Mit takar a KHR lista?

A KHR [Központi Hitelinformációs Rendszer; korábbi BAR lista] a BISZ Központi Hitelinformációs Zártkörűen Működő Részvénytársaság kezelésében álló hitelinformációs adatbázis, amelyben nyilvántartott adatok segítik a pénzügyi szervezeteket abban, hogy felmérjék a hiteligénylők hitelképességét, ezáltal a hitelezési kockázatok összességében csökkenhetnek, a felelős hitelezési tevékenység pedig könnyebbé válhat. A KHR nem csak a hiteligénylők adatait tartalmazza, hanem azt is, hogy az ügyfél a szerződésének megfelelően törleszti-e a kölcsönét. Így van pozitív és negatív lista: utóbbira azok kerülnek fel, akiknek a lejárt tartozása nagyobb, mint a mindenkori minimálbér, és az folyamatosan több, mint 90 napon túl fennáll.

A KHR-be kizárólag a törvényben meghatározott adatok tárolhatók, és azok kizárólag a törvényben meghatározott célokra használhatók fel. A törvény azt is meghatározza, hogy ezek az adatok csak az arra jogosult pénzügyi szervezetek részére adhatók ki.

A hitelezőknek a kölcsönszerződést megkötését megelőzően – az igénylés során az igénylő által tett nyilatkozatnak megfelelően –  minden esetben kötelező ellenőrizni a KHR listán szereplő adatokat, mely az igénylő által szolgáltatott egyéb adatokkal együtt alkalmas annak felmérésére, hogy az ügyfél képes lesz-e törleszteni a felvenni szándékozott összeget, vagy teljesíteni az egyéb, adott szerződés szerinti kötelezettséget.

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvassa el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

 

hírlevél feliratkozás