Provident
blog

Így spórolhatsz hatékonyan augusztus 1-e után

2022. augusztus 1-jétől a kormány részben feladja a rezsicsökkentés rendszerét, így az átlagos felett fogyasztó lakosok az átlagon felül elhasznált energiahordozókat magasabb áron lesznek kénytelenek megvásárolni. A kormányzati rendelkezések a hazai lakosság nagyobbik részét érintik, ezért a Provident a pénzügyi tudatosság támogatójaként összegyűjtött nektek néhány tippet, amivel hatékonyan csökkenthető a rezsifogyasztás.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Hogyan spórolj augusztus 1-től? Mi segítünk!

Általános spórolási tippek

  • A világítás korszerűsítése jelentős fogyasztáscsökkenést eredményezhet. Egy átlagos, 2-3 fős családi ház esetében közel 230 kWh az égők éves áramfogyasztása hagyományos, 60 W-os izzókat használva. Ugyanez LED izzókkal körülbelül 27 kWh éves szinten.
  • Egy teljes töltet mosás kb. 2 kWh áramot fogyaszt az MVM adatai szerint. Ha 40°C helyett csak 30°C-on mossuk a ruháinkat, azzal akár 40 százalékkal kevesebb áramot fogyaszthatunk, mivel a mosógépnek nem kell annyira felmelegítenie a vizet. Heti kétszer történő mosás esetén ezzel a módszerrel egy hónapban már három mosás áramfogyasztását is meg tudjuk spórolni.

Tipp a nyári időszakra

  • A nyári hőhullámok ellen sokan védekeznek klíma használatával, nyári energiafogyasztásunk kb. 40 százalékát a klíma teszi ki. Egy átlagos, 2,5 kW-os teljesítményű klímaberendezés hűtési értékével számolva napi 10 órás klímahasználat mellett közel 5 kWh-t fogyaszt, így még ha csak egy hónap felében használjuk napi tíz órában a klímát, már az is meghaladja a kormány által meghatározott fogyasztási küszöbérték egyharmadát.
  • Érdemes odafigyelni a hűtőszekrényre, valamint a fagyasztóra is, hiszen minden nyitáskor, a kintről beáramló meleg levegőt újra le kell hűteniük, ami többletfogyasztást generál. A hó végére kiürülő fagyasztó szintén jelentősen, akár 10 százalékkal több energiát igényel – vízzel töltött palackokkal azonban csökkenthető a fogyasztás, mivel a víz jobban tartja a hideget, mint a levegő.

Tippek a téli szezonra

  • Ha szervezetünket hozzászoktatjuk a hűvösebb átlaghőmérséklethez, minden egyes lejjebb tekert fokkal átlagosan 6 százalékot takaríthatunk meg a számlából. A megtakarítás 4 fokos hőmérséklet-csökkentés esetén már az eredeti számla közel negyedét jelenti.
  • Szigeteléssel is sokat tudunk megtakarítani a rezsiköltségeken, akár a számla végösszegét is megfelezhetjük. Egy szigeteléssel foglalkozó vállalat ugyanis letesztelte: közel azonos paraméterekkel rendelkező házakat és azonos méretű, bennük lakó családokat vizsgált fűtési időszakban. Az egyik ingatlan szigetelve volt, a másik nem. Amíg a nem szigetelt háznál közel 2200 köbméter gáz fogyott el szeptember végétől március végéig, addig a szigetelt házban csupán 1200 köbméter gázra volt szükség az azonos hőmérséklet fenntartásához.
  • Természetesen nem mindenki teheti meg azt, hogy körbeszigeteli a lakását, hiszen ez egyrészt költséges, másrészt sokan albérletben vagy társasházban laknak. Belülről viszont mindenki tud tenni a lakás jobb szigeteléséért. A vastag falfelületek szigetelését falvédő felerősítésével, a rosszul szigetelő ablakok hatásfokát huzatfogó párnával, vagy egy vastag függönnyel tudjuk javítani, és a padlóra terített vastag szőnyeg is csak töredékébe kerül a teljes szigetelésnek.
  • A holland Maastrichti Egyetem kutatói szerint a leginkább pihentető alvás 18,3°C-on tud megvalósulni, ezért alváshoz érdemes lejjebb tekerni a termosztát szabályzóját. A pihentető alvás öröme mellett a rezsiszámla is meg fogja hálálni.