A kézzel díszített tojások a lakás igazi díszei húsvétkor. Vidámsággal, az újjászületés érzésével és a tavasz pezsgő hangulatával töltik meg otthonunkat. És nemcsak szemet gyönyörködtetők, hanem élvezetes elkészíteni is őket, kisgyerekkel különösen mókás elfoglaltság lehet. Cikkünkben most tippeket adunk, hogy milyen húsvéti tojás dekorációval varázsolhatsz valódi ünnepi hangulatot.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Mióta létezik tojás dekoráció?

A tojás díszítésnek régi hagyományai vannak. A régészek Afrikában már az ókorból találtak a sírokban nagy, díszített strucctojás darabokat és üres tojásokat a régészeti ásatások során, de az is elképzelhető, hogy még korábbi időkből származik ez a szokás.

2010-ben Dél-Afrikában rétegesen elhelyezett, 65 000 és 55 000 évvel ezelőtti időkből származó, díszített strucctojásokból álló rejtekhelyre bukkantak.

Érdekes felfedezés volt, hogy a tojásokon lévő karcolt díszítések az idők folyamán változtak. A korábbi tojásokat vasúti sínekhez hasonlító minták díszítették, a későbbiekben finomabb, párhuzamos karcolásokat figyeltek meg.  A strucctojások természetes színe a krémtől a sárgáig terjed, a karcolásokkal az alsóbb, fehér réteg vált láthatóvá. Az újabb korból származó példányokat néha egészben vörös okkerrel színezték, hogy a fehér vonalak kiemelkedjenek, vagy a mintába dörzsöltek színezőanyagot. 

A strucctojások rendkívül tartósak, ezért maradhattak fenn. Ha a kőkorszaki népek más madarak tojásait díszítették volna, azok valószínűleg lebomlottak volna. Tyúktojásokat azonban az ókori római sírokban is találtak.

Mióta létezik tojás dekoráció?

A húsvéti nyúl legendája

A húsvéti hagyományok és szimbólumok az idők során fejlődtek, bár némelyik már évszázadok óta létezik. A húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe és a Biblia nem tesz említést a hosszúfülű, rövid farkú nyusziról, aki húsvét vasárnapján díszített tojásokat osztogat a gyerekeknek. Ennek ellenére a nyúl a kereszténység legfontosabb ünnepének kiemelkedő szimbólumává vált. Hogy pontosan miért, azt nem tudni, de állítólag a német bevándorlók által került Amerikába, akik a tojást tojó tapsifülesről szóló történeteiket hozták magukkal. 

Gyermekeik fészkeket készítettek, amelyekbe a nyuszi lerakhatta színes tojásait. Végül a szokás elterjedt az egész Egyesült Államokban, és a mesebeli nyúl küldetése csokoládéval és más típusú édességekkel, valamint ajándékokkal bővült, miközben a fészkeket felváltották a díszített kosarak. 

A húsvéti tojás dekorációk eredete

Bár a húsvét vallási ünnep, a tojás valószínűleg pogány hagyományokhoz kapcsolódik. Az új élet ősi szimbóluma, a tavaszi pogány ünnepekhez köthető. Keresztény szempontból a húsvéti tojás állítólag Jézus feltámadását jelképezi. A húsvéti tojások díszítése egyes források szerint legalább a 13. századig visszanyúló szokás. Egyik magyarázata, hogy a tojás korábban tiltott étel volt a böjti időszakban, ezért az emberek a bűnbánati és böjt végét jelezve festették és díszítették, majd húsvétkor ünnepélyesen elfogyasztották.

Provident tipp: Valósítsd meg álmaidat! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét és tedd igazán feledhetetlenné a húsvéti ünnepet.

Izgalmas tojás dekoráció ötletek valódi tojásból

A hagyományos festett tojások egy tálba helyezve nagyon jól mutatnak akár a nappaliban, akár az étkezőben, azonban most mutatunk néhány olyan ötletet, amivel kicsit még izgalmasabbá tehetjük a húsvéti készülődést és ünnepi díszbe öltöztethetjük a lakást.

Szalagos húsvéti tojás

Ez egy igazán egyszerű dísz, amit gyerekekkel is nagyon könnyen megvalósíthatunk. Csak mossuk le alaposan a tojásokat ecetes vízzel és szárítsuk meg. Ezután válasszunk ki különböző színű szalagokat, amiket ragasszunk fel a tojás felületére. Hogy hogyan helyezzük el a szalagokat a tojásokon, az csak a kreativitásunkon múlik. Érdemes olyan színeket összeválogatni, amik remekül harmonizálnak lakásunk árnyalataival.

Kiscsibe és nyuszi dekoráció

A húsvéthoz a tojás és a nyúl mellett természetesen a kiscsibék is hozzátartoznak. A tojásokat fessük sárgára, majd alkoholos filccel rajzolunk nekik arcot, lábakat. Végül ragasztóval kis tollakkal díszíthetjük.

Hasonlóan a csibés tojásokhoz, gyakorlatilag bármilyen színben elkészíthetjük a nyuszis verziót is. Csak fessük be a tojást, pingáljunk rá arcot és kartonból vagy akár filcből készíthetünk neki füleket.

Csibe és nyuszi dekoráció. Provident

Csillogó húsvéti tojás

Ez a verzió pofonegyszerű, mindössze ragasztóra és csillámporra van hozzá szükség. A tojások felületét bekenjük ragasztóval, majd alaposan megforgatjuk a csillámporban, ünnepi ruhába öltöztetve őket.

Újrahasznosított dekorációk húsvétra

A húsvéti dekoráció remek lehetőséget ad arra, hogy olyan alapanyagokat hasznosítsunk újra, amiket amúgy már nem használnánk. 

Jöjjön most néhány tipp a zero waste jegyében!

Virágcserepek

Rég nem használt agyag cserepeinket vidám, tavaszi színekbe öltöztethetjük és többféle izgalmas dekorációt készíthetünk:

  • Nyuszifészek – A cserepeket béleljük ki szalmával és már jöhetnek is a húsvéti ajándékok. 
  • Húsvéti virágok édesszájúaknak – Selyempapírból és cukorkákból ehető virágcsoktort készíthetünk, ami gyönyörűen mutat a cserepekben.
  • Tojásfa – Barka, aranyeső, vagy bármilyen vessző felhasználásával életet vihetünk ezekbe az edényekbe, gyönyörű fácskát állíthatunk. Díszítsük fel tojásokkal és máris kész az ünnepi hangulat.

WC papír

A WC papír guriga egy olyan alapanyag, ami minden háztartásban megtalálható és nagyon sokoldalúan fel lehet használni.

  • Asztali nyuszi dísz – A gurigát vágjuk félbe és vagy fessük le fehérre, vagy vonjuk be filccel. Ezután rajzoljuk meg az arcát és filcből készítsünk neki füleket.
  • Szalvéta- vagy tojástartó – Az ünnepi asztalra csodálatos kis szalvétatartókat készíthetünk, de akár tojástartóként is használhatjuk. Ehhez vágjuk félbe a gurigát és krepp papírral vonjuk körbe, hogy legyen egy szép gallérja. Bármilyen színt választhatunk, ami passzol étkezőnkhöz. Ezután egy szalaggal még kössük át és már jöhet is bele a szalvéta vagy a tojások. Az ünnepi asztal igazi ékességei lesznek.

Papírzacskó

A natúr színű papírzacskókat nagyon kreatívan felhasználhatjuk ajándék zacskóként. Készítsünk neki arcot akár filctollal, festékkel vagy papírból. Ragasszunk rá füleket és máris mehetnek bele az ajándékok.

Gombok

Helyes kis nyuszikat kreálhatunk gombok felhasználásával. Egy nagyobb gombra lesz szükség a testhez és egy kisebbre a fejhez. Egyszerűen csak összeragasztjuk őket és kartonból nyuszifüleket vágunk, amiket szintén ráerősítünk.

Gyerekekkel is könnyen elkészíthető tojás dekorációk

Most pedig nézzünk meg néhány olyan ötletet, amiben a család legkisebb tagjai is örömmel segítenek.

Családi húsvét díszítés

Fa tojás dekoráció ötletek

A fa tojások csodás tavaszi DIY díszek és jól mutatnak a húsvéti asztalon, de ha egy kis természetet szeretnénk csempészni a lakásba, natúr formában, fali díszként is használhatjuk. A fa nagyon tartós alapanyag, nem csoda, hogy sokunk szekrényében még nagyanyáink idejéből is lapulnak gyönyörű fa tojások.

Natúr fa tojások ággal

Ha olyan húsvéti dekorációban gondolkodunk, amelynél egyáltalán nem szeretnénk ragasztót vagy festéket használni, akkor ez egy remek ötlet, hogy kicsit feldobjuk a lakást.

Mindössze egy faágra, valamint natúr színű fa tojásokra lesz hozzá szükség. Továbbá, hogy egy kis színt is vigyünk a díszítésbe, válasszunk színes szalagokat, amelyekkel a tojásokat az ághoz erősítjük. Ezt mutatósabb rajzszögekkel könnyen megtehetjük. 

Az ágat akár polcokhoz erősíthetjük, vagy a mennyezeti lámpáról is lelógathatjuk.

Húsvéti fa tojás virágokkal

Amennyiben egy kicsit komolyabb barkács munka sem áll távol tőlünk, rétegelt lemezből tetszőleges méretű tojást vághatunk ki, amit akár színre is festhetünk. Ezen helyet kaphatnak kisebb tartók, polcok, amelyekre virágokat helyezhetünk. A rétegelt lemezt felfúrhatjuk akár falra is, vagy készíthetünk belőle lábakon álló tojás dekorációt.

TIPP: A fa tojások tartósak, így a következő években is bártan használhatod őket. Ráadásul elég jó áron beszerezhetők, már 900 forintért találsz több darabos csomagot.

Tojás dekoráció papírból

Barka ágak papír tojásokkal

Barka nélkül nincs húsvét, azonban sokkal mutatósabbá tehetjük az ágakat, ha fel is díszítjük. Színes kartonból vidám papír tojásokat vághatunk ki. Két kis lap összeragasztása előtt ne feledkezzünk meg az akasztó beékeléséről sem, amivel fel fogjuk aggatni. A kartonokra különböző mintákat festhetünk, vagy csíkos, pöttyös csomagolópapírokkal varászolhatjuk még egyedibbé a tojás dekorációt.

Dekupázs tojások

Dekupázs technikával gyakorlatilag bármilyen színű és stílusú papírral egyénivé varázsolhatjuk tojásainkat. Akár arcképes tojásokat is készíthetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy kis részt kivágni a papírból, majd dekupázs ragasztóval a tojásra illeszteni úgy, hogy teljesen befedje.

  • 1 tipp: Kinder tojás dekoráció

A  Kinder tojás kapszuláját is felhasználhatjuk a húsvéti díszítéshez. Akár sárga műanyag tojásokat készíthetünk, amit gyöngyökkel ékesíthetünk, vagy be is festhetjük. De kiscsibében is gondolkodhatunk, mindössze kis tollakat kell rájuk ragasztani. De a húsvéti barkára, virágokra édes kis méhecskéket  is kreálthatunk fekete ragasztószalag és alkoholos filc segítségével.

Kinder tojás dekoráció

Extra kreatív tippek: különleges tojás dekoráció húsvétra

És végül lássunk néhány speciális ötletet, amik szintén nem maradhatnak ki a húsvéti ötlettárból.

Húsvéti tojás dekoráció ablakra és ajtóra

Húsvéti tojáskoszorú

A koszorúk nemcsak húsvétkor, hanem az év bármely szakaszában igazi ékességei otthonunknak. Használhatjuk őket ablakon, ajtón, de a nappaliban, étkezőben kis jól mutatnak az asztalon. 

Sokféle verzió készíthető belőlük, vehetünk akár hungarocellből, szénából vagy vesszőből készült koszorú alapot, amit kedvünk szerint díszíthetünk. 

Ha ablakra szánjuk, akkor a hungarocell azért jó megoldás, mert nagyon könnyű. Egyszerűen csak tekerjük körbe díszszalaggal és utána ragasztóval helyezhetünk rá kis fa tojásokat, nyuszikat, báránykákat, esetleg selyemvirágokat. A széna vagy vessző alapot szalaggal sem kell körül venni, egyből mehetnek rá a díszítőelemek.

TIPP: Az ablak dekorálásánál soha ne használj ragasztószalagot vagy matricákat, mert ezek gyakran ragacsos nyomokat hagynak maguk után és eltávolításuk esetleg az üveg karcolásával járhat. Használj olyan ragasztót, amely keményítő alapú, és az ünnep után könnyen lemosható az ablakról.

Tojás girland

Könnyen és gyorsan készíthetünk szuper mutatós girlandot egy szép díszszalag és néhány hungarocell vagy papír tojás segítségével. A tojásokat akár festhetjük, vagy szalagokkal, gyöngyökkel varázsolhatjuk igazán különlegessé. 

Ha papír tojásokat használunk, egyszerűen csak lyukasszuk ki a tetejüket, így könnyű lesz felhúzni a szalagra. A hungarocell díszeket gombostűvel és szalagokkal rögzíthetjük  a girlandhoz.

Hungarocell tojás dekoráció ötletek

A hungarocell tojásokat elsősorban azért kedveljük nagyon, mert nem törnek, tartósak, így jó pár évig fontos főszereplői lehetnek a dekorációnak.

Gyöngyös tojások

A hungarocell tojások nagy előnye, hogy pillekönnyűek és felületükkel könnyebb dolgozni, mint a hagyományos tojásokéval. 

Ezekhez a tojásokhoz egy tálba öntsünk apró színes gyöngyöket, majd két végükbe szúrjunk egy-egy fogpiszkálót. A tojások felületét kenjük be ragasztóval, ezután forgassuk bele a gyöngyökbe, amíg azok teljesen be nem fedik. A fogpiszkálókkal könnyen tudjuk mozgatni a tojásokat.

Hímzőfonalas tojás

A színes, csíkos tojások a tavasz szépségét és vidámságát idézik. Gyönyörű darabokat készíthetünk megmaradt hímzőfonál segítségével: egyszerűen betekerjük vele a tojásokat. 

Hogy tartós legyen, a tojás egyik végét beragasztózzuk, innen kezdjük. Mindig akkora felületre kenjünk ragasztót, amelyet gyorsan be tudunk tekerni a fonallal. Körkörösen haladjunk felfelé. Közben figyelünk arra, hogy a fonalszálak szépen egymáshoz simuljanak. Érdemes az alját gombostűvel megtűzni, hogy feszesen álljanak a szálak. Ezt, ha elkészültünk, kihúzhatjuk, de akár ha gyöngyös végűt választunk, benne is maradhat dizájnelemként. 

Festett hungarocell tojás

A hungarocell tojások festése nagyon egyszerű, gyakorlatilag pár perc alatt gyönyörű dekorációkat kreálhatunk. Mindössze akril festékre és hurkapálcikára lesz hozzá szükség. Utóbbiak azért fontosak, hogy egy üvegbe állítva könnyen meg tudjanak száradni. 

TIPP: A hungarocell tojások nagyon sokoldalúan felhasználhatók és 100-150 forintért beszerezheted őket. 

Neked melyik a kedvenc húsvéti dekorációd? Írd meg nekünk kommentben!