Mi a negatív KHR lista?

A KHR ún. negatív listájára azon természetes személyek mulasztásának adatai kerülnek rögzítésre, akik a hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget.

A KHR negatív adóslistáján kétféle állapotot különböztetünk meg: aktív KHR státuszt és passzív KHR státuszt.

Aktív KHR státuszban akkor szerepelnek az adatok a negatív listán, ha a jogszabályban meghatározott mértékű lejárt (esedékes, de meg nem fizetett) tartozás állt fenn az ott rögzített időtartamban, és erre tekintettel az adatok közzétételre kerültek a negatív KHR listán. Ebből a státuszból úgy lehet kikerülni, ha az adós rendezi a fennálló lejárt tartozását. Amennyiben rendezésre kerül a hátralékos tartozás, akkor a mulasztás innentől számítottan egy évig passzív státuszba kerül, majd végül 1 év letelte után az adatok törlődnek a KHR negatív listájáról.

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvassa el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

hírlevél feliratkozás