Provident
blog

Hitelcélok és futamidők? Mikor, mit, mennyi időre?

Milyen célra lehet hitelt felvenni, és milyen futamidővel érdemes tervezni? Cikkünkben ismertetjük a legfontosabb információkat.

 

Jelen bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

Mi az a futamidő?

Mielőtt belevágnál a különböző hitelek közötti keresgélésbe, fontos tisztában lenned a futamidő jelentésével. A futamidő fogalma a hitelek esetében azt az időtartamot foglalja magába, amely alatt a hitelt felvevőnek vissza kell fizetnie (részletekben) a hitelt a kamatokkal és az egyéb hiteldíjakkal együtt. A futamidő tehát a hitel- vagy kölcsöntörlesztés teljes időtartama, ez alatt kell visszafizetni a tartozást.

Egy hitel felvétele előtt mindenképpen érdemes figyelembe venned, hogy ha a szerződés futamideje alatt szükséged vagy lehetőséged lenne a futamidő esetleges módosítására – hitel futamidő hosszabbításra vagy futamidő csökkentésre, rövidítésre –, akkor azt milyen díjtételek ellenében teheted meg.

Tipp: További pénzügyi alapfogalmakért keresd fel a Provident fogalomtárát!

 

Rövid vagy hosszú futamidő?

A hitel felvételekor tehát lényeges szempont annak futamideje, azaz a futamidő hossza. Beszélhetünk hosszú és rövid futamidőről – ahogy mindennek, ezeknek is meg vannak az előnyeik és a hátrányaik.

Általánosságban elmondható az, hogy minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a fizetendő havi törlesztőrészlet, viszont összességében a hosszabb futamidő miatt több kamatot kell majd visszafizetned. Alapvetően tehát célszerű a lehető legrövidebb futamidőt választanod, hiszen ez kerül a legkevesebbe, azonban egyes helyzetek megkívánják a hosszabb futamidőket is.

Az pedig, hogy egy döntéskor melyik futamidő éri meg jobban, rengeteg mindentől függ. Egyrészt tisztában kell lenned azzal, hogy egyáltalán mekkora havi törlesztőrészlet fizetésére vagy képes, mert hiába szeretnéd gyorsan visszafizetni a kölcsönödet, ha nem garantált, hogy havi szinten fizetni tudd a törlesztőt. Ezen túl természetesen minden bank más ajánlatokat kínál, amelyeket érdemes alaposan szemügyre venned a végleges döntés meghozatala előtt.

 

Népszerű kölcsöntípusok jellemző futamideje

Személyi kölcsön futamidő: személyi kölcsön általában legalább 6 hónapos, és maximum 96 hónapos futamidőre vehető fel. Ahogy korábban is írtuk, az, hogy mekkora futamidőre vennéd fel a hitelt, több szemponttól is függ, amibe beletartozik az is, hogy mire szeretnéd elkölteni a felvett összeget, mit kell a kölcsönből finanszírozni.

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét, vagy havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Autólízing futamidő: ritkán előfordul, hogy lízingre 6 hónapos futamidőt is adnak, de jellemzően a konstrukciók többsége 12, 24, 36, 48, 60; 72 vagy 84 hónapot kínál.

Babaváró hitel futamidő: babaváró hitelt pedig minimum 5, de akár 20 éves futamidővel is felvehetsz, banktól és szerződéstől függően.

Tipp: A futamidő kiszámítására különböző futamidő kalkulátorok állnak a rendelkezésedre.

 

Mi az a hitelcél?

A futamidő fogalmának megismerését követően egy másik fontos pénzügyi kifejezéssel is érdemes tisztában lenned, és ez nem más, mint a hitelcél fogalma. A lényeg, hogy alapvetően kétféleképpen tudsz kölcsönt felvenni, vagy cél nélkül, azaz szabad felhasználásra, vagy egy előre meghatározott céllal. A célhoz kötött hitel esetén a pénzügyi intézmény – ahonnan igényelted a kölcsönt – meghatározza, hogy mire használhatod fel a hitel összegét. Ezt hívjuk hitelcélnak.

Mi lehet hitelcél? Például a népszerű hitelcélok közé tartozik a lakásfelújítás vagy lakásbővítés, a korszerűsítés, az áru- vagy járművásárlás (autó, motor stb.), de ide tartozik még a nyaralás, a gyermekek továbbtanulása, vagy akár az adósságrendezés is. Hosszabb távú hitelcél pedig a lakásvásárlás vagy az ingatlanépítés.

Olvasd el korábbi cikkeinket további pénzügyi ismeretekért!