Provident
blog

Fedezd fel Európát: Toszkána legszebb részei

Aki járt már ott, annak nem is kell magyarázni (aki még nem, pótolja minél hamarabb): az olaszországi Toszkána nem véletlenül vált kedvenc csizmánk kulturális és a gazdasági központjává a kora-újkorban. A tájnak már a látványa is gyógyító erejű, a dimbes-dombos, folyókkal átszőtt kilátás évszázadokon keresztül adott ihletet a képzőművészet legnagyobb alakjainak. Lehet, hogy nem leszünk egyből reneszánsz zsenik, de az olasz ételek, a napsütés és az életvidám helyiek társasága egész biztos új életre kelt. Bemutatjuk a legszebb városkákat, melyeket feltétlenül meg kell látogatni, ha arra járunk!

1. Pisa

Pisa egyik nagy előnye, hogy közvetlenül indulnak repterére fapados járatok Budapestről, így egy nagyobb körutazásnak is ideális első állomása. A híres-hírhedt ferdetornyot természetesen mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy a mellette lévő dóm sokáig versenyben állt firenzei testvérével. A város múltbéli gazdagságának teljes pompáját felvonultatja, nem véletlenül tartozik hozzá Olaszország legnagyobb keresztelőkápolnája. A Dóm tér falának külső tövében található a Zsidó temető, ami a közösség szignifikáns jelenlétét jelzi: a mai napig kulturális fesztiválok, aktív intézmények és szociális kezdeményezések segítségével teszik színesebbé és izgalmasabbá a várost. A központ közelében is kellemes, hangulatos éttermekre bukkanhatunk, de az igazi ínyencségek az Arno túlpartján, a Teatro Verdi környékén találhatók, ahová amúgy is érdemes betérni egy-egy hangversenyre vagy operára.

Provident tipp

Még nem gyűlt össze a teljes összeg az álomnyaraláshoz?  A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma!

2. Firenze

Az Arno folyó szeli ketté ezt a csodálatos várost, mely a mai napig hirdeti az élet és a művészet szeretetét, valamint a Medici család hatalmát, műveltségét és gazdagságát. A pisai reptérről több buszjárat is indít ide járatokat: mindössze másfél óra a menetidejük, és az áruk is jutányos.  A Firenzei dóm 600 éve ejti ámulatba az embereket gyönyörű és részletgazdag homlokzataival, míg az Uffizi Galériában akár egész nap elbolyonghatunk a festmények és szobrok sokasága közt, akkor sem tudjuk felfedezni minden csodáját. Leonardo da Vinci, Rafaello Sanzio, Michelangelo Buonarotti és Donatello alkotásai persze a Palazzo Pitti múzeumaiban is megtalálhatók – sok más mester remekműve, és a csodálatos Boboli-kert mellett. A Galleria dell’ Academia is kihagyhatatlan, hiszen ott tekinthető meg eredeti, grandiózus formájában Michelangelo Dávid szobra. Aki egy kis modernségre vágyik, az a Plazzo Strozziban található időszaki kiállításokon elégítheti ki esztétikai igényeit, míg a gótika szerelmesei a központi pályaudvar mellett található Santa Maria Novella templom lenyűgöző felépítésében lelik majd örömüket. Azt pedig senki sem gondolta, hogy megfeledkezünk az aranyművesek hidjáról, a mesés Ponte Vecchioról, igaz?

3. Siena

Firenzéből kocsival vagy vonattal folytathatjuk utunkat a toszkán táj egyik másik rendkívüli pontjába, Sienába. A városka maga az üvegburában megőrzött középkor, a szó legszebb értelmében! A reneszánsz alatt virágzó szomszédjaival ellentétben az etruszkok által alapított, tehát már-már az antikvitást is megelőző városka a XII. és a XIV. század között élte fénykorát. Ezt építészetében is megőrizte, a mediterrán stílusjegyek mellett a gótika dominál, különösen az olyan jelentős épületeknél, mint a Santa Maria Assunta-katedrális. Nem véletlen, hogy az UNESCO Világöröksége részévé nyilvánította a szépséges, történelmi belvárost. A letűnt korok és a lovagi tornák rajongói évente többször is elképesztő programokon vehetnek részt, melyet a „palio” néven közismert, középkori eredettel bíró lóverseny garantál – Sienában rendszerint július 2-án és augusztus 16-án. Aki szeretné, az múltidézés után még autójába ülve keresse fel a Tirrén-tengert, és így egy hatalmas pancsolással zárhatja az olaszországi nyaralást!

Ti is szívesen ellátogatnátok Toszkánába?