Provident
blog

Karácsonyi vásárok teli élményekkel, nem csak shoppingolóknak

Az  adventi vásárok minden ünnepi szezonban téli csodavilággá változtatják a városok kisebb-nagyobb tereit. Csillogó fények szegélyezik az utcákat, az árusok kézzel készített ajándékokat, karácsonyi figurákat kínálnak. Isteni forralt bor és mézeskalács illat lengi be a teret, miközben mindenfelé karácsonyi dalok csendülnek fel. A karácsonyi vásárok amellett, hogy melegséggel töltik el lelkünket, remek közös családi programnak is bizonyulnak, hiszen szerte az országban kézműves foglalkozások, jégpályák, színházi- és bábelőadások, koncertek várják kicsiket és nagyokat. Nézzük is meg, hová érdemes ellátogatni az idei adventi időszakban!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért szeretjük annyira a karácsonyi vásárokat?

A karácsonyi vásár tökéletes helyszín, hogy megtaláljuk a legszebb vagy akár legviccesebb karácsonyi ajándékokat, minőségi időt töltsünk a barátainkkal családtagjainkkal, finom ételeket és italokat kóstoljunk, és hogy szívünkben a karácsonyra hangolódjunk. Ha szeretnénk kiszakadni a hétköznapok monotonitásából és ünnepi díszbe öltöztetni a lelkünket, akkor nem érdemes kihagyni ezt a programot.

Bár érkeztek olyan hírek, hogy sok helyen idén nélkülöznünk kell egyik kedvenc időtöltésünket, szerencsére a legnagyobb vásárok ebben az évben is várják a látogatókat.

Az adventi vásárok jó része november utolsó hétvégéjén nyit, de például a Bazilikánál és a Vörösmarty téren is már november 18-tól felcsendül a Jingle Bells.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és lepd meg szeretteidet csodás karácsonyi ajándékokkal!

Budapest: karácsonyi vásárok izgalmas programokkal

Adventi vásár a Bazilikánál

Az Advent Bazilika tavaly második alkalommal nyerte el Európa legszebb karácsonyi vására címet. Idén egy nagyjából 12 m magas karácsonyfa öltözik ünnepi díszbe és természetesen helyet kap a  betlehemi jászol és a monumentális adventi koszorú is, melynek gyertyáit az adventi hétvégéken ünnepélyes program keretében gyújtják meg.

A hazai kézműves kiállítók sem hiányozhatnak a Szent István térről. Már jól ismert keramikusok, bőrdíszművesek, ötvösök kínálják termékeiket idén is, de új kiállítókat szintén felfedezhetünk a bódék között járva. Összesen közel 120 standon találkozhatunk az egyedi portékákkal.

Hogy ne csak a vásárlásról, a gasztronómiáról és forralt borozásról szóljon a vásár, a szervezők idén is gondoltak a korcsolyázás szerelmeseire. Felnőttek és gyerekek óriási kedvence, a korcsolyapálya ismét ingyenesen látogatható.

Nézz szét a legszebb karácsonyi programok között Magyarországon!

Ezen kívül minden este fél óránként a bazilika homlokzatára vetített fényfestésben gyönyörködhetnek a vásárra érkezők, a 3D vetítések szünetében pedig elérhető lesz a rendezvény szelfipontja. Kiváló szórakozást ígér továbbá a kovácsmesterek látványos műhelye, ahol szakmájuk fortélyaiba leshetünk be.

A fotók szerelmesei pedig italuk kortyolgatása közben megtekinthetik az Advent Anno című fotókiállítást, melynek a pavilonok külső oldalai adnak majd helyet.

Vörösmarty Classic Xmas

A karácsonyi vásárok sorából nem maradhat ki a Vörösmarty tér, mely zöld és piros fényekkel, valamint színpompás karácsonyfájával fogadja az ide érkezőket. A téren felállított gasztronómiai pontok és kézműves faházak új formában üdvözlik 2022-ben a karácsonyozókat.

A forgatagban ingyenesen vehető igénybe a kisvasút, amelynek utasai az Oroszlános kút ünnepi díszítésében is gyönyörködhetnek, kisgyerekes családoknak semmiképp sem érdemes kihagyniuk ezt az utazást.

Remek időtöltést ígért továbbá az a kézműves ház, melyet interaktív, edukációs helyszínként állítanak fel. Minden nap más és más kézműves fortélyt bemutató foglalkozáson vehetnek részt a látogatók.

Íme a legszebb karácsonyi vásárok!

A Vörösmarty Classic Xmas szervezői támogatói helyet biztosítanak az árva és sérült kutyákért dolgozó Vigyél Haza Alapítványnak, amely a rendezvény ideje alatt számos programmal várja az adakozókat.

Advent Óbudán

Idén is fergeteges  koncerteket, gyermekműsorokat és rengeteg izgalmas programot tartogat Óbuda a karácsony szerelmeseinek. Az elmaradhatatlan Fő téri vásár fényeivel, díszeivel, illataival, finomságaival idézi meg az ünnep hangulatát.

A szervezők délelőttönként gyerekműsorokkal, délutánonként pedig gazdag koncert programokkal készülnek. A sportot kedvelőknek két helyszínen, a Fő téren és a Békásmegyeri piac közösségi terén lesz lehetőségük ingyenesen korcsolyázni.

Óbuda-Békásmegyer kulturális intézményeiben kiállítások, színházi előadások, komolyzenei koncertek, közös olvasásra és a kreatívkodásra invitáló workshopok várják az érdeklődőket.

A legszebb karácsonyi vásárok Magyarországon

És ha már megnéztük a fővárosi programokat, jöjjenek a vidéki helyszínek!

Szentendre: adventi vásár és kézműves programok

Szentendre varázslatos macskaköves utcái adventkor ünnepi fénybe öltöznek és igazi kis meseországgá változnak. Forralt bor illata járja át a levegőt, a varázslatos környezetben kedvenc karácsonyi filmünkben érezhetjük magunkat.

A négy adventi vasárnapon a város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor kíséri.

Adománygyűjtő eseményeikkel számos civil és helyi szervezet segíti és teszi boldoggá a nehezebb sorsú gyermekek, családok karácsonyát és életét.

Az Advent Szentendrén programsorozatba helyi kulturális intézmények is bekapcsolódnak, számos gyermek- és családi eseményt kínálva az ünnepi időszakban.

Szeged: karácsonyi vásár óriáskerékkel és szalmalabirintussal

A Szegedi Karácsonyi Hetek a város legjobban várt és leghangulatosabb eseménye. A Dóm téren állítják fel a város adventi koszorúját, melynek fényei vasárnaponként közös gyertyagyújtás keretében gyúlnak ki. A Szegedi Advent másik ékessége, a talpig díszbe öltözött karácsonyfa a Klauzál téren kerül felállításra, míg a Dugonics téren a fénylő gímszarvast csodálhatjuk meg.

A kézművesek portékái a Dóm tér pavilonjait töltik meg, és itt magasodik a város fölé a vadonatúj, 50 méteres óriáskerék is, ahonnan idén még magasabbról gyönyörködhetnek az ide érkezők az adventi fényekben pompázó Szeged szépségeiben.

A gyerekeket izgalmas kézműves programok várják, és természetes ebben az évben is látogatható a hagyományőrző vásár egyik különlegessége, a szalmalabirintus.

Debrecen: karácsonyi vásár fényekkel, jégdiszkóval és csodás koncertekkel

Debrecenben óriási hagyománya van az adventi készülődésnek, hiszen a város három történelmi egyház püspökségének és kisebb felekezeteknek ad otthont. Nemcsak Debrecenből, de a régió kisebb városaiból és falvaiból is szívesen látogatnak el az emberek az ünnepi díszbe öltözött karácsonyi vásárba, ahol számos külföldi vendég is megfordul.

A puncs- és gesztenyestandok szezonális finomságokkal csalogatják a vásárba érkezőket, a faházak  csodálatos kézműves árukkal és karácsonyi hangulattal ejtik ámulatba a látogatókat. Forralt borozás közben karácsonyi koktélszínházra is bukkanhatunk.  A Piac utcai, a főtéri és a Dósa nádor téri vásári korzón több mint 90 stand kínál hagyományos kézműves termékeket, kidolgozott karácsonyi díszeket, szezonális ajándékokat, valamint nagyjából 30 faházban találunk ínycsiklandó finomságok.

Karácsonyi vásárok Magyarországon

A sportos és táncoslábú vásározók nagy örömére a debreceni jégpálya minden nap nyitva tart és a jégdiszkóban különböző tematikájú esteken várják a korizókat: ’60-as és ’70-es évek stílusban, sci-fi diszkóval és további válogatásokkal készülnek a DJ-k esténként a jeges koreográfiákhoz.

A nagyszínpadon neves fellépők váltják egymást. A Kossuth téren pedig az Adventi Kuckóban készíthetnek kézműves ajándékokat a gyerekek.

A Református Nagytemplom idén adventkor is koncerthelyszínné változik. Az immár 15. alkalommal megrendezésre kerülő Nagytemplomi Adventi Koncertek repertoárjában többek között Csepregi Éva, Kökény Attila és Rakonczai Viktor, Dolhai Attila és Dolhai Luca, Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, valamint Miklósa Erika is megtalálható.

Győr: karácsonyi vásár kézműves ajándékokkal és óriáskerékkel

A folyók városában is kigyúlnak az ünnepi fények, igaz, idén kissé szolidabb vásárra számíthatunk, mint a korábbi években. Azért szerencsére jut hely bőven a Széchenyi téren az egyedi, kézműves portékáknak, így mindenki megtalálhatja a tökéletes ajándékot a karácsonyfa alá. Aki pedig nemcsak a meglepetések beszerzésével szeretne foglalatoskodni, a Dunakapu téren felülhet az óriáskerékre, vagy készíthet egy hangulatos ünnepi fotót a kihelyezett selfie boxok segítségével.

A győri belvárosban a hagyományos ünnepi finomságok és a forralt bor sem maradhat ki az adventi kínálatból.

Sopron: karácsonyi vásár a Mária-szobornál

Sopronban is csodás adventi vásárra készülhetünk. Az energiaválság miatt ezúttal a korábbi évekhez képest kisebb területen lesznek árusok, a vásár kiépítési és működtetési költségeit pedig maguk a kitelepülő vállalkozások finanszírozzák.

Lesz óriás karácsonyfa és ebben az évben is megszervezik az Adventi Rajzpályázatot, melyre a legfeljebb 14 éves fiatalok alkotásait várják “advent és karácsony” témakörben. 24 rajz kerül majd be az Adventi Kalendáriumba. A hagyományos adventi gyertyagyújtások pedig felejthetetlen közösségi pillanatokat szereznek.

Látogass el az ország legszebb karácsonyi vásáraiba!

Pécs: karácsonyi vásár kézműves- és mesevásárral

A Széchenyi tér és a belváros idén is egy igazi családi program helyszínének ad otthont, ahol a helyi termelők az adventi ünnep alkalmából kézműves termékeiket árulják. Új helyszínként csatlakozik a Pécsi Nemzeti Színház is az eseményhez, ahol Adventi Erkélykoncertekkel kedveskednek a közönségnek.

A Pécsi Advent különlegessége, a főtéri Dzsámi lesz, melyet minden este egy ünnepi, animált vagy akár gyermekrajzokat megjelenítő fényfestés díszít, sőt a mellette lévő városháza épülete is egyedi külsőt kap. Az adventi időszak alatt, szombaton és vasárnap hangulatos színpadi programok várják a család minden tagját.

Gödöllő: karácsonyi vásár és adventi kastélynapok

Ezúttal sem maradhat ki az adventi programból az ünnepi díszbe öltöző Gödöllői Királyi Kastély, ahol színes családi programok és érdekességekkel sora található a kínálatban.

A gödöllői karácsonyi vásár egyike a legjobban várt eseményeknek. A festői környezetben a gasztronómiai különlegességeken és a jól megszokott kézműves karácsonyi csecsebecséken túl, gyerekek és felnőttek is megtalálhatják kedvenc programjaikat.

Az ünnepi koncertek, bábelőadások és misztérium játékok, előadások és könyvbemutatók mellett a szervezők múzeumi programmal kedveskednek a kisgyerekes famíliáknak. A kézműves foglalkozások során a legkisebbek papír mézeskalács házat és fajátékokat készíthetnek. Emellett idén is megtekinthető a kastélyparkban a jászol élő állatokkal.

Neked melyik a kedvenc karácsonyi vásárod? Írd meg nekünk kommentben!