Ugye emlékszel, milyen jó is volt gyerekkorodban órákon át gyurmázni, megformálni kicsi ujjaiddal a figurákat, pöttyös labdát, autókat? Ma is minden kisgyerekes család alapfelszereltsége a gyurma, ami olyan nagyszerű játék, hogy fejleszti is a kicsiket: a kézügyességet, a kreativitást, a térlátást, a türelmet. Megmutatjuk most, hogyan készül a színes és illatos házi gyurma!
Egyszerűbb, mint gondolnád!
Nem kell bonyolult procedúrára, rengeteg koszos edényre, és bosszúságra gondolnod, ha gyurma készítésről van szó. A gyurma házilag főzés nélkül elkészíthető, ráadásul a háztartásodban fellelhető alapanyagokon kívül nem is lesz semmi extra vagy drága összetevőre szükséged. A házi gyurma elkészítéséhez ezek a hozzávalók kellenek:
- 1,5 bögre liszt
- 1 bögre víz
- negyed bögre só
- 1,5 evőkanál étolaj
- 1 csomag üdítőital por
- ételfestékek
Csináld magad!
Ha összekészítetted az alapanyagokat, akkor indulhat is a DIY gyurmagombóc készítés! Meglátod, az eredmény olyan lesz, mint a Play Doh gyurma házilag, csak jelentősen olcsóbb! Hogy mit
kell tenned?
- Melegítsd, de ne forrald fel a 1,5 bögre vizet, add hozzá az üdítőitalport és az étolajat. Az italporra csak a házi gyurma illatosítása miatt van szükséged, ezért válassz olyan semleges, fakó színű port, aminek jó illata van.
- Az így kapott masszát oszd el annyi felé, ahány színt szeretnél keverni, és mindegyik adaghoz adj pár csepp ételfestéket a kiválasztott színekből.
- Keverd össze a sót és a lisztet egy bögrében, majd oszd ezt is szét egyenlően annyi felé, ahány színű gyurmát készítesz.
- A forró színes-vizes masszákat keverd össze a kiporciózott sós liszttel, és keverd mindegyiket simára fakanállal.
- Ha már nem forró a gyurma, akkor gyúrd át kézzel is, hogy ne maradjon benne csomó. Ha túl lágy a gyurmád, akkor még adj hozzá lisztet, hogy keményebb legyen, de vedd számításba, hogy a meleg gyurma puhább, mint amikor már kihűlt az anyag.
Provident tipp
Italporral is elérheted, hogy színes gyurmád legyen! Nem kell feltétlenül ételszínezőt is használnod a házi gyurma elkészítéséhez, elég, ha erős színű italport választasz, ami megszínezi majd a gyurmádat.
Ha mégis ételszínezővel szeretnél dolgozni, akkor viszont figyelj arra, hogy a kellemes illatot adó italporod ne legyen erős színű!
Van hasonló házi trükköd? Oszd meg velünk kommentben!