmentes lisztkeveréket, a rizslisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót egy nagy tálban.
  2. Adjuk hozzá az olívaolajat, a joghurtot (vagy kókusztejet), a tojásokat és a vizet, majd gyúrjuk össze a tésztát.
  3. Amikor a tészta összeállt, gyúrjuk tovább kb. 5 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
  4. Kenjünk ki egy kenyérformát olívaolajjal, majd helyezzük bele a tésztát.
  5. Fedjük le a formát tiszta konyharuhával, majd hagyjuk kelni a tésztát kb. 45-60 percig meleg helyen, amíg a tészta duplájára nő.
  6. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
  7. Süssük a kenyeret kb. 35-40 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
  8. Várjuk meg, hogy a kenyér kihűljön, majd szeleteljük fel és élvezzük a finom, gluténmentes kenyeret.

FONTOS: Érdemes az elkészült gluténmentes kenyeret légmentesen csomagolni és hűtőben tárolni, hogy tovább friss maradjon.

Neked melyik a kedvenc házi kenyér recepted? Írd meg nekünk kommentben!