Provident
blog

Közeledik a vakáció, lesznek táborok a gyerekeknek?

Karnyújtásnyira a nyár, ezzel együtt a nyári szünet is. A tizenegy hetes vakáció öröm a gyerekeknek, de egyben fejtörést is okoz a gyermekfelügyelet megoldása a szülők számára.

Arról, hogy lesznek-e táborok, hogyan válasszunk élménydús és egyben egészségügyi szempontból is biztonságos vakációs lehetőséget, Tóth Bélát, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetőjét kérdeztük.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy lesznek-e nyári táborok idén?

„Egyrészt várhatóan igen, másrészt muszáj, hogy legyenek. Ha az oltási ütemterv dinamikája megmarad, akkor már május végére eljuthatunk oda, hogy kialakuljon a közösségi immunitás, azaz meg lehet fogni, le lehet győzni a vírust. Így szabad nyarat tudunk biztosítani a gyerekeknek, akiknek igencsak szükségük is van erre. Minket, felnőtteket is megviselt az elmúlt időszak, a korlátozások, a maszkviselés, illetve az, hogy a szolgáltatások, üzletek többsége zárva volt. A gyerekekre ugyanúgy hatással voltak ezek, még inkább, mint a felnőttekre. Az online oktatásról nem is beszélve. Rájuk fér, hogy kortársaikkal szaladgálva, közösen játszva elfelejthessék az elmúlt évet, és szabadon élvezhessék a vakációt.

Emellett muszáj, hogy legyenek táborok a szülők szempontjából is. Tizenegy hetes lesz a nyári szünet, ami alatt meg kell tudni oldani a csemeték felügyeletét. Ez minden évben nehézséget okoz, de idén sokan kivették már az digitális oktatás alatt is a szabadságuk egy részét, így a nyárra még kevesebb maradt. Egyszerűen szükség van a táborokra, nélkülük a családok nagyobb részére szinte megoldhatatlan feladat a vakáció.”

Ha már szóba került a koronavírus, biztonságosak a táborok, nem kell féltenie a szülőknek gyermekeiket?

„Tavaly sokat szigorodtak a táborokra vonatkozó egészségügyi és biztonsági előírások, amik biztosították, hogy ne legyen probléma. Nem volt vírusterjedés a táborokban, nem alakult ki gócpont. Ezen szabályok most is érvényben vannak, sőt a táboroztatóknak már rutinjuk is van ezek betartásában, ráadásul itt vannak a vakcinák is. Ez mind jó irányba mutat, minimálisra szorítva a kockázatokat. Végeztünk egy felmérést a táborszervezők körében, még január utolsó hetében. Ekkor a táborvezetők 80%-a, az ott dolgozó felnőttek 70%-a kívánta beoltatni magát, amivel akkor az egyik leginkább oltáspárti szektor volt a táborpiac Magyarországon. Ezek az arányok, ahogy a társadalomban átlagosan is, növekedtek, sőt az oltásokat nagyrészt már meg is kapták az érintettek. Azaz egy átlagos tábor idén olyan hely lesz, ahol szigorúak a szabályok, és a felnőttek be vannak oltva. Nem tudom, hogy lehetne-e biztonságosabban megoldani a vakációs felügyeletet.”

Nyári gyerektáborok 2021-ben

Hogyan válasszanak tábort a szülők, mi a javaslatuk?

„A legfontosabb az, hogy legálisan működő tábort válasszunk, azaz egy vállalkozás, alapítvány vagy egyesület legyen a szervező. Kapjunk számlát az előlegről, kössünk egy megállapodást, ami akár egy jelentkezési lap is lehet. Ez azért fontos, mert a legálisan működő vakációs lehetőségek kaphatnak hatósági ellenőrzést, így joggal várhatjuk el tőlük, hogy minden egészségügyi előírást, szabályt betartsanak, azaz biztonságban legyen gyermekünk. Ha a tábor szürke- vagy feketegazdaságban működik, nincs hivatalos papír a táborról, a szabályok betartása kétséges. Annyiban tudunk a szülők segítségére lenni, hogy mi a Táborfigyelőnél ezt az előszűrést elvégezzük a szülők helyett, azaz a nálunk elérhető több mint 800 táborturnus mindegyike rendben működik. Természetesen máshol is van lehetőség táborok keresésére, csak az a fontos, hogy a szülők legyenek nagyon alaposak és figyelmesek a táborválasztáskor.

A másik aspektus, hogy érdemes olyan tábort választani, aminek minél több aktív programja van, ahol több élmény és impulzus éri a gyermekeket. Akinek van csemetéje, pontosan tudja, hogy minden programnak érdemi alternatívát kell mutatnia a mobilozással, tabletezéssel szemben, ami nem egyszerű. A vakációs lehetőségeknek is ezen elvárásoknak kell megfelelniük, azaz, ha még a gyereknél is van a tábor ideje alatt az okoseszköz, olyan legyen a program, hogy eszébe se jusson, hogy elővegye azt.”

Hogy alakulnak a gyerektáborok árai idén? Lesz áremelés?

„A jó hír, hogy a táborok 70%-a nem tervez áremelést vagy minimálisan módosítja csak a tábordíjakat. Ennek fényében idén a tavalyi árakon lehet tábort foglalni gyermekünknek, viszont a szülők is sejthetik, a legjobb ár-érték arányú vakációs lehetőségek turnusai nagyon gyorsan betelnek, így érdemes mielőbb lefoglalni gyermekünknek a helyet. Fontos tudni, hogy minden olyan előleg, amit most befizetnek a szülők, ha a koronavírus miatt mégsem lehetnek táborok a nyáron, teljes egészében visszajár a családoknak. Azaz anyagi kockázat nincsen.

Egy napközis tábor átlagára 37 ezer forint körül várható, míg egy ottalvós vakációs lehetőség esetében egy turnus ára átlagosan 55 ezer forint körüli összeg. Fontos hangsúlyozni, hogy hatalmas az árolló a táborok piacán, például a Táborfigyelőn is van olyan ottalvós tábor, ami 27 ezer forintba kerül, de elérhető magyarországi tábor 265 ezer forintért is. A két szélsőség között is elérhetőek megfelelő minőségű táborok, azaz mindenki megtalálhatja a pénztárcájához leginkább passzoló gyermeküdülést a vakációra.”

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Nyári táborok gyerekeknek

Milyen témájú táborok közül tudnak válogatni a szülők és gyermekeik?

„Elképesztően széles a kínálat, csak nálunk a Táborfigyelőn közel ezer táborturnus közül lehet válogatni. Az eddigi jelentkezések alapján a legnépszerűbb tábortémák a sporttáborok, az angoltáborok és a kalandtáborok. Ezek mellett elérhetőek a klasszikus lovas-, kézműves- vagy katonai és kiképzőtáborok, van adrenalin tábor, de széles a spektrum a színházi és művészeti lehetőségek között is, a felfedező, természetjáró vagy épp az informatikai táborok is nagyon népszerűek.”