Provident
blog

Hinták otthonra: ilyen szempontok alapján érdemes választani

A hinta bármelyik gyermek számára instant örömforrást jelenthet, ezért akár otthonra is megérheti kiépíteni. De hogyan? Segítünk!

Kerti vagy beltéri hinta a jobb választás?

Nem árulunk zsákbamacskát: nem lehet azt mondani, hogy jobb az egyik a másiknál. A kérdés az, hogy mekkora gyermeknek szeretnél hintát otthonra, milyen célra, és hogy hol rendelkezel nagyobb, szabad térrel hozzá!

Például kisbabáknak a beltéri, biztonságos baba hintákat ajánljuk, hároméves kor felett pedig a kültéri/kerti hinták is kifejezetten hasznosak lehetnek – amennyiben van hozzá kertetek –, hogy minél több időt töltsenek a gyerekek a friss levegőn. Emellett egy beltéri, kuckózáshoz és olvasáshoz is tökéletes textil hinta nem csak gyermekeidnek, de még számodra is örömteli perceket nyújthat!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Beltéri hinta otthonra

Kerti és beltéri hinták helyének megválasztása

Akár kint a kertben, akár bent az egyik szobában helyezed fel a választott hintát, kellő mennyiségű teret kell köré teremtened a biztonságos használathoz. Ajánlott a hintaülőke két oldalán kb. 40-50 cm távolságot hagyni (így például nem célszerű egy szűk ajtó helyére függeszteni, hacsak nem garantált a biztonságos használata), továbbá az otthoni hinták előtt és mögött minimum 2 méter az ajánlott biztonsági tér.

Milyen magasan legyen a hinta?

A hinta magassága alapvetően saját preferencia és beállítás kérdése. Ajánlott azonban, hogy a hintaállvány felső keresztgerendája/vagy beltéri hinta esetén a plafon és az ülőke közötti hely ne legyen több 2 méternél. Azt tanácsoljuk, hogy a hintaülőke maximum 35-40 cm magasan legyen a talaj/padló felett. Szerencsére a legtöbb hintakötél állítható hosszúságú, így a kötelek hosszát bármikor tudod módosítani.

Mire tudom felfüggeszteni a hintát?

Nem elég csupán a megfelelő teret megteremteni a biztonságos hintázáshoz, de stabilan is kell felfüggeszteni azt a balesetek elkerülése érdekében. Kerti hintákhoz a legtöbbször hintacsuklót, vagy más néven hintakampót/hinta horgot szoktak használni. Ezt a hintaállvány felső gerendájához kell rögzíteni, a hintákat pedig erre tudod felakasztani karabinerek segítségével.

Tipp: Bár a legtöbb hintához automatikusan jár, de mindenképp karabiner segítségével akaszd fel őket, hiszen a karabiner zárónyelvét erős rugó és bajonettzár biztosítja.

Mivel a hinták rögzítési pontja folyamatos terhelésnek van kitéve, ezért, ha benti ajtóra vagy a mennyezetre függesztenéd, mindig válaszd inkább nagyobb csavart vagy dübelt hozzá. A hintakampókon általában dupla csavar szokott lenni, hogy ne tudjon belőlük könnyen kicsúszni a hintakötél.

Kerti hinta otthonra

Milyen anyagból legyen a hinta?

Kulcsfontosságú kérdés, ami nem csak a helység megválasztásától, de a gyerekek életkorától is erősen függ. A baba hinták között a legnépszerűbben a beltéri, műanyag rugós hinták, amiket akár már 5-6.000 Ft-ért is beszerezhetsz. A legkisebbek számára azonban remek választás lehet még a textilhinta is, és bár kicsit drágábbak a műanyagnál, a kényelem és a biztonság ezen hinták esetén is garantált, ráadásul nagyon stílusosak is mellette!

Nagyobb gyermekek számára a kerti hintaülőkék ugyanúgy készülhetnek műanyagból, de hatalmas népszerűségnek örvendenek a fa hinták is. Ami kulcskérdés lehet még a kültéri felállítás esetén, hogy a hintaállvány fából vagy fémből legyen. A teljesen fa hinták előnye a szépségükben és természetes látványukban rejlik, azonban valamivel több figyelmet igényelnék a fém hintáknál, hiszen könnyen elkorhadhatnak vagy elrohadhatnak. A megfelelő kezelés azonban a fém hintaállványok esetében sem maradhat el, hiszen azok könnyen be tudnak rozsdásodni.

Végül, ha valami igazán különlegesre vágynál, nézz körül a fészekhinták között is! Átlagáruk 15-20.000 Ft között mozog, de a legtöbb akár a 100, sőt, 150 kg-os terhelést is bírja. Gyermekeidnek színesebbnél színesebb fészekhinták között válogathatsz, de kifejezetten felnőttek számára készült elegáns darabokkal is találkozhatsz a piacon. Induljon hát a hintavadászat!

Szerezd be kedvenc gyerek hintád otthonra!