A kovászos uborka a nyár igazi slágere. Az isteni savanyúság pár nap alatt elkészíthető, önmagában is rágcsálható, vagy feldobhatjuk vele szendvicseinket, hamburgereinket, jól passzol a húsokhoz, halakhoz, ideális salátákba. És nem mellesleg nagyon hűsítő a kánikulában. A koviubi bővelkedik vitaminokban és hozzájárul a bélflóra és a gyomor egészséges működéséhez. Sőt, még a bőrnek is jót tesz! Cikkünkben most megismerkedhetsz a tökéletes kovászos uborka készítés titkaival. Tippeket adunk, hogy mikre érdemes odafigyelned és találsz néhány bevált receptet is.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért szeretjük annyira a kovászos uborkát?

Nincs igazi nyár roppanós és illatos kovászos uborka nélkül. Sokan szeretik csak önmagában majszolgatni, és persze tökéletes társa különböző ételeknek. Nézzük is meg a legjobb párosításokat!

Miért szeretjük ennyire a kovászos uborkát?
  • Húsokhoz, halakhoz – A kovászos uborka savanyú íze jól kiegészítheti a húsok, halak ízvilágát, különösen a sültek, grillezett ételek mellé kiváló választás.
  • Tésztákhoz – Kicsit érdekes házasságnak tűnhet, de a koviubi például krumplis tésztához isteni, és sokszor ázsiai tésztás ételekben is helyet kap.
  • Salátákba – A kovászos uborka a salátáknak elragadóan friss és savanyú ízt kölcsönöz. Remekül illik például a franciasalátába, de bármilyen primőr zöldségekből készülő egyvelegben fantasztikus.
  • Burgerekbe, szendvicsekbe –  Az uborka jól harmonizál a húspogácsákkal, sajtokkal és szószokkal a hamburgerekben, de egy egyszerű sajtos vagy zöldségkrémes szendvicsnek is karaktert kölcsönöz.
  • Levesbe – Furcsán hangzik, ugye? Bizony, a kovászos uborka leves az egyik legtrendibb étel a forró napokon.

Kovászos uborka hatása: mitől olyan egészséges?

Azt tehát már tudjuk, hogy mennyire ideális társa ételeinknek, arról azonban kevesebb szó esik, hogy miért olyan egészséges a kovászos uborka. Lássuk!

  • Probiotikumok forrása – A kovászos uborka bővelkedik jótékony baktériumokban, amelyek segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát.
  • Emésztést serkentő hatású – A fermentált ételek – így a kovászos uborka is – enzimekben gazdagok, melyek elősegítik az emésztést, hozzájárulnak az értékes tápanyagok jobb felszívódásához. 
  • Magas tápértékű – A kovászos uborka alacsony kalóriatartalmú, de magas tápértékű finomság. A-, B- és C- és K-vitaminban, valamint rostokban és antioxidánsokban gazdag.
  • Hidratál – A kovászos uborka magas víztartalma miatt segíthet a hidratáció fenntartásában a meleg nyári napokon.

Ezért igyál kovászos uborka levet!

A kovászos uborka leve nagyon hasznos különböző egészségügyi problémák esetén.

  • Emésztési problémák kezelése – A probiotikumok által a kovászos uborka leve segíthet csökkenteni az emésztési problémákat, mint például a puffadás, a gyomorégés, jótékony hatású irritábilis bél szindróma (IBS) esetén.
  • Immunrendszer erősítése – A kovászos uborka leve bővelkedik vitaminokban, ezért remekül támogatja az immunrendszer működését. 
  • Csökkenti az oxidatív stresszt – A kovászos uborka lé magas antioxidáns tartalma révén segíthet csökkenteni az oxidatív stressz szintjét a szervezetben, amely szerepet játszik a krónikus betegségek kialakulásában.
  • Bőrápolás – A kovászos uborka leve hatékony bőrápoló. Használhatjuk arclemosóként vagy tonikként, segít megtisztítani a bőrt, és csökkenti az akné és a pattanások megjelenését. A C-vitamin hozzájárul a bőr rugalmasságának javításához.

Kovászos uborka készítése: 3 ok, hogy miért lássunk neki otthon?

Koviubit gyakorlatilag bárhol vásárolhatsz, azonban ha kóstoltál már házi készítésű uborkát, akkor egyértelmű, hogy minden érv az otthoni verzió mellett szól.

Első ok: Egészségesebb

Saját kovászos uborkádba pontosan az kerül, amit te szeretnél. Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket és aromákat. Egy valódi probiotikum bomba lesz, amit bélflórád is meghálál.

Második ok: Pénzt takaríthatsz meg

A házi koviubi készítése pénztárcabarát megoldás, lényeges olcsóbban elkészítheted, mintha leemelnéd a boltban a polcról, különösen, ha nagy mennyiségben gondolkodsz, akár fél áron is megvan kedvenc savanyúságod.

Harmadik ok: Sokkal fincsibb

Az otthoni uborka készítésben az a jó, hogy mindent ízlésed szerint formálhatsz. Például vannak, akik kifejezetten szeretik a sót, ebben az esetben az ubit is lehet sósabb verzióban készíteni. Mások a borsért rajonganak, akkor ezzel lehet bőkezűbben bánni, vagy éppen a kaporral zsonglőrködni.

Házi uborka

Kiváló terep lehet, hogy különböző ízekkel,fűszerekkel kísérletezz, sőt akár más zöldségeket is hozzáadhatsz, így egyedi kovászos uborkát készíthetsz.

Provident tipp: Álmaid konyhájában szeretnéd elkészíteni kedvenc koviubidat? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Tökéletes kovászos uborka receptek

Ahány ház, annyi szokás – igaz ez a kovászos uborkára is. Rengetegféle receptet találhatunk az interneten, és szájhagyomány útján is jópár izgalmas receptúra kering. Nézzünk most meg néhány igazán népszerűt! 

Hagyományos kovászos uborka

Jöjjön először is a hagyományos recept kovászos kenyérrel, ahogy nagyanyáink készítették.

Hozzávalók:

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 1-2 szál friss kapor
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál só
  • 3 liter víz
  • 1-2 szelet kovászos kenyér

Elkészítés:

  1. Alaposan mossuk meg az uborkákat. Végeiket vágjuk le, hosszában kissé vagdaljuk be őket, így jobban át tudja járni a kovászos lé.
  2. Tegyük egy 5 literes befőttes üveg aljára a kaprot és fokhagymát, majd helyezzük rá az uborkákat. 
  3. Forraljuk fel a vizet a sóval, majd hagyjuk langyosra hűlni és öntsük rá az uborkákra. Ügyeljünk arra, hogy a víz teljesen ellepje az ubikat.
  4. A tetejére tegyünk rá a kenyeret, majd fedjük le egy tányérral, hogy tudjon forrni.
  5. Ha nincs elegendő víz az ubin, pótoljuk és ellenőrizzük, hogy ne puhuljon meg túlságosan.
  6. Amikor elkészül, távolítsuk el fokhagymát és a kaprot, tegyük át az uborkákat zárható üvegedénybe vagy másik befőttes üvegbe, szűrjük át a levet. Majd tegyük hűtőszekrénybe, ahol 2-3 hétig bátran tárolhatjuk.

Mikor jó a kovászos uborka? Az ubik 3-5 nap alatt lesznek tökéletesek. Tévedés, hogy csak akkor lehet kovászos uborkát készíteni, ha közvetlen napfény éri az üveget. Szobában is nagyszerű fermentált ubit varázsolhatunk. 

Elronthatatlan kovászos uborka : ropogós kovászos uborka kenyér nélkül (gluténmentes)

Isteni ropogós koviubi természetesen kenyér nélkül is készíthető, így a gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a savanyú ínyencségről.

Hozzávalók: 

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 1-2 szál friss kapor
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál só
  • 3 liter víz (hideg)

Elkészítés: 

  1. A 3 l hideg vízben oldjuk fel a sót.
  2. Az uborkákat mossuk meg alaposan, majd vágjuk le a végüket és kissé vagdaljuk be őket. 
  3. Az uborkákat tegyük be egy 5 literes üvegbe és soronként dugdossuk közéjük a fokhagyma gerezdeket. 
  4. A tetejüket fedjük kaporral, majd öntsük rá a sós vizet.
  5. Lefedve tegyük ki félárnyékos helyre, de a szobában is elkészíthető. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
  6. Amikor jó az uborka, tegyük át tiszta üvegbe, szűrjük át a levet és tároljuk hűtőben.

A kenyér nélküli kovászos uborka hány nap alatt készül? Kb. 3-4 nap, mire beérik. Már a 3. napon érdemes megkóstolni.

Gluténmentes

Kovászos uborka krumplival (gluténmentes)

Szintén egy gluténérzékenyek számára ideális recept, ha krumplival helyettesítjük a kenyeret.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg kovászolni való uborka 
  • 2 csokor kapor
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 – 4 db  burgonya
  • 3 liter víz
  • 3 evőkanál só

TIPP: Bár az újkrumplinál nincs is finomabb, sokkal szerencsésebb az uborkához régi krumplit használni.

Elkészítés:

  1. Az uborkákat jól megmossuk, 2 végüket levágjuk és hosszában bevagdossuk őket.
  2. Az 5 literes üveg aljára betesszük a kapor felét és a fokhagymát.
  3. Erre rárakjuk a felkarikázott krumpli kétharmadát.
  4. Langyos, sós vízzel felöntjük, hogy teljesen ellepje az uborkákat.
  5. A tetejére ráhelyezzük a maradék kaprot és burgonya karikákat.
  6. Tányérral fedjük és félárnyékos helyre állítjuk az üveget.
  7. Ha elkészül az uborka, tiszta üvegbe tesszük, átszűrjük a levét és hűtőben 2-3 hétig vígan elvan.

A krumplival készült kovászos uborka mikor jó? A koviubi burgonyával is nagyjából 3-4 nap alatt készül el, attól függően, hogy mennyi napsütés éri, és milyen a hőmérséklet. A 3. napon már érdemes kóstolót tartani.

Kovászos uborka télire

A nyári koviubi bizony pikk-pakk elfogy, de mi van, ha télen is szeretnénk élvezni csodás ízeit? Nos, jöjjön most egy ilyen recept, természetesen tartósítószerektől mentesen!

Hozzávalók:

  • 2 kg kisebb uborka
  • 2 csokor kapor ízlés szerint 
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 1 db friss torma 
  • 3 evőkanál só 
  • 3 l  víz

Elkészítés: 

  1. Az uborkákat betesszük az 5 literes befőttes üvegbe. Ennél a receptnél nem szükséges levágni a végüket és bevagdalni. 
  2. A megpucolt fokhagymát, a felkarikázott tormát, valamint a kaprot az ubik tetejére rakjuk.
  3. A vizet felforraljuk a sóval, majd langyosra hűtjük és az uborkára töltjük, hogy teljesen ellepje őket.
  4. Légmentesen lezárjuk az üveget és 2-3 napra fejjel lefelé állítjuk. Nem kell napra tenni, mehet fel a polcra.

NEM ÁRT TUDNI: Az ubi nagyjából 2-3 hét múlva zavaros lesz, majd leülepszik. Ilyenkor  nem kell megijedni, nem romlott meg.

TIPP: Amikor a hidegebb napokon elővesszük, mindig ügyeljünk rá, hogy túlnyomás fog uralkodni az üvegben, ezért bánjunk vele óvatosan, mintha szénsavas üdítőről lenne szó. Előfordulhat, hogy spriccel.

Hogyan tároljuk? Miután felbontottuk, tegyük hűtőbe, ahol kb. 2 hétig eltartható.

Gyors kovászos uborka recept

Előfordulhat, hogy nincs 3-4 napunk rá, míg szépen, komótosan elkészül az uborka, mert például váratlanul vacsora vendégek jelentkeztek be. Ilyenkor jöhet a gyors, 24 órás koviubi.

Hozzávalók:

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 2 l víz
  • 100 ml 20%-os ecet
  • 2 evőkanál só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag kapor

Elkészítés:

  1. Az uborkát alaposan megmossuk.Végeit levágjuk és hosszában kicsit bevagdossuk.
  2. Az üveg aljára betesszük a kaprot, a fokhagymát és bepakoljuk az uborkákat
  3. A többi hozzávalót összeforraljuk és még forrón az uborkára öntjük.
  4. Lefedjük és 1 napot meleg helyen állni hagyjuk.

Koviubi: a leggyakoribb kérdések

Végül nézzünk meg néhány kérdést, ami felmerülhet a munkálatok során.

Milyen uborkából készül a kovászos uborka?

  • A koviubihoz mindig kovászolni való uborkát vásároljunk.
  • A kígyóuborka nem alkalmas erre a célra.
  • A legideálisabbak a nagyjából 10-13 cm-es darabok, az ennél kisebbek az ún. csemege uborkába tartoznak.
  • Érdemes arra figyelni, hogy nagyjából azonos méretűek legyenek az ubik.
  • Sose tegyünk puha uborkákat az üvegbe.
  • Ha érdes, szúrós a héja az ubinak, az arra utal, hogy nagyon friss az uborka.

Kovászos uborka: mennyi só kell hozzá?

A kovászos uborka készítéséhez a só mennyisége az uborkák és a víz mennyiségétől függ, de saját ízlésünk is befolyásolja. Általánosságban érdemes úgy számolni, hogy annyi evőkanál sót használjunk, ahány liter vizet.

Mennyi só kell hozzá?

Mikor jó a kovászos uborka?

Ez annak függvényében változhat, hogy milyen meleg és mennyire napos helyen készíted. Vannak, akik csak nagy melegben, napsütéses időben állnak neki a koviubinak, esetükben 2-3 nap alatt is beérhet. 

Hűvösebb időben, árnyékos helyen vagy szobában 3-5 nap szükséges hozzá.

A kovászos uborka hány fokon lesz tökéletes?

Általánosságban a 25-27 fok körüli hőmérséklet ideális. Ez a kert, erkély árnyékosabb zugát jelenti. Egyáltalán nem előnyös, ha 30-40 fokon készítjük az uborkát.

Miért puhul meg a kovászos uborka?

Ha megpuhul az uborka, az annak a jele, hogy túlerjedt, azaz nem vettük ki időben. Érdemes már a 3. napon megkóstolni az egyik ubit, hogy elkerüljük a löttyedést.

Miért habzik a kovászos uborka?

A kovászos uborka természetes fermentációs folyamat eredményeként készül. A fermentáció során a baktériumok és az élesztők a cukrokat és az egyéb szénhidrátokat a zöldségben savakká alakítják át. Ennek a folyamatnak az eredménye a savanyú íz és a frissesség megőrzése.

Amikor a kovászos uborka fermentációs folyamata zajlik, a baktériumok és az élesztők gázokat bocsátanak ki, melyek buborékok formájában jelennek meg. Tehát a habzás teljesen normális, a fermentációs folyamat természetes velejárója. 

Miért keserű a kovászos uborka?

Megeshet, hogy az uborkák nem voltak frissek és érettek amikor üvegbe tettük őket. 

Az is lehetséges, hogy az uborka fajtája keserű ízű – ezeket egyébként nem szokták javasolni koviubi készítéshez -, ezért érdemes mindenképpen olyat választani, ami kifejezetten kovászolásra alkalmas.

Mikor romlott a kovászos uborka?

Amennyiben a kovászos uborka leve elszíneződik, zavarossá válik, joggal gyanakodhatunk, hogy megromlott. A jeleket azonban nem szabad összetéveszteni az ubi természetes fermentációs folyamatával, amikor habos lesz, forr és kicsit tejes színezetet kap. A legegyszerűbb megszagolni és megkóstolni, hogy valóban megbuggyant az uborka, ez nagyon könnyen felismerhető.

Mitől romolhat meg az ubi?

  • Elképzelhető, hogy a kenyér, amit használtunk penészes volt, ilyen esetben sajnos az uborka is tönkremehet.
  • A befőttes üveget érdemes mindig csírátlanítani például forró vizes öblítéssel, vagy betehetjük pár percre a sütőbe, mikróba, elpusztítva azokat a kórokozókat, melyek miatt romlott lehet az uborka.
  • Fontos, hogy miután elkészült az ubi, mindig tegyük hűtőbe, ellenkező esetben nem sokáig élvezhetjük ezt az ínycsiklandó csemegét.

Te hogyan szoktad készíteni a kovászos uborkát? Írd meg nekünk kommentben!