Cikkünkben összefoglaltuk Neked azokat a legfontosabb információkat, amit érdemes lehet tudnod a 2021-ben lakásfelújításra lehívható állami támogatásról!

2020 októberében a kormány bejelentette, hogy az idei évtől kezdődően lakásfelújítási támogatással bővül az otthonteremtési program. Az 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet 2021. január 1-jén lépett hatályba, és az alapján a támogatás legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. A rendelet tartalmazza a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására vonatkozó összes előírást, az igénybevétel feltételeit, amelyekről készítettünk egy összefoglalót, hogy tudd, miről érdemes tájékozódnod mindenképp, mielőtt belevágnál a projektbe!

Jelen összefoglaló anyag csak tájékoztató jellegű, a pontos és részletes feltételeket és információkat az 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet tartalmazza, illetve érdemes átolvasni az Államkincstár ehhez kapcsolódó tájékoztatóját is!

Általános tudnivalók

  • A vissza nem térítendő állami támogatást a lakásod vagy házad felújítására, meghatározott építési tevékenységekhez igényelheted.
  • Az állam által nyújtott támogatás mértéke a teljes felújítás számlával igazolt költségének maximum 50%-a, de legfeljebb 3 millió Ft.
  • A felújítás költségét Neked kell előre kifizetned, a támogatást az állam utólag adja.
  • Minden család csak egyszer igényelheti a támogatást.
  • A támogatás a legutolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig, egy összegben igényelhető.

Ki lehet lakásfelújítási támogatás igénylője?

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő, azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak igényelhetik közösen, együttes igénylőként.

Az igénylés további feltétele:

  • Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkezni az igényléskor.
  • Feltétel a köztartozás-mentesség.
  • Az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyek nem igényelhetik a támogatást.

Lakásfelújítási támogatás családok részére

Mely ingatlanra kérhető a támogatás?

Az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeire igényelhető. A támogatás továbbá abban az esetben igényelhető, ha az igénylők (vagy kiskorú gyermekeik) az érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű (az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyzett) tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

Fontos még, hogy az igénylő családnak (igénylők és gyermekeik) legalább egy éve a támogatással érintett lakásban kell élniük az igénylésnél, kivéve, ha: az anya várandós; még nincs egy éves a nevelt gyermek; vagy még nincs egy éve, hogy a tulajdonjogot megszerezték a támogatásban érintett ingatlanra.

Mely munkálatok finanszírozhatók a támogatásból?

Az otthonfelújítási támogatás beltéri és kültéri munkálatokra is igényelhető. A listát, hogy pontosan mely építési tevékenységekhez igényelhető a támogatás a rendeletben tudod megnézni!

Hogyan és milyen számlával kell igazolni a felújítást?

Ne felejtsd el gyűjteni a számlákat, hiszen minden anyagbeszerzést és munkadíjat számlával kell igazolnod, illetve a munkálatok elvégzéséhez szerződést kell kötnöd a szakemberekkel! Fontos, hogy fele-fele arányban számolhatod el az anyagköltséget és a munkadíjat. Emellett nem fogadható el az olyan számla, amelyet a felújítással érintett lakás vonatkozásában CSOK igénylése során már elszámoltak. Csak 2021. január 1. napját követően megkötött szerződések és kiállított számlák nyújthatóak be a támogatás igényléséhez.

A Provident kölcsöne megoldást jelenthet számodra!

Szeretnéd a lakásfelújítási támogatást igényelni, de a felújítási munkálatok elvégzéséhez nincsen fedezeted? A Provident kölcsön felvétele megoldás lehet a problémádra!

A Provident Havi kölcsön megoldást jelenthet a nagyobb anyagi kiadással járó események, élethelyzetek finanszírozására, illetve a nagyobb anyagi ráfordítást igénylő célok megvalósítására is. Éppen ezért a Provident Havi kölcsöne tökéletes megoldás lehet a lakásfelújítás munkálatok finanszírozására! A Havi kölcsön keretében a Providenttől akár 1 500 000 Ft összeget is igényelhetsz.

A Provident kölcsönei mellé külön díj ellenében Otthoni Szolgáltatást is igényelhető. Amennyiben igényled a kölcsön mellé külön díj ellenében otthoni szolgáltatásunkat, munkatársunk házhoz jön! Ezen esetben munkatársunk otthonodban keres fel hitelbírálat és – pozitív hitelbírálat esetén – szerződéskötés céljából. Ezután a szerződéskötéssel egyidejűleg személyesen készpénzben adja át a kölcsönt, és a törlesztés is készpénzben, személyesen történik a saját otthonodban. Így még gyorsabban, még egyszerűbben, még kényelmesebben intézheted pénzügyeidet otthonról!

A Provident Havi kölcsöne 600.000 Ft és 1.500.000 Ft között igényelhető, 30 hónapos futamidőre.

Igényelj Te is támogatást lekásfelújításodra a Provident segítségével!