Provident
blog

Hogyan képezz vésztartalékot?

Remek érzés learatni a munka gyümölcsét és megvásárolni néhány vágyott dolgot, de előrelátó emberként gondolni kell arra is, hogy bármikor hozhatja úgy az élet: hozzá kell nyúlnunk a megtakarításainkhoz. Márpedig megtakarítások csak akkor lesznek, ha tartalékokat képzünk, köztük olyanokat is, melyekhez csak végszükség esetén nyúlunk. Ehhez adunk most néhány tippet.

 

Mennyi az annyi?

 

A pénzügyi tanácsadók általában 4-6 hónap közé szokták tenni azt a szintű tartalékot, ami biztosítani tudja a megélhetést ezalatt az idő alatt. Persze minél több havi pénz van erre, annál jobb, és sok faktor befolyásolja azt is, kinél mi számít megélhetésnek. Rossz helyzet esetén – amilyen például a munkahely elvesztése lehet – a fogyasztás változó költségeit egy darabig lehet faragni, a fennálló adósság törlesztések viszont ha nem is vasba öntöttek, de nehezebb átstrukturálni őket és egyáltalán nem biztos, hogy hosszútávon megéri hozzájuk nyúlni. Innentől kezdve a fogyasztásra kerül a fókusz.

 

Bevételi mix

 

Szintén sok szakértő foglalkozott azzal az évek során, hogy milyen kiadási és megtakarítási arányban érdemes felosztani a bevételeket. A legtöbbször előforduló szabály az “50 – 20 – 30” szokott lenni, mellyel arra buzdítják az embereket, hogy a bevételeik 50%-át költség kötelező kiadásokra, 20%-ot kényelmi költségekre, 30%-ot pedig takarítsanak meg. Amennyiben túl nagy szeletet tesznek ki a kötelező kiadásaid, érdemes jobban megnézni a szerződéseket és azok aktuális alternatíváit, váratlanul sokat lehet spórolni egy-egy jól megválasztott távközlési csomaggal vagy kedvezőbb albérlettel úgy, hogy az életminőségen meg sem látszik.

 

Provident Tipp

 

Van olyan, hogy minden előrelátó takarékoskodás ellenére lemerülnek a tartalékaid azalatt az idő alatt, amíg nem rendeződnek a bevételeid. De nem kell emiatt minden vásárlást elnapolni, miután újra munkába állsz: ilyenkor tud segítségedre lenni a Provident Személyi Kölcsön, amit gyorsan igényelni is tudsz a honlapunkon!

 

További fontos dolgok

 

Nem elég megfelelő szintű tartalékokat képezni, úgy is kell őket elhelyezni, hogy minél könnyebben hozzájuk lehessen férni szükség esetén. Érdemes ezeket a pénzeket látra szóló bankszámlán őrizni, ami kockázat- és költségmentes, még ha befektetési szempontból nem is ez a legjobb megoldás. Az is igaz viszont, hogy a vésztartalékokba nem fektetni akarunk, hanem minél könnyebben lehívni őket, ha úgy hozzá az élet.

 

Kezdd el tervezni most az ilyen jellegű megtakarításaidat, ha eddig még nem gondoltál rájuk!