Provident
blog

Mi is az a THM?

A THM fogalmával valószínűleg gyakran találkozik a hétköznapokban, hiszen ez megjelenik mindenfajta hiteligénylés esetében, így a különböző prospektusoktól kezdve a hitelintézetek szóróanyagain át, bárhol előkerülhet. Ezzel a rövid ismertetővel szeretnénk segíteni Önnek, hogy pontosan megértse, miért is hasznos ez a mutató, ha hitelt kíván fölvenni.

Miért hasznos?

A Teljes Hiteldíj Mutató lényege, hogy segítségével a különböző hitelintézetek által ajánlott konstrukciók egymás mellé helyezhetők, vagyis összehasonlíthatók. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy minden Magyarországon működő hitelintézet  köteles feltüntetni ajánlataiban a THM-et is, aminek megállapítása (kiszámolása), minden intézményben ugyan úgy, ugyan azon a módon történik, vagyis univerzális. A Teljes Hiteldíj Mutatót tehát azért alkották meg, hogy Önnek megkönnyítse a hitelintézetek ajánlatai között való eligazodást, pontosabban azért, hogy segítsen az legmegfelelőbb hitel kiválasztásában.

Pontosan mit mutat?

Eddig csupán arról esett szó, hogy miért pozitív ez az ügyfél számára, arról azonban még nem, hogy mi alapján számolják ki. Ehhez az első lényegi információ, amivel tisztában kell lennie az, hogy egy hitel törlesztésekor nem csupán a tőkerészt és a kamatot fizeti vissza. A kamaton fölül még több, a szolgáltatásért (ilyen például a kezelési költség) járó díj is felszámításra kerül. Ezeket foglalja egységbe a THM, hogy Ön már csak egy mutatót lásson, egy százalékban megadott számot, melyből kiszámítható a véglegesen visszafizetendő összeg. Ráadásul ez összehasonlítható a többi intézmény THM-ével, így kis túlzással lehetősége nyílik arra, hogy csupán kisebb és nagyobb számok között döntsön.

Amire a THM nem alkalmas!

Bármilyen hasznos is ez a mutató, van, ami nincs benne, így arra külön figyelmet kell fordítanunk. Ilyen például a késedelmi kamattal vagy a futamidő hosszabbítással stb. járó plusz költség. Éppen ezért érdemes tájékozódni, még a szerződés megkötése előtt, hogy lássuk, milyen költségek merülhetnek fel, ami a THM-nek nem képezte részét. Ezen információk összesítésével tud valóban felelős módon hitelt felvenni.