Provident
blog

Levendula-zsák illatosító

Nem csak a provanszi hangulat miatt ajánljuk a házi készítésű illatpárnákat, a jó illatuk mellett nagyon hasznosak is tudnak lenni a lakásban! Egyes gyógynövények, így a levendula is egy-egy betegségre kifejezetten jótékony hatásúak, vagy épp elűzik a kártékony rovarokat. Ha a házi levendulaültetvény nem megoldható, készítsünk inkább illatosítót házilag!

A kreatív mánia kiélésére az autóillatosító vagy a ruhásszekrénybe való párnácska készítése is kiváló módszer. Molylepke ellen köztudottan a legjobb ellenszer, ha levendulával megtöltött kis zsákokat, párnákat helyezünk el a lakás több szegletében. Már ősidők óta használják ezt a módszert a lepkék ellen és bizony a mai napig hatásosnak bizonyul.

Levendula illatosító házilag

Ahhoz, hogy az illatfelhő könnyebben áthatolhasson a párnán, érdemes vékony, légáteresztő anyagot használnunk a készítéséhez. Ilyen anyag lehet a pamut, selyem, organza, muszlin, vagy a ritkább szövésű vászon.

Ami kell még hozzá: tű, cérna, színes szalag, no meg persze a szárított levendula! A kis darabka anyag 3 oldalát varrjuk össze, de ügyeljünk rá, hogy ha nem ugyanolyan az anyag mintája mindkét oldalon, akkor kifordítva varrjuk össze. Ha megvagyunk az oldalak összevarrásával fordítsuk vissza a kis zsákot és a megmaradt lyukon tömjük meg a szárított levendulával. Ha ez megvan, varrjuk be a lyukat, esetleg használhatunk cipzárt is, így a későbbiekben könnyebben újra tudjuk majd tölteni levendulával a párnácskát. Végül egy szép díszes szalaggal kössük át, vagy kössük össze a tetejét, mint egy ajándékcsomagot!

Úgy is készülhet, hogy a téglalap alakú anyagnak csak két oldalát varrjuk össze és alul-felül jó erősen összecsomózzuk, mintha egy szaloncukor lenne. Innentől már csak a fantáziánkra van bízva! Akasszuk fel a konyhában több helyre a molyok ellen, helyezzük el a fehérneműs fiúkban, de stresszes sofőrök az autóba is tehetnek belőle – a levendula ugyanis nyugtatja az idegeket is.