Provident
blog

Fedezd fel Európát! – A Balti államok

„Akik élnek azok délnek mennek”, akik viszont valami igazán különlegest keresnek, nem árt, ha észak felé is vetnek egy-két pillantást. Részünkről egy egész körutazást javaslunk: a balti államok felfedezését! Ezek a kicsi, ám annál rohamosabban fejlődő országok elhanyagolt csücskét képzik Európának, pedig a szecesszió rajongóitól a természet szerelmesein át a technológiai újdonságok rabjaiig mindenki számára akad pár látnivaló a Balti-tenger mentén.

Lettország

Riga, Lettország fővárosa és Budapest között sajnos nincs közvetlen repülőjárat, de átszállással már 40 000 forintból kijöhet az oda-vissza út. A vállalkozószellemű utazók akár autóval is nekivághatnak a távnak – Szlovákia, Lengyelország és Litvánia érintésével. Az országnak közel 10 százaléka természetvédelmi terület, így útközben is érdemes elkalandozni a Gauja, a Rāzna vagy a Slitere Nemzeti Parkok irányába. Utóbbi az ország legrégebbi természetvédelmi területe, egy mesés erdő a tengerpart mentén. Riga is egy ékszerdoboz, belvárosa az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozik. Szecessziós épületei az ország függetlenedésének idejét idézik meg, de szintén érdekes a Feketefejűek háza névre hallgató épület, melyet a XIII. században építettek, és hiába rombolták le többször is a történelem során, mindig újraépítették, legutóbb 1999-ben. A kultúra barátai számára további érdekesség, hogy a lett főváros szülötte a világhírű balettos, Mihail Barisnyikov.

Észtország

A kicsike ország büszkélkedhet a legtöbb egy főre jutó startup vállalkozással a világon. 1,3 milliós lakossággal talán kicsit egyszerűbben érték el ezt az eredményt, mint a versenytársak, de tagadhatatlan, hogy mindent megtesznek azért, hogy az információs technológiai innovációkban és a mindennapi élet digitális megkönnyítésében az élen járjanak. Sajnos azonban a tech-guruk számára sem indítanak közvetlen járatot Magyarországról Tallinnba, de 4-5 órányi utazás és 75 000 forint árán már eljuthatunk az észt fővárosba, a kalandvágyóknak pedig továbbra is adott az autózás lehetősége. Megérkezve megtekinthetjük a régi Hamza-város történelmi szépségeit. A Toompea egy Tallinn óvárosában található mészkőhegy, ezen helyezkedik el a barokk várkastélyban ülésező Észt Parlament, a Tallini Dóm, valamint az Észt Tudományos Akadémia épülete is. Nem érdemes kihagyni a XV. századi városfalat sem, vagy a Tallinni Műszaki Egyetem posztmodern épületeit, ha a kortárs építészet is vonzó számunkra.

Provident tipp

Kellene egy kis anyagi segítség az utazáshoz? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részletek itt találsz a kölcsönfelvétellel kapcsolatban!

Litvánia

Átszállással már 50-60 000 forint körüli összegből kijön a repülőjegyünk ára a litván fővárosba, Vilniusba. Magyar vonatkozású érdekességet is találunk itt: a Vilniusi Egyetemet – ami Közép-Európa egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye – Báthory István erdélyi fejedelem alapította még 1579-ben. Könyvtára és botanikus kertje egyaránt figyelemreméltó, ahogy az egyetemhez tartozó, 68 méter magas harangtoronnyal büszkélkedő Szent János templomot is érdemes megtekinteni. A főváros további látványosságai közé tartozik a katedrális és az elnöki palota, de aki Litvánia többi részére is kíváncsi, annak szívből ajánljuk a Kur-földnyelv felkeresését, mely egy Oroszországgal közös geológiai csoda a Balti-tengerben. Szintén látványos az ország szívében található, Keresztek hegye néven ismert zarándokhely, melyet az orosz megszállás ideje alatt többször is lebontottak, de a vallásos és kitartó litvánok mindig „újraépítettek”: ma is több, mint 100 000 kereszt található a dombocskán.

 

Ti is kedvet kaptatok egy kis kalandozáshoz a Baltikumban?