Mi az a futamidő?

A futamidő fogalma a kölcsönök esetében azt az időtartamot foglalja magába, amely alatt a kölcsönt felvevőnek a kölcsön összegét a kamatokkal és az egyéb díjakkal együtt részletekben vissza kell fizetnie. A futamidő tehát a kölcsön törlesztésének teljes időtartama.

Egy kölcsön felvétele előtt mindenképpen érdemes megvizsgálni azt is, hogy milyen feltételekkel és mekkora díj fizetése ellenében van lehetőség a szerződés futamidejének az esetleges módosítására, legyen szó akár futamidő hosszabbításról vagy csökkentésről.

A kölcsön felvételekor tehát lényeges szempont a kölcsön futamideje, azaz a futamidő hossza. Általánosságban elmondható az, hogy minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a fizetendő havi törlesztőrészlet, ugyanakkor a hosszabb futamidő miatt összességében több kamatot kell majd visszafizetni.

A futamidő kiválasztásakor azt is alaposan meg kell fontolni, hogy mekkora heti vagy havi törlesztőrészlet fizetésére képes rendszeresen. A nem kellően átgondolt és a kockázatviselési képességét meghaladó kölcsön felvétele ugyanis teherbíró képességét meghaladó eladósodáshoz vezethet.

hírlevél feliratkozás