Provident
blog
Esküvőszervezés okosan – Tervezz előre, készíts költségvetést!

2019-06-17

Észtárca

Esküvőszervezés okosan – Tervezz előre, készíts költségvetést!

Mikor egy pár hivatalosan is összeköti az életét, számtalan kérdés felmerül az esküvő kapcsán. A szervezés fókuszpontjában mégis a kiadás áll, hiszen a rendelkezésre álló keret szabja meg, hogy mennyit valósíthatunk meg elképzeléseinkből. Bár magunk is nekivághatunk a tervezésnek, ha profi esküvőszervező szakértelmére bízzuk a feladatokat, akkor részletes árajánlatot kérhetünk.

 

Lássuk, mennyibe fog kerülni a menyegző a meghívótól a tortáig.

 

Hol és mikor?

A legtöbb jegyespár az esküvői helyszínek keresgélésével kezdi a tervezést. Ha kis költségvetéssel számoltok, akkor akár egy hétköznapi vagy őszi esküvő is szóba jöhet, hiszen szezonon kívül kedvezőbbek az árak. A helyszínt illetően a helyi önkormányzat házasságkötő terme a legolcsóbb választás, mely – ha semmi extrát nem kértek – ingyenesen áll a rendelkezésetekre.

A dekoráció, a zene és a pezsgő plusz költségnek számít, így a templomi esküvőhöz hasonlóan 35-40 ezer forinttal érdemes kalkulálni.

Ha a legszebb kastélyok és vízparti helyszínek is szóba jöhetnek egy szabadtéri esküvőhöz, akkor 40 ezer forinttól akár 2 millióig is terjedhet a bérleti díj.

 

Vendégsereg, mint kiadás

Amikor a meghívottak listáját állítjátok össze, valószínűleg érzelmi alapon születik meg a döntés, hogy a rokonok és barátok közül kiket láttok szívesen a nagy napon.

A vendégek létszáma is hozzájárul a költségek növekedéséhez: egy 50-80 fős násznép körülbelül 2.5 millió forintos kiadást jelent, míg 200 fő felett akár 3-4 millió forinttal is számolhatunk.

Persze a kiadás növekedése ebben az esetben arányosan növeli a bevételt is, hiszen az ajándékozásnál és a menyasszonytáncnál biztosan nem garasoskodnak majd a szeretteid.

 

A hangulat ára

Az est atomszféráját a dekoráció és a zene kettőse határozza meg. Népszerűek a “do it yourself” megoldások is, így ha spórolni szeretnétek, kis kézügyességgel igazán mutatós díszeket alkothattok. A fényfüzéreket és a drágább kiegészítőket akár bérelhetitek is, a gyertyákkal, a székhuzatokkal, a virágokkal és a fotófallal pedig kifejezhetitek egyéniségeteket. Az ár ebben az esetben az egyszerűtől a luxusig 90 ezer és 2 millió forint között mozoghat.

Zene tekintetében a legtöbb pár az élőre szavaz, de egyre keresettebbek a DJ-k is. A talp alá valót szolgáltatóknak ismertségtől függően 60 ezertől egészen 600 ezer forintig terjedhet a gázsija.

 

Az a bizonyos ruha

Kétségkívül minden menyasszony számára a tökéletes esküvői ruha megtalálása jelenti a legnagyobb kihívást.

Az árat elsősorban az szabja meg, hogy bérlitek, varratjátok vagy egy neves szaküzletből vásároljátok meg a kiszemelt modellt, így a hölgyek esküvői ruhájának ára 80 ezertől akár 1,5 millió forintig is terjedhet, míg az urak 60 ezer és 550 ezer forint körüli összeget is szánhatnak szmokingjukra. Ehhez társulnak még a gyűrűk, melyeknek ára szintén az egyéni elvárások szerint alakul.

 

Határ a csillagos ég

Mindenki szeretné a nagy pillanatokat megörökíttetni, így pénztárcától függően fotóst és videóst is megbízhatsz életre szóló emlékeid elkészítésére. Érdemes referencia alapján kiválasztani a megfelelő szakembert, aki népszerűségtől függően 150-850 ezer forintot is elkérhet a jeles alkalomból.

Aki igazán szeretné megadni a módját, az minden részletre odafigyel, így nagy hangsúlyt kapnak: a meghívók, a torta, az ételek-italok, a szállás, a smink és a frizura is. Ha valóban felhőtlenül mulatnátok ezen a különleges napon, akkor javasolt ceremóniamesterre bízni az est levezénylését, de ne hagyjátok ki a sorból az esküvőszervező profi, mindenre kiterjedő munkáját se.