Provident
blog

Közös vagy külön kassza a házasságban

boldogító igen kimondása után sok minden megváltozik egy fiatal pár életében, a pénzügyeket azonban még jobb az elején tisztázni!

Külön kassza vagy közös kassza? Nem egyszerű kérdés, azonban jobb idejében helyre tenni egymás között a dolgokat, nehogy később legyen belőle konfliktus, félreértés, probléma.

A nagy kassza kérdés

A közös élet, már akkor, ha együtt éltek felvet anyagi jellegű kérdéseket is. Közös bérleti díj, közös rezsi, közös hűtő… De ki fizet és mennyit? Természetesen több opció is létezik, a legfontosabb talán mégis csak az, hogy mindkét fél számára kényelmes, komfortos legyen, senki se érezze magát sarokba szorítva.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsátok meg közösen az elképzeléseiteket!

Közös kassza előnyei

Bizonyára mindketten rendelkeztek önálló bankszámlával, amit a nagy nap után is megtarthattok, vagy nyithattok egy új számlát is, ha úgy döntötök, hogy a továbbiakban a közös kassza bizonyul a legjobb kompromisszumnak. A közös bankszámla növeli bennetek az egymás iránti bizalmat és abban az esetben is jó ötlet, ha később új taggal bővül a család és egyikőtök otthon marad a picivel. Ebben az esetben minden egyértelmű, egy helyre folynak be a bevételek, minden közös, így egyszerűen lehet a kiadásokat is rendezni.

Közös kassza tippek:

– Törekedjetek a kompromisszumra!
– Tekintsetek egymásra egyenlő félként: lehet, hogy most az egyikőtök keres többet, de könnyen előfordulhat, hogy a jövőben egy előléptetés, munkanélküliség, GYES-t követően ez az állapot változni fog.
– A nagyobb kiadásokat mindig beszéljétek meg, de amíg a kereten belül vagytok, ne helyezzetek egymásra nyomást a pénzügyekkel kapcsolatban.
– Legyetek őszinték és mondjátok el mindig, hogy mit gondoltok!

A közös és külön kassza előnyei és hátrányai

Közös kassza hátrányai

Könnyen adódhat probléma abból, ha az egyik fél kevesebbet keres, ezért úgy érzi, vagy azt éreztetik vele, hogy nem egyenlő felek a pénz elköltésében. A „saját pénz” hiányával az önállóság is csorbát szenvedhet, felmerülhet az elszámoltathatóságtól való félelem is.

Amennyiben az egyik fél magához ragadja a pénzügyek irányítását azzal a párja függőségbe kerülhet tőle, főleg, ha ezt „erőszakkal” teszi meg. Persze létezik az a szituáció is, amikor kényszerből kerül az egyik félhez ez a szerep, ha pénzügyileg felelőtlen társra akadt az életben. Természetesen egyik sem jó, nagyon fontos, hogy kompromisszumos megoldás szülessen és mindkét fél elégedett legyen!

Külön kassza előnyei

A befolyt pénz az „enyém”, senkivel nem kell elszámolnom azzal, hogy miért költöttem el egy nagyobb összeget vagy, hogy éppenséggel milyen megtakarításaim vannak. A közös költségek felét kell csak eltenni, minden más marad úgy, ahogy volt, azt pedig könnyedén lehet egy harmadik, közös számlán vezetni.

Külön kassza hátrányai

Egyszer te fizetsz, egyszer én? De most éppen ki jön? Könnyű elveszíteni a fonalat, ha arról van szó, hogy bizonyos dolgokat hogyan rendezzetek. A külön kassza is jelenthet konfliktus forrást, éppen úgy, mint a közös kassza. A kérdés csupán az, hogy ti egymás között milyen bizalmi kapcsolatban álltok, őszintén áttudjátok-e beszélni a pénzügyeiteket.

A külön kassza a házasságban is lehet egy megoldás, de csak akkor, ha maradéktalanul elégedettek vagytok vele és a kiadásokat problémamentesen rendezni tudjátok.

Pénzügyi tippek a házasságban

Ha nehezen juttok dűlőre, akár egy pénzügyi tanácsadót is bevonhattok a tervezésbe, aki segít felderíteni a rejtett költségeket és a bevétel növelésének lehetőségeit.

Lássátok tisztán a pénzügyi helyzeteteket!

A házasság valódi csapattá kovácsol össze benneteket, melybe az is beletartozik, hogy mindketten tisztában vagytok a pénzügyi helyzetetekkel, a kiadásokkal és a rezsivel, hogy senkire se háruljon igazságtalanul nagy teher.

Nem érdemes dugipénzt tartani, jobb, ha mindenki tisztában van a családotok pénzügyi helyzetével.

Készítsetek pénzügyi tervet az esküvő utánra (is)!

Már a házasság elején kihagyhatatlan lépés, hogy tisztázzátok, kinek milyen adósságai vannak és azt együtt vagy esetleg külön kívánjátok-e törleszteni.

Legyen költségvetésetek!

A családi költségvetés készítése átláthatóvá teszi a pénzügyeiteket és a mindennapjaitokat is megkönnyíti. Lényeges, hogy hosszú távú – akár 1-5 éves – tervet is felállítsatok, amiből kiderül, mikor lehet új autóra, konyhafelújításra vagy a fűtés korszerűsítésére beruházni.

Előtakarékossági számla az esküvő után – Gondoljatok a jövőre!

Egy előtakarékossági folyószámla olyan biztonságot jelent a családnak, ami megkímél a rohanó hétköznapokon attól a nyomástól, hogy mi lesz, ha a hónap végén elfogy a pénz.

Ha a fizetésetek 10-10%-át félre tudjátok tenni, akkor máris megalapoztátok a jövőbeni nyugalmatokat.

Ne feledjétek, hogy semmi sincs kőbe vésve: ha változik az élethelyzetetek, beszéljétek át újra a pénzügyeket, de mindig legyetek rugalmasak és kompromisszumra készek.

Tippek a közös kasszához

Legyen meg az anyagi biztonságotok!

Kiemelt fontosságú, hogy legyen egy úgynevezett sürgősségi alapotok, amihez a vészterhes időkben hozzáférhettek. Ez pláne igen, ha gyermekekkel bővül majd a családotok.

Ez az elkülönített pénz igazi mentőövként szolgál arra az esetre, ha valaki elvesztené a munkáját vagy betegség ütné fel a fejét, esetleg nagyobb váratlan kiadás adódna.

Általános szabályként elmondható, hogy 6 havi fizetés már olyan összegnek számít, ami a nehezebb időszakokon is átlendíti a családot.

Alkossatok csapatot a pénzügyekben is!

Az őszinteség és a bizalom a pénzügyekben is kifizetődő, hiszen a komoly párkapcsolati kérdések közül ez az egyik. Néhanapján előfordulhat, hogy valaki túlköltekezik, de veszekedés helyett próbáljátok higgadtan orvosolni a problémát.

Remek ötlet, ha megosztjátok a feladatokat: ha egyikőtök a bevásárlásban, míg a másikotok a befektetésekben jeleskedik, eszerint dolgozzatok össze, hogy a közös kassza vagy éppen a vegyes kassza is jól működhessen.

A nehéz időkben se feledd a fogadalmad, mert minden időszak csak átmeneti, törekedjetek rá, hogy együtt lábaljatok ki a válságos helyzetekből is.