Kenyeret sütni, fermenálni, saját lekvárokat főzni mára ismét nagyon népszerűvé vált, sokan még a tejtermékeiket – sajtot, johurtot, tejfölt – is maguk készítik el. Amellett, hogy a saját finomságokat öröm elkészíteni, rengeteget lehet spórolni, hisz a házi termékek esetén csak az alapanyagokat kell megfizetnünk. Emellett pedig sokkal egészségesebbek is, hiszen mentesek a mesterséges adalékanyagoktól, valamint nincs felesleges szállítás és csomagolóanyag, amivel földünket óvhatjuk. Cikkünkben most az otthoni joghurtkészítés rejtelmeibe fogunk beavatni. Megmutatjuk, miért is érdemes belevágni, mire célszerű odafigyelni, valamint klassz recepteket is tanulhatsz.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Joghurt házilag: miért érdemes otthon belevágni?

Ha végignézünk a boltok polcain, akkor láthatjuk, hogy bizony a tejtermékek ára az utóbbi időben az egekbe szökött. A legolcsóbb joghurtok kiszereléstől, márkától és áruháztól függően 1200-2200 forintba is kerülhetnek kilónként. Sajnos az alapanyag se olcsó, a teljes tej literjéért alsó hangon 700 forintot, de sok helyütt akár 1000 forintot is elkérhetnek. Ettől függetlenül megéri nekiállni, mert 1 liter joghurtot akár a bolti ár feléből kihozhatunk.

Miért jó házilag joghurtot készíteni? Eláruljuk!

Miért is olyan jó otthon elkészíteni kedvenc joghurtodat? 

#1. előny: Friss és egészséges

A házi joghurt friss és természetes, nem tartalmaz adalékanyagokat és tartósítószereket, mint sok esetben a bolti termékek.

#2. előny: Gazdaságos

A házi joghurt készítése jelentősen olcsóbb, mint ha leemeljük az áruház polcáról. Egy liter tejből akár 700 g joghurt is készíthető, amivel jelentős összegeket takaríthatunk meg, különösen, ha nagy a család. 

#3. előny: Tápláló

A joghurt számos tápanyagot tartalmaz, például fehérjéket, kalciumot és probiotikumokat, amelyek támogatják immunrendszerünket és egészségünket.

#4. előny: Ízletes és változatos

A házi joghurt rendkívül változatos lehet, ha megfelelően ízesíthetjük, például gyümölcsökkel, házi lekvárral vagy mézzel. Ezenkívül a joghurtot különböző textúrákban is elkészíthetjük, attól függően, hogy milyen hosszú ideig hagyjuk állni. Ízlésünk szerint lehet sűrűbb vagy folyékonyabb, savanykásabb  vagy lágyabb ízvilágú.

#5. előny: Környezetbarát

A házi joghurt készítése környezetbarát megoldás, hiszen a zero waste jegyében nem termelünk szemetet a felesleges joghurtos poharakkal, továbbá nincs szükség a joghurtok szállítására sem, amivel szintén sokat tehetünk bolygónk jövője érdekében.

Natúr joghurt készítés házilag: egyszerű, mint az 1×1

A sok előny után pedig jöjjön egy nagyszerű recept! A joghurt készítése nem túl bonyolult folyamat, mindössze minőségi alapanyagok kellenek hozzá: tej és joghurt. A következő receptből nagyjából 700 g joghurt lesz.

Hozzávalók:

  • 1 liter teljes tej
  • 3 evőkanál élőflórás joghurt 

TIPP: Fontos, hogy a joghurtot sose tartós vagy UHT tejből készítsük. A zsírtartalom is számít, a joghurt annál krémesebb lesz, minél zsírosabb tejet használunk.

A joghurt készítés házilag géppel is lehetséges, azonban a jó végeredményhez egyáltalán nem szükséges.

Elkészítés:

  1. A tejet 85-90 fokra melegítjük kevergetés mellett, hogy ne fölösödjön. Ezután visszahűtjük nagyjából 40-45 fokra, hogy az élőflóra ne sérüljön.
  2. Fél csésze langyos tejet egy külön tiszta üvegtálba öntünk és elkeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk a maradék tejhez.
  3. A joghurtos tejet egy nagy üvegbe vagy edénybe rakjuk, és lefedjük egy tiszta konyharuhával vagy fedővel.
  4. Az edényt meleg helyre helyezzük – például fűtőtest mellé vagy kissé langyos sütőbe, de dunsztolhatjuk is – és 6-12 órát pihentetjük. Minél hosszabb ideig hagyjuk állni, annál sűrűbb és savanykásabb lesz a joghurt.
  5. Amikor elkészült, a joghurtot hűtőbe tesszük.

JÓ, HA TUDOD: Amennyiben a joghurt nem elég sűrű, használhatsz egy konyharuhát vagy sajtszűrőt, hogy eltávolítsd a felesleges folyadékot. Remek görög joghurt készíthető ezzel a módszerrel. De érdemes kísérletezni az ízekkel, állaggal, hogy az ízlésednek legmegfelelőbb eredményt kaphasd.

TIPP: Az elkészített joghurtból újabb adagokat készíthetsz.

Provident tipp: Álmaid konyhájában szeretnél saját készítésű finomságokat varázsolni? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Élőflórás joghurtot vagy probiotikumot használjunk?

Erről megoszlanak a vélemények, de a lényeg, hogy mindkettő működik. Ha azonban a probiotikumra esik a választás, nagyon fontos megnézni az összetevőket, mert nem mindegyik alkalmas joghurt készítésre. 

Amit feltétlenül figyelni kell, az az L. acidophilus és L. bulgaricus és/vagy a Streptococcus thermophilus.

A probiotikum alkalmazása egyébként végtelenül egyszerű. Egy kapszulát langyos tejben elkeverünk, majd meleg helyen hagyjuk pihenni, ezt követően adjuk hozzá a tejhez. 

Nem iszol tejet? Ezért jó a növényi joghurt házilag!

Ha étrendedből szeretnéd száműzni az állati eredetű tejtermékeket, akkor töredék áron készíthetsz szuper növényi joghurtot is. Az ár kérdése nem elhanyagolandó, hiszen ahogy a hagyományos joghurtok ára az egekbe szökött, ez a vegán joghurtok esetében hatványozottan igaz. 2500 forint/liter alatt nem találni minőségi növényi joghurtot.  

Joghurt: a vegánok is elkészíthetik!

És akkor most nézzük meg, hogy miért is érdemes otthon vegán joghurtot készíteni! 

1. Egészséges, növényi alapanyagokból készül

A vegán joghurt nem tartalmaz állati eredetű alapanyagokat, ezért ideális azok számára, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak, vagy akik allergiásak a tejtermékekre, esetleg laktóz vagy kazein intoleranciával küzdenek. Ráadásul, ha magunk készítjük, mentes az adalékanyagoktól és tartósítószerektől.

2. Könnyen emészthető

A tejmentes joghurt általában könnyebben emészthető, mint a tejalapú, mert nem tartalmaz laktózt, amely sokaknál okoz emésztési problémákat.

3. Tápanyagokban gazdag

A vegán joghurt rendkívül  gazdag különböző tápanyagokban, például fehérjében, rostban, kalciumban és probiotikumokban, amelyek elősegítik az egészséges emésztést, támogatják az immunrendszert, valamint a csontok egészségét.

4. Új ízvilágot hoz a mindennapokba

A vegán joghurtok rendkívül finomak és változatosak. Különböző növényi alapanyagokból készülnek, például mandulából, kókusztejből, szójából vagy kesudióból, egyedi ízvilágot kölcsönözve. Gyümölcsökkel, lekvárokkal, fűszerekkel teljesen egyedivé varázsolhatók.

5. Környezetbarát

Csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás

A növényi joghurtok készítése és fogyasztása környezetbarát megoldás, mert csökkenti az  állattenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátást.

Az állatok trágyázása, a takarmány előállítása és szállítása, és az állattenyésztéshez kapcsolódó más tevékenységek jelentős mennyiségű szén-dioxiddal terhelik a környezetet. Az állattenyésztés jelentős hatással van az üvegházhatású gázok globális kibocsátására, és számos tanulmány kimutatta, hogy egyik fő forrása a klímaváltozásnak.

A tej- és hústermelés jelentős része az állattenyésztésből származik, és a tejmentes alternatívák fogyasztása egy módja lehet annak, hogy redukáljuk ezeket a negatív hatásokat.

LEGYÉL TE IS TUDATOS: Ha egyre többen választanának tejmentes alternatívákat, az állattenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátás mértéke jelentősen csökkenthető lenne.

Csökkenthető a vízfogyasztás

A vízfogyasztás csökkentése szempontjából az egyik leghatékonyabb megoldás a növényi alapú ételek és italok fogyasztása. Az állattenyésztés és az állati termékek előállítása ugyanis nagyobb vízfogyasztással jár, mint a növényi alapúaké.

ÉRDEKESSÉG: Például egy kilogramm marhahús előállítása kb. 15 000 liter vizet igényel, míg a búza termesztéséhez és feldolgozásához kb. 900 liter vízre van szükség kilónként.

A növényi alapú ételek és italok jelentősen csökkenthetik az ökológiai lábnyomot. A vegán termékek választása igen hatékony módja annak, hogy kevesebb legyen az egy főre jutó vízfogyasztás és hozzájáruljunk a fenntartható élelmiszertermeléshez és életmódhoz.

6. Gazdaságos

A növényi joghurt házilag sokkal olcsóbb lehet, mintha boltban vásárolnánk.

A tejmentes joghurt alapanyagai, például a szója, a kókusz vagy a rizs ára általában alacsonyabb, mint az állati eredetű tejeké.

Ha otthon készítjük el a tejmentes joghurtot, akkor nem kell fizetnünk az adalékanyagokért, például a tartósítószerekért, ízfokozókért, színezékekért, amelyeket a bolti joghurtokban gyakran használnak.

Vegán joghurt házilag: a kedvenc receptjeink

A tökéletes reggeli!

Egyszerű tejmentes joghurt házilag  – a tökéletes reggeli

Hozzávalók:

  • 1 bögre növényi tej (pl. mandulatej, szójatej, kesutej stb.)
  • 1 evőkanál növényi joghurt 
  • 1 evőkanál méz vagy kókuszvirág cukor (opcionális)
  • ízlés szerinti gyümölcs, magok, zabpehely stb. (opcionális)

TIPP: Joghurt helyett itt is használhatsz probiotikumot. Sűrítéshez pedig jó megoldás lehet a pektin.  

Elkészítés:

  1. A növényi tejet 40-45 fokra melegítjük. 
  2. Hozzáadjuk a növényi joghurtot és alaposan, csomómentesre keverjük.
  3. A keveréket egy steril üvegbe vagy tálba öntjük, majd tiszta konyharuhával vagy fedővel letakarjuk. Ezután meleg helyen – például a konyhapulton –  legalább 6-8 órát állni hagyjuk.

EXTRA TIPP: Ha szeretnéd megbolondítani kedvenc joghurtodat, ízlés szerint édesítheted, vagy gyümölccsel, magvakkal, zabpehellyel turbózhatod.

A növényi joghurtot akár 5-7 napig is tárolhatod légmentesen lezárva a hűtőben.

Kókuszjoghurt házilag: nagyon finom!

Kókuszjoghurt házilag

És jöjjön most egy igazi kókuszos kedvenc, ami akár napindítónak is tökéletes, vagy bármikor, ha egy egészséges, tejmentes desszertre vágysz.

Hozzávalók:

  • 2 bögre kókusztej 
  • 2 evőkanál édesítőszer (pl. méz, juharszirup vagy agave szirup)
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1/4 teáskanál probiotikum por (opcionális)

Elkészítés:

  1. Öntsük a kókusztejet egy turmixgépbe. Adjuk hozzá az édesítőszert, a kókuszreszeléket és a vanília kivonatot vagy a kikapart vaníliarúd belsejét.
  2. Turmixoljuk össze az összetevőket alaposan, hogy sima és krémes állagot kapjunk.
  3. Adjuk hozzá a probiotikum port és dolgozzuk össze újra.
  4. Öntsük a joghurtot egy steril befőttesüvegbe vagy üvegtálba.
  5. Fedjük le a joghurtot steril fedővel vagy tiszta konyharuhával.
  6. Tegyük a joghurtot egy sötét, meleg helyre, és hagyjuk állni 12-24 órát, amíg be nem sűrűsödik.
  7. Hűtőszekrényben tároljuk.

ZERO WASTE TIPP: Készítsd el saját joghurtodat kis méretű – például 2 dl-es –  befőttes üvegekbe, amelyeket bármikor könnyedén magaddal vihetsz. 

Neked melyik a kedvenc joghurtod? Írd meg nekünk kommentben!