Provident
blog

Felezzük meg a vízdíjat!

Éves szinten több tízezer forint spórolható meg azzal, ha odafigyelünk a vízfogyasztásunkra. A hétköznapok rohanása mellett erre azonban a legtöbben képtelenek vagyunk, de ha víztakarékos eszközökkel látjuk el a csapot, vagy a zuhanyrózsát, akkor úgy vághatunk a vízre költött összegeken, hogy oda se kell rá figyelnünk.

Hajlamosak vagyunk olykor egészen extrém változtatásokat végrehajtani, hogy pár fillért megspóroljunk, pedig az esetek döntő többségében egészen apró trükkök is elegendők a spóroláshoz. A legjobb megtakarítási tippek az orrunk előtt vannak, nagyon egyszerű módszerekkel a vízdíjunkat is jelentősen lefaraghatjuk.

Nem kell semmi extrára gondolni, hiszen direkt olyan trükköket gyűjtöttünk össze, amelyek nem igényelnek extra befektetést és különleges műszereket sem.

Víztakarékos csap felszerelésével a vízdíjnak akár a 60%-a is lefaragható.

Szerintünk senkinek nincs szüksége olyan víznyomásra otthon, ami a tűzcsapok vízhozamával vetekszik, ezért ajánlatos víztakarékos csap, vagy legalább víztakarékos csapbetét telepítése. A takarékos csapnak mindössze annyi a trükkje, hogy kevesebb víz folyik át a csapon, így értelemszerűen kevesebbet is fogyasztunk.

Semmi ördöngösség nincs ebben, bár joggal kérdezhetné bárki, hogy ha az a trükk, hogy kevesebb vizet engedünk, akkor miért kell felszerelni egy külön csapot, vagy betétet ehhez?

Azért, mert magunktól nem figyelnénk erre. Gondoljon csak bele, hogy néz ki egy átlagos kézmosás. A legritkább esetben figyelünk csak arra, hogy minél kevesebb vizet használjunk el közben, a minél gyorsabb, minél alaposabb kézmosás a lényeg, ehhez pedig minél több vizet használunk el.

Vagy gondoljunk egy átlagos zuhanyzásra. A legtöbben szeretjük áztatni magunkat, és nem gondolunk a vízhasználatra, és így rengeteg vizet pancsolunk el.

A víztakarékos betétnek hála, nem lesz olyan víznyomás a csapban, illetve a zuhanyrózsában, mint előtte, és ez a havi számlánkon is jelentősen meglátszik majd. Az elhasznált meleg víznek hála ráadásul az energiafogyasztásunk is csökken, így duplán jól járunk.