Provident
blog

Házi készítésű fűszerek

Az otthoni vendégváró sütés-főzésben a legjobb, ha a saját készítésű ételek után bezsebelheti a dicséretet a főszakács. De az élmény még pazarabb, ha a fűszerek is házilag készültek! Mindig pontosan tudjuk, hogy milyen alapanyagokból készült, hasznos otthon és ajándéknak sem utolsó a házi készítésű fűszer.

Ha a lakás kialakítása megengedi, a házi fűszerkert egy nagyszerű megoldás. Saját fűszernövények tartása, nevelgetése egész évben elláthat bennünket a megfelelő hozzávalókkal.

A menta, a gyömbér, a citromfű, vagy a koriander, mind mind alapvető fűszereinkhez tartoznak, a friss növények használata pedig minden ételt tökéletesebbé tesz. Nem kell hatalmas veteményeskert, teraszon, erkélyen, de már akár a konyhában is termeszthetünk fűszernövényeket! A beltéri viszonyokat legjobban tűrő fűszernövények a zsálya, a kakukkfű, a rozmaring, a sindling, a petrezselyem és a bazsalikom.

Bazsalikom gondozása

A bazsalikom a naposabb helyeket kedveli és napi legalább 6-8 óra napfény kell, hogy érje, állandóan nedves talajban. Emellett figyelni kell, hogy bár fényigényes, sose legyen kitéve erős napsugárzásnak, de a fagyot és a szelet is rosszul tűri. Kicsit kényes, de ha megvan a helye, onnantól már nagyon egyszerű a gondozása, és hajlamos a bokrosodásra. Kis szerencsével soha többé nem kell szárított bazsalikomra vagy konzerv pesto-ra költenünk!

Oregánó termesztése

Az oregánó könnyen elburjánzik és egyetlen szezon alatt szerteágazó leveleivel akár egy méteresre is megnőhet. Igénytelenebb a többi fűszernövénynél, egy kis fény és kevés víz is elég neki, a szárazabb helyeket kedveli.

Levendula termesztése

Érdemes cserépbe ültetni és a palántákat heti 1-2 alkalommal öntözni, amíg meg nem erednek. Különösebb talajra nincsen szüksége, a meszes, száraz földet és a napsütéses, meleg helyeket szereti. Tavasszal, virágzáskor kicsit vissza kell vágni a szárakat, hogy minden évben több virágot kapjunk, amelyeket aztán kiszáríthatunk! Szárításkor vágjuk le a szárától és hűvös, sötét helyen akasszuk fel valahová. Nem csak isteni illat lesz tőle a házban, de fűszernek is kiváló! Próbáljuk ki citromos süteményekbe morzsolva, de akár vadhúsok ízesítőjeként is.