Provident
blog
Így vágj bele az építkezésbe! – I. rész

2019-05-30

Csináld magad

Így vágj bele az építkezésbe! – I. rész

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy saját otthont építhetsz, akkor csak a fantáziádon és persze anyagi helyzeteden múlik, hogy az álomház megvalósuljon. A házépítés lépései egy laikus számára nem mindig egyértelműek, ezért adunk pár tippet, hogy a kivitelezés az elképzeléseid szerint történjen.

 

Tervezz, tervezz és tervezz!

Egy ilyen volumenű vállalkozás esetén tervek nélkül szinte biztos a kudarc. A legfontosabb információ, melyen elindulhatsz, az építkezés költségvetés. Ez határozza meg a teljes elkölthető összeget, melybe bele tartozik a telek ára, az építőanyag, a kivitelezés költsége, az épületgépészeti munkálatok és az engedélyek beszerzése is.

Minden építkezésnél felmerülhetnek nem várt plusz kiadások is, ezért érdemes elkülöníteni egy kisebb összeget, hogy ez ne akadályozza a folyamatosságot.

A lakástervező programok abban segítenek, hogy az elképzeléseidet 3D-ben is megtekinthesd, így láthatod, hogy praktikus lesz-e a család számára a terek elrendezése és nagysága.

 

Menj biztosra!

A megfelelő szakemberek kiválasztása lehet a siker kulcsa. Kérj referenciákat vagy kérdezd körbe az ismerősöket ajánlásért.

Ha nem generálkivitelezőt bízol meg, aki a csapatáért felel, hanem külön-külön egyezel meg a mesteremberekkel, akkor szükség lesz egy munkatervre. Ebben az egymásra épülő feladatok szerepelnek sorban a határidőkkel együtt. Ha valahol csúszás lép fel, akkor az az egész folyamatra hatással lesz. Lényeges ezért, hogy minden megállapodásnak legyen írásos nyoma, melyet a kivitelezők is ellátnak aláírásukkal.

 

Fókuszban az árak

Alkudni szinte kötelező, de csak észszerű keretek között, hiszen a cél az, hogy a vállalkozók is motiváltak maradjanak és legjobb tudásuk szerint végezzék el a munkát. Ahhoz, hogy a kívánt színvonalat fenntartsd, ne a legolcsóbb termékek között keresgélj, hanem

törekedj a jó minőségű, megfizethető árú építőanyagok beszerzésére.

 

Tudd, mit szeretnél!

A tervek elkészültéig rengeteg ötletet gyűjtünk össze és akár képek százait is arról, hogy milyen legyen a ház hangulata, stílusa, milyen burkolatok és színek borítsák a falakat és a padlót. A valóság azonban nem mindig tesz a kedvünkre, hiszen pontosan ugyanolyat nem biztos, hogy találunk. Érdemes tehát hajlani a kompromisszumokra és határozottan választani.

 

Ahol otthon lehetünk

A lakás és a ház nemcsak egy hely, hanem a család otthona, ahol együtt lehetünk szeretteinkkel. Itt töltődünk fel, itt beszéljük meg a gondokat és itt történik minden fontos esemény: születésnapok, karácsony, évfordulók… Ne feledd tehát, hogy nem kirakatházat tervezel, hanem egy élhető, kényelmes és meghitt hangulatú otthont.

Készen állsz az építkezésre?