Mit mutat meg a THM?

A Teljes Hiteldíj Mutató, vagy röviden THM egy technikai mutatószám, melynek rendeltetése, hogy megkönnyítse a különböző pénzügyi intézmények által nyújtott hitelek közötti eligazodást azáltal, hogy megmutatja a kölcsön éves átlagos költségét százalékos formában. A hitelszerződés kapcsán fizetendő összes díj mellett, mint például a kamat, és a kezelési költség, a hitelhez kapcsolódó egyéb kötelező járulékos szolgáltatások egyszeri költségeit is tartalmazza. Ilyen lehet többek között a folyósítási díj, a szerződéskötési díj, vagy az értékbecslés díja, feltéve, hogy ezek díja ismert, illetve a szerződéses konstrukció kötelező része. Nem kerülnek ugyanakkor figyelembe vételre a kölcsön mellé opcionális, tehát szabadon választható szolgáltatások díjai – így például a Provident kölcsönök mellé külön díj ellenében igényelhető Otthoni szolgáltatás díja, valamint az esetleges fizetési késedelem estén felszámítandó késedelmi kamat, késedelmi díjak.

A THM mértékét három tényező befolyásolja: a kölcsönösszeg nagysága, a kölcsön futamideje és a visszafizetés gyakorisága, így annál magasabb ez a százalékos érték, minél rövidebb a futamidő, minél kisebb a hitelösszeg és minél gyakoribb a törlesztés.

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvassa el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

hírlevél feliratkozás