Provident
blog

Kürtőskalács receptek: így készíts isteni kürtőskalácsot házilag

A kürtőskalács eredetileg Székelyföldről származik, a ropogós, karamellizált külsővel büszkélkedő finomság azonban Magyarországon is egyike a legkedveltebb édességeknek, sőt, 2015-ben Hungarikum lett. Vásárokban, fesztiválokon csalogatja az édességimádókat, de a városi séták alkalmával is rengeteg helyen találkozhatunk kürtőskalács árusokkal. Házi sütése nem olyan elterjedt, sokan idegenkednek tőle, mivel túl bonyolultnak gondolják. Jó hír azonban, hogy otthon is könnyen, gyorsan megsüthető. Cikkünkben most megmutatjuk a házi kürtőskalács készítés fortélyait és szuper recepteket ismerhetsz meg, hogy elkápráztathasd a családodat, barátokat. Elő tehát a sodrófákkal, jöjjenek a kürtőskalács trükkök!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A kürtőskalács története

A kürtőskalács eredetével kapcsolatban számos elmélet kering a köztudatban. Az egyik verzió szerint a honfoglaló magyarok a portyázások idején, amikor lisztet és tojást szereztek, a tésztát kürtjeikre tekerve, tábortüzek mellett sütötték a finomságot. Mások azt állítják, hogy a kürtőskalács csak azok után jelent meg, hogy az őseink letelepedtek és konyhával rendelkeztek.

Egy legenda szerint a kürtőskalács története a tatárjárás idejére vezethető vissza. Székelyföld lakossága menedéket talált a hegyekben és az ott lévő barlangokban, és egy asszony különleges kalácsokat sütött hamuból és maradék lisztből, melyeket dorongokra vagy póznákra húztak fel. A tatárok ezt látva elvonultak, és innen ered a “kürtőskalács dorongfánk” név.

Elbeszélések szerint a kürtőskalács receptje már a XV. században megtalálható volt a középkori szakácskönyvekben. Azonban a XX. század közepére az édesség majdnem teljesen eltűnt a magyar nyelvterület jelentős részéről, csak Székelyföldön őrizték meg hagyományos formáját. A modern időkben újra felfedezték, és a kürtőskalács fesztiválok, vásárok révén ismét reneszánszát éli, változatos ízvilágával és kreatív töltelékekkel.

Honnan kapta a nevét a kürtőskalács?

Ahogy történetével, úgy elnevezésével kapcsolatban sincs teljes egyetértés. Vannak elméletek, miszerint nevét a kályhacsőre emlékeztető formája miatt kapta, amit Székelyföldön kürtőcsőnek neveznek. Mások a kürtőskalács sütési folyamatából, vagy a kürtőskalács sütőfa jellemzőiből vezetik le a nevet.

Európa-szerte népszerű a kürtőskalács

A kürtőskalács nemcsak Erdélyben és Magyarországon, hanem számos más európai országban is nagyon közkedvelt. Svédországtól Litvániáig, Lengyelországtól Németországon át egészen a Pireneusokig a kürtöskalács sok nép gasztronómiai kincse.

A cseh trdelnik, a német Baumkuchen, az ónémet Ayrkuchen vagy Spiesskuchen, az osztrák Prügeltorte, a szász Baumstriezel, a svéd spettekaka, a litván ragoulis, a lengyel sękacz és a francia gâteau-à-labroche mind egymás rokonai. 

A hagyományos ízekhez tartozik a fahéjas, vaníliás, diós, de ma már rengeteg féle változatban találkozni az édességgel. Készítik vegán, gluténmentes változatban is, gyümölcsökkel, sőt fagylaltok tölcsérjeként is nagyon népszerű.  

ÉRDEKESSÉG: Annak, hogy milyen kürtőskalácsot vásárolhatunk, pontos előírásai vannak annak érdekében, hogy csakis minőségi édességeket fogyaszthassunk. Ennek megfelelően a kürtőskalácsnak hagyományos technológiával, kelt tésztából kell készülnie, amelynek hossza min. 17 cm, kisebbik belső átmérője legalább  5 cm. Sütődorongra tekerik, cukorral szórják, majd parázs vagy más hőforrás felett kisütik.

Provident tipp: Szeretnél Te is ínycsiklandó házi kürtőskalácsot készíteni álmaid konyhájában? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Házi készítésű kürtőskalács: érdemes belevágni?

Abszolút! A kürtőskalács otthoni elkészítése nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk. Ráadásul mivel sok helyütt akár több ezer forintot is elkérnek egy finomságért, lényegesen olcsóbban megúszhatjuk, ha magunk látunk neki a sütésnek.

Legyen szó kerti parti hangulatról vagy egy egyszerű konyháról, a kürtőskalács sütése mindenhol megvalósítható. Választhatod kertben a hagyományos, parázson történő sütést, ami különleges társasági élmény lehet. De akár egy modern konyhában sütőben is nekiállhatsz, a végeredmény zseniális.

Kürtőskalács házilag: tippek, trükkök

 Íme néhány praktikus tanács a házi kürtőskalács elkészítéséhez:

  1. Válassz minőségi alapanyagokat!

A kürtőskalács mindössze néhány alapanyagból készül, fontos azonban, hogy ezek mindig frissek és jó minőségűek legyenek. Elengedhetetlen a friss élesztő és tojások, a minőségi liszt és vaj.

  1. Fontos a megfelelő állagú tészta

Figyelni kell a tészta elkészítésére. A dagasztott kelt tésztánál elengedhetetlen, hogy  nagyon rugalmas és könnyű legyen. Nem szabad túl szárazra, sem túl nedvesre gyúrni.

  1. A tészta pihentetése

A tésztát mindig legalább 1 órán át pihentesd, hogy duplájára tudjon kelni.

  1. Legyen egyenletes a nyújtás

Ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapj, fontos, hogy a tésztát egyenlő vastagságúra nyújtsd ki, hogy megfelelően tudjon majd sülni.

  1. A kürtőskalács lelke, a dorong

Ha a kerti, parázson történő sütést választod, akkor érdemes lehet beszerezni házi kürtőskalács sütő dorongot, amely készülhet fából vagy rozsdamentes acélból. Azonban akkor sincs semmi vész, ha nincs ilyen otthon, egy alufóliába tekert sörös- vagy üdítős doboz tökéletesen végzi majd a dolgát.

  1. Egyenletes cukrozás a ropogós külsőért

Cukrozd be a kürtőskalácsot gondosan, ne hagyj ki egyetlen részt sem. Ez adja majd a karamellizált, ropogós külsőt, amit annyira szeretünk.

  1. Sütési hőfok és idő

Sütés előtt melegítsd elő a sütőt a recept szerinti –  általában 175-220 – hőfokra. Fontos, hogy ne legyen alacsony hőfokon, mert a kürtőskalácsnak kellően ropogós külsőt kell kapnia. Figyelj a sütési időre is, ez hőfoktól függően nagyjából 15-25 perc. Fontos, hogy a kalács szép aranybarna legyen.

  1. Ízek és variációk

Ne félj kísérletezni az ízekkel! A forró cukormázra szórhatsz mandulát, diót, fahéjat, kókuszt, vaníliát, mézeskalács fűszerkeveréket. Szervírozhatod fagyival. 

Ne feledd, a frissen sült kürtőskalács mindig a legfinomabb!

Isteni házi kürtőskalács receptek

Most pedig lássunk néhány szuper receptet, hogy otthon élvezhesd a friss kürtőskalács mennyei ízeit.

Házi kürtőskalács sörösdobozon

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 ml langyos tej
  • 50 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 100 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 2 tojás
  • csipet só

A tetejére:

  • 200 g kristálycukor
  • fahéj, vaníliás cukor, darált dió stb. ízlés szerint (opcionális)

Elkészítés:

  1. Az élesztőt keverd el a langyos tejben és a cukorral egy tálban. Hagyd állni kb. 5-10 percig, amíg a keverék habosodni kezd.
  2. Egy nagy tálban gyúrd össze a lisztet, a sót, a tojásokat, és a szobahőmérsékletű vajat.
  3. Öntsd hozzá az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, majd gyúrd össze egy sima tésztává. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet vagy vizet, hogy a tészta ne legyen túl száraz vagy túl nedves.
  4. Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni egy órán keresztül vagy amíg duplájára nem dagad.
  5. Közben keverd össze a cukrot és a fahéjat, vagy készítsd elő a vaníliás cukrot vagy darált diót egy tányéron, amibe majd a kürtőskalácsot forgatni fogod.
  6. Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki egyenlő – nagyjából fél centi – vastagságúra, majd vágj belőle 2 cm-es csíkokat.
  7. A sörös dobozokat csomagold alufóliába, majd felületüket olajozd. Ezután a csíkokat szorosan tekerd fel.
  8. A feltekert tészta felületét szintén olajozd, majd hempergesd kristálycukorba.
  9. Tedd a dobozokat sütőpapírral bélelt tepsibe.
  10. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és süsd aranybarnára nagyjából 20-25 perc alatt úgy, hogy kb. 3-4 percenként forgatsz a dobozokon.
  11. Miután kivetted a sütőből, még forrón forgasd meg fahéjas vagy vaníliás cukorban, esetleg darált dióban ízlés szerint. Majd hagyd őket kicsit hűlni, de frissen fogyaszd.

Erdélyi házi kürtőskalács sütőben

Az erdélyi kürtőskalács egy valódi gasztronómiai különlegesség, lássuk, hogyan készítheted el.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 30 g élesztő
  • 5 evőkanál porcukor
  • 8 dl tej
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 100 g olvasztott vaj

A forgatáshoz:

  • 150 g olvasztott vaj a kenéshez
  • 150 g kristálycukor a forgatáshoz
  • 100 g durvára vágott mogyoró, mandula, dió vagy kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. Langyos tejben keverj el egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, hagyd felfutni.
  2. Az átszitált lisztet tedd egy tálba, add hozzá a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót, majd gyúrd tésztává.
  3. Hagyd pihenni és kelni a tésztát egy órán át.
  4. Lisztezett deszkán nyújts ki fél centiméter vastagra ujjnyi széles csíkokat, majd tekerd fel őket alufóliával borított sütődobozra vagy dorongra szorosan. Ezután tészta felületét vajazd be, majd forgasd kristálycukorba.
  5. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
  6. Helyezd a dobozokat sütőpapírral bélelt tepsibe. 
  7. Kb. 12-14 perc alatt süsd meg kalácsokat, és még forrón hempergesd fahéjas cukorba.

Vegán kürtőskalács recept

Amennyiben nem fogyasztasz semmilyen tejterméket, vagy éppen tojást, akkor sem kell lemondanod a kürtöskalács élményéről. Jöjjön egy szuper vegán verzió!

Hozzávalók:

  • 350 g liszt
  • 200 ml langyos növényi tej
  • 20 g friss élesztő
  • 50 g cukor
  • 20 g olvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűlt kókuszzsír
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 45-50 g olvasztott növényi vaj
  • vaníliás cukor, fahéj, kókusz, kakaó (ízlés szerint a forgatáshoz)

Elkészítés:

  1. 40 fokra melegítsd fel a növényi tejet. 
  2. Egy tálban morzsold hozzá a tejhez az élesztőt, majd add hozzá a cukrot.
  3. Takard le és hagyd felfutni az élesztőt (kb. 10-15 perc).
  4. Olvaszd meg a kókuszzsírt és hagyd kihűlni. Ezután add hozzá az élesztős keverékhez.
  5. Ezt követően jöhet hozzá a liszt, a vaníliás cukor és csipet só.
  6. Dagaszd a tésztát addig, míg masszív nem lesz, ezután keleszd egy órán át. Takard le tiszta konyharuhával. Akkor jó a tészta, ha kicsit ragadósabb, levegős.
  7. Majd nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra és hosszában vágj 2-3 centis csíkokat. Tekerd fel őket alufóliával borított és növényi vajjal megkent sütődobozra vagy dorongra jó szorosan. 
  8. Majd a tészta felületét kend meg olvasztott vajjal.
  9. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
  10. Helyezd a dobozokat sütőpapírral bélelt tepsibe. 
  11. Kb. 12-14 perc alatt süsd meg kalácsokat, végül kend meg ismét egy kis vajjal, és még forrón hempergesd ízlés szerint fahéjba, kókuszba, vaníliás cukorba.

Gluténmentes kürtőskalács recept

És ha már mentes, akkor nézzünk egy olyan változatot is, amit gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.

Hozzávalók:

  • 250 g gluténmentes kenyér lisztkeverék
  • 1 csipet só
  • 8 g útifű maghéj 
  • 25 g cukor
  • 7 g porélesztő 
  • 1 tojás
  • 30 g olvasztott vaj vagy margarin
  • 200 g langyos tej (növényi tejjel is készíthető)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 g cukor (a forgatáshoz)
  • fahéj, kakaó, kókuszreszelék (ízlés szerint a tetejére)

Elkészítés:

  1. Tedd egy robotgépbe a lisztet, az útifű maghéjat, a sót, a cukrot, az élesztőt, valamint a citrom reszelt héját. 
  2. Ezután jöhet a tojás, a vaj vagy margarin, valamint a langyos tej.
  3. Kezdd el dagasztani a tésztát, amíg elválik az edény falától és formázható nem lesz.
  4. Majd keleszd a tésztát kb. 35–45 percig, míg duplájára nem nő.
  5. A megkelt tésztát nyújtsd téglalap alakúvá, és vágj 2-3 centis csíkokat. 
  6. Tekerd fel őket alufóliával borított és vajjal megkent sütődobozra vagy dorongra. 
  7. A tészta felületét kend meg olvasztott vajjal.
  8. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, majd tedd a  dobozokat sütőpapírral bélelt tepsibe. 
  9. Süsd meg kalácsokat nagyjából negyed óra alatt, végül kend meg ismét egy kis vajjal, és forgasd cukorba, illetve ízlés szerint fahéjba, kókuszba vagy kakaóba.

Neked melyik a kedvenc kürtőskalács recepted? Írd meg nekünk kommentben!