Nincs is annál édesebb érzés, mint egy saját készítésű ízekben gazdag lekvárt leemelni a spejpolcról, ráadásul sokkal takarékosabb megoldás, mintha bolti dzsemet vásárolnánk. Ugyanakkor sokan idegenkednek az ezzel járó macerától, félnek, hogy megromlik a szerető gonddal készített finomság. Cikkünkben most megmutatjuk, hogy miért érdemes belevágnod az otthoni lekvárfőzésbe és milyen módszerekkel dolgozhatod fel a friss, érett, illatos gyümölcsöket, vagy akár zöldségeket. Kicsit betekintünk a lekvárfőzés hagyományába is, valamint tippeket adunk, hogy mire figyelj befőzéskor.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért vágj bele otthon a lekvárfőzésbe?

Bár manapság már jópár fajta lekvár sorakozik a boltok polcain, azért még mindig igaz, hogy a házi lekvárnak nincs párja. Sokan azért nem vágnak bele az otthoni dzsem készítésbe, mert nagyon körülményesnek gondolják, pedig vannak olyan technikák is, amelyekkel nem kell egész nap a konyhában állni és lekvárt kevergetni. Mielőtt azonban rátérnénk ezekre, nézzük meg, hogy miért is érdemes saját lekvárt főzni!

#1. előny: Friss és minőségi alapanyagok

A házi befőzés óriási előnye, hogy te magad választhatod ki a lekvárba kerülő gyümölcsöket vagy akár zöldségeket. Pontosan tudhatod, hogy milyen összetevők kerültek a dzsembe. Emellett ellenőrizheted a cukor mennyiségét és más hozzávalókat is, ami különösen fontos lehet, ha például speciális diétát folytatsz vagy egészségtudatosabb verziót fogyasztanál.

#2. előny: Íz és állag

A házi lekvár sokkal intenzívebb és gazdagabb ízvilággal rendelkezik, mint a legtöbb bolti változat. Emellett – természetesen az elkészítés technikájától is függően – jobban megmarad a gyümölcsök állaga.

#3. előny: Nincsenek adalékanyagok

A bolti lekvárok gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, tartósítószereket és mesterséges színezékeket. Ha saját lekvárt főzöl, ezeket mind kihagyhatod, így sokkal tisztább és természetesebb dzsemeket fogyaszthatsz.

#4. előny: Spórolhatsz

Ha saját magad főzöl be, hosszú távon pénzt takaríthatsz meg. A bolti lekvárok árai az utóbbi időben az egekbe szöktek, különösen ha minőségi vagy speciális változatokat keresel. 1000 forint alatt már nemigen találni finomságot, és a felső határ akár több ezer forint is lehet egy kis üveg esetén.

Ha befőzésre adod a fejed és már kellően gyakorlott vagy benne, érdemes megnézni a piaci akciókat és nagyobb mennyiségben elkészíteni a lekvárt, betárazva a téli napokra. Így akár fele áron is kijöhetsz, mintha kész terméket vásárolnál.

#5. előny: Kreativitás és testreszabhatóság

Amennyiben magad főzöd a lekvárt, szabad utat engedhetsz a kreativitásodnak. Kombinálhatsz különböző gyümölcsöket, speciális fűszerekkel  – pl. kurkuma, fahéj, szegfűszeg, vanília – kísérletezhetsz, egyedi ízkombinációkat hozhatsz létre. Emellett testreszabhatod a cukor mennyiségét is saját ízlésed szerint.

Provident tipp: Álmaid konyhájában szeretnéd elkészíteni kedvenc lekvárjaidat? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

A lekvárfőzés hagyománya

A lekvárfőzés hagyománya szerte a világon jelen van, és minden kultúrában más-más változatban jelenik meg. 

Az első lekvárok az ókori Rómában készültek, ahol a gyümölcsöket cukorral vagy mézzel keverték össze, majd hosszú ideig főzték, hogy tartósítsák azokat. Az arab kultúrában is fontos szerepet kapott a lekvárfőzés, és a Közel-Keleten számos gyümölcs dzsemet találhatunk, mint például a narancs vagy a datolya lekvár.

Európában a középkorban vált népszerűvé a lekvárkészítés. A befőzés akkoriban kiváltságos tevékenységnek számított, mivel a cukor nagyon drága volt, és csak a gazdagabb réteg engedhette meg magának.

Az idő múlásával a lekvárfőzés technikái és receptjei fejlődtek. A cukor egyre elérhetőbbé  vált, és a lekvárokhoz más hozzávalókat is hozzáadtak, mint például citromlevet vagy fűszereket, hogy gazdagabb ízvilágot érjenek el. A lekvárfőzés régen generációról generációra szállt, családon belül adták át a lekvárfőzés fortélyait.

A hagyományos lekvárfőzés szabályai

Ahhoz, hogy igazán finom lehessen a lekvár, és a kész dzsem ne menjen tönkre, érdemes néhány alapszabályt betartani.

  1. A megfelelő gyümölcs kiválasztása

Mindig válassz érett, de nem túlérett gyümölcsöket, és kizárólag a lekvárfőzés előtt mosd meg őket. A túl puha darabok pektinszintje kisebb, ezért nem lesz olyan sűrű a lekvár, mint amilyet szeretnél. Még fontosabb azonban, hogy egy túlságosan érett vagy erjedt gyümölcs az egész napos munkádat teheti tönkre.

  1. Helyes gyümölcs és cukor arány

Ez az arány kulcsfontosságú a lekvár sűrűségének és tartósságának biztosításához. Általában a lekvárfőzéshez használt arány 1:1 vagy 2:1 (gyümölcs : cukor). Azonban ez változhat a gyümölcs típusától, érettségétől és a kívánt édesítési szinttől függően. Érdemes mindig követni a receptet, és csak akkor kísérletezni az arányokkal, ha esetleg korábbi tapasztalatok alapján szükségesnek érezzük.

  1. Citromlé hozzáadása 

A lekvárfőzés során használhatsz kevés citromlevet. Ez segít a lekvár savasságának kiegyensúlyozásában, valamint a gyümölcs színének és ízének megőrzésében.

  1. Főzés és keverés 

A lekvárt általában kis vagy közepes lángon érdemes főzni, hogy nehogy leégjen. Emellett pedig fontos a folyamatos kevergetés.

Amikor a gyümölcs felforr és kezd főni, habréteg keletkezik a tetején. Ezt el kell távolítani, hogy tiszta és átlátszó lekvár készülhessen. 

  1. Tesztelés

A lekvár főzése során időnként végezz tesztet, hogy ellenőrizd, mennyire sűrű a lekvár. Legegyszerűbb, ha egy hideg tányérra kanalazol pár cseppet, és ha az megszilárdul, már nem folyik, akkor elkészült a dzsemed.

  1. Szalicil helyett a lekvár dunsztolása

A dunsztolás technikáját már régóta alkalmazzák lekvárok, befőttek tartósítására, így elhagyható a nagyanyáink által használt jó öreg szalicil. Bőven elég  jól elsajátítani a technikát.

A dunsztolásnak két módszere létezik:

  • száraz dunsztolás
  • nedves dunsztolás

Száraz dunsztolás

Ilyenkor a kész lekvárt még forrón üvegekbe töltjük és magas hőmérsékleten tartjuk, hogy a hő sterilizálhassa a befőzött gyümölcsöt. Érdemes takarókkal, paplanokkal vagy törülközőkkel körbevenni  és betakarni az üvegeket. De jó megoldás lehet a hűtőtáska is, ami megtartja a hőt. Nagyjából 2-3 napig szükséges a melegen tartás. 

TIPP: Az üvegeket a betöltés előtt mindig célszerű kifőzni, strerilizálni, valamint vízgőz felett vagy sütőben melegíteni, nehogy megrepedjen a forró lekvártól.

Nedves dunsztolás

A nedves dunsztolást elsősorban akkor használják, ha nyers alapanyagot tesznek el, például befőttet, szörpöt, savanyúságot, így lekvárfőzésnél erre a technikára nem lesz szükség.

A lekvárfőzés kellékei

Miket szerezz be és készíts elő, ha otthoni lekvárfőzésre adod a fejed? 

  • Nagy fazék – A lekvárt egy vastag aljú fazékban érdemes főzni, amely kellően nagy ahhoz, hogy beleférjenek a gyümölcsök és a cukor. 
  • Keverőeszköz – Használj fakanalat a folyamatos kevergetéshez, hogy nehogy leégjen a dzsem.
  • Üvegek és fedők – Sterilizált üvegek és fedők szükségesek a lekvár tárolásához. Ügyelj arra, hogy a befőttes üvegek megfelelően zárhatók és hőállók legyenek. A lekvárfőzés csatos üvegben nagyon praktikus lehet.

Tűzhely, sütő, mikró: bárhol készíthetsz lekvárokat!

A hagyományos tűzhelyes megoldás mellett bizony léteznek alternatív verziók is a dzsem főzéséhez. Lássuk most ezeket!

Lekvárfőzés sütőben 

Sokan kifejezetten azért idegenkednek a lekvárfőzéstől, mert nem akarnak naphosszat a tűzhely mellett állni és kevergetni a gyümölcsöt. De nem is kell! Nézzünk most meg egy szuperegyszerű sütős megoldást!

A lekvárfőzés folyamata

  • Gyümölcsök előkészítése – Mosd és hámozd meg a gyümölcsöket, majd vágd fel őket kisebb darabokra. Ha szükséges, távolítsd el a magokat vagy a kemény szárakat.
  • Hozzávalók hozzáadása – A tepsit kend ki kevés ecettel, a gyümölcsöket ízlés szerint cukrozd vagy adj hozzájuk édesítőszert, valamint fűszereket, esetleg citromlevet. 
  • Készítsd elő a sütőt – A sütőt melegítsd elő 150-160 celsius fokra, majd tedd be a tepsit lefedve.
  • Sütés – Egyszerre készíthetsz nagyobb adag lekvárt. A sütés során időnként keverd meg a gyümölcsöt, hogy elkerüld a leégést vagy az egyenetlen főzést. Az elkészítési idő a gyümölcs típusától és a recepttől függ. Amikor már levet enged, vedd le a takarást és süsd, amíg be nem sűrűsödik.
  • Lekvár üvegekbe töltése –  A forró lekvárt töltsd  steril, előmelegített üvegekbe, és zárd le őket alaposan.

Lekvárfőzés kenyérsütőben 

Talán elsőre furcsán hangozhat a lekvárfőzés kenyérsütőben, de bizony ez is egy kiváló módszer. A gyümölcsöt ebben az esetben is alaposan meg kell mosni, kimagozni és feldarabolni. Ezután a kenyérsütő tartályába tölteni és a lekvárfőző programot választani. A cukrot 20-30 perc után érdemes hozzáadni.

Amikor a lekvár besűrűsödött, még forrón kanalazd üvegekbe, amelyeket aztán helyezz száraz dunsztba.

Gyors lekvárfőzés mikróban

Ha sokszor állsz hadilábon az idővel, akkor még a sütőnél is jobb megoldás lehet a mikrós lekvár. Furcsán hangzik, ugye? Pedig tényleg villámgyorsan elkészül!

A gyümölcsöt  – például kiváló alany erre az áfonya – apró darabokban cukorral tedd egy mikrózható üvegedénybe. Krumplinyomó segítségével kicsit össze is törheted.

A nyitott edényt rakd a mikróba és 600 watton forrásig melegítsd. Ez nagyjából 15 perc. Ekkor picit keverd el, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Majd tedd vissza nagyjából 5 percre ismét, alkalmanként keverhetsz rajta, hogy ne legyen habos.

Amikor besűrűsödött, kanalazd steril, előmelegített üvegekbe és azonnal zárd le, mehet a dunsztba.

Lekvárfőzés kuktában

A kuktában történő lekvárfőzés egy gyors és hatékony módszer, amellyel szintén időt takaríthatsz meg. A lekvárfőzés itt magas hőmérsékleten és nyomás alatt történik, így sokkal rövidebb idő alatt készül el a gyümölcsös finomság.

Ahogyan a sütőnél, itt is érdemes kevés ecetet használni a kukta alján, mielőtt bekerül a gyümölcs. Ezután jöhet a cukor vagy édesítő, majd a fűszerek. Ezt követően zárd le a kuktát és kb. öt percig főzd magas nyomáson. Majd vedd le a tetőt és néhányszor megkeverve főzd tovább, míg besűrűsödik.

Speciális lekvárok készítése

Most pedig nézzük meg, hogy cukor helyett mit használhatsz a befőzés során, valamint hogy mire jó az ecet, és mikor kellhet egy kis plusz pektin.

Lekvárfőzés cukor nélkül

Lekvárfőzés cukor és tartósítószer nélkül is lehetséges. Mivel a cukor hagyományosan alapvető összetevőnek számít, ez adja a sűrűséget, tartósságot és az édes ízt, ezért sokan félnek megválni tőle. Pedig nem kell, mert számos alternatívája létezik. 

Lekvárfőzés fruktózzal

A gyümölcscukor vagy fruktóz olyan természetes édesítőszer, amelyet a gyümölcsökben megtalálható fruktózból állítanak elő. Ízben és állagban hasonló a cukorhoz, de kevesebb kalóriát tartalmaz.

Méz használata

A méz egy másik természetes édesítőszer, amely nagyon ízletessé teszi a dzsemeket. Mindig olyan készítményt válassz, ami a legjobban passzol az adott gyümölcshöz. Ne feledd, hogy a méz jellegzetes zamata befolyásolhatja a lekvár ízét.

Lekvár gyümölcslé koncentrátummal 

A koncentrátumok szintén kiválók édesítéshez és a gyümölcs ízének erősítéséhez a lekvárban.

Lekvárfőzés xilittel 

A xilitol természetes édesítőszer, amelyet a gyümölcsökben, például bogyós gyümölcsökben és kukoricában is megtalálhatunk, így jó alternatívája a cukornak.

Lekvárfőzés eritrittel

Az eritritol egy cukoralkohol, amelyet természetes forrásokból, például gyümölcsökből nyernek ki, így jól harmonizál a lekvárokban, nem kell mellékíztől tartani.

Lekvárfőzés pektinnel

A pektin egy természetes, növényi eredetű sűrítőanyag, mely gyümölcsök héjában és húsában is megtalálható. Attól függően sűrűsödik be jobban vagy kevésbé a lekvár, hogy mekkor a gyümölcs pektin tartalma.

TUDTAD? Kifejezetten magas pektin tartalommal rendelkezik a birsalma, a ribizli, az egres, az alma, a kajszibarack és a ringló.

Amennyiben olyan gyümölcsöt főzöl be, amely nem rendelkezik elegendő pektinnel, érdemes bio boltokban kapható alma- vagy citrus pektinnel sűríteni a lekvárt.

Lekvárfőzés ecettel

Furcsának tűnhet első hallásra, hogy miért is kell ecet a lekvárhoz? Nos, a válasz egyszerű, azért, hogy le ne égjen. Akármilyen módon készíted is a dzsemet, célszerű a fazék, kukta vagy tepsi aljára kevés ecetet tenni, így megelőzhető, hogy utána sikálni kelljen az odakozmált részeket.

Mindenki kedvence sárgabarack lekvár recept

Ha szeretnél egy tökéletes sárgabarack lekvárt készíteni, akkor jó szívvel ajánljuk a következő receptet.

Hozzávalók:

  • 3 kg kimagozott érett, sárgabarack
  • 1,2 kg kristálycukor

Elkészítés:

  1. A barackokat alaposan mosd meg és magozd ki, a hibás részeket vágd ki, majd darabold fel.

TIPP: Amennyiben nem héjával együtt főzöd meg, mártsd a szemeket forró vízbe, így könnyen el tudod távolítani a héjat. De tökéletesen finom lesz úgyis, ha rajta marad. 

  1. A barackokat tedd egy nagyobb fazékba úgy, hogy a cukornak is legyen helye és ne legyen nagyon tele.
  2. Szórd a gyümölcsre a cukrot, és kezdd el főzni. Időnként keverd meg. Nagyjából 3-4 óra alatt készül el.
  3. Mikor megfőtt, botmixerrel turmixold homogénné. Vagy az is jó megoldás, ha nem teljesen simára készíted, hanem hagysz benne darabokat.
  4. Mielőtt kész a lekvár, érdemes kifőzni az üvegeket, hogy teljesen csíramentesek legyenek. Tedd 60 fokos sütőbe, hogy kiszáradjanak és ezzel elő is melegíted az üvegeket.
  5. Majd töltsd az üvegekbe az elkészült lekvárt és zárd le légmentesen. 5-10 percre állítsd fejre az üvegeket, hogy a levegő áthatoljon a lekváron.
  6. Végül jöhet a száraz dunsztolás.

Melyik gyümölcsöt mikor érdemes befőzni?

Végül jöjjön egy naptár, hogy mikor, melyik gyümölcsnek érdemes nekiállnod.

májusjúniusjúliusaugusztusszeptemberoktóber
eper, szamócaxx
cseresznyexx
egresxxx
meggyxx
málnaxx
ribizlixx
sárgabarackxx
őszibarackxxx
almaxxxx
körtexxxx
áfonyaxxx
ringlóxx
birsalmax

Neked melyik a kedvenc lekvárod? Írd meg nekünk kommentben!